Radoslav Rale MilenkovićRadoslav Rale Milenković, Foto: Printscreen N1

Radoslav Rale Milenković, glumac, reditelj, pedagog i pesnik rođen 17. februara 1958. godine u Novom Sadu.

Radoslav Rale Milenković nedavno je objavio da je dobio svoje rešenje o penziji, ali umesto očekivanog odmora, dočekalo ga je neprijatno iznenađenje – saznanje da mu Jugoslovensko dramsko pozorište nije uplaćivalo penziono osiguranje dve godine.
O čitavom slučaju odmah se oglasilo i Jugoslovensko dramsko pozorište, saopštenjem u kome je objašnjeno šta se dogodilo.
Ovaj izuzetan umetnik prošao je kroz bogatu karijeru kao glumac, reditelj, pesnik i pedagog. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1980. godine, da bi potom stekao diplomu iz pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1990. godine. Početak njegove karijere obeležen je osnivanjem Teatra MM u Zagrebu 1982. godine, zajedno sa Sretenom Mokrovićem.

Radoslav Milenković ostvario je zapažene uloge u brojnim filmovima i pozorišnim predstavama, postavši član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1987. do 2005. godine. Njegov rad nije bio ograničen samo na Beograd, već je igrao i u drugim prestižnim pozorištima širom bivše Jugoslavije.

Kao reditelj, Milenković je kreirao predstave u različitim zemljama, uključujući Mađarsku, Švedsku, Hrvatsku i Makedoniju. Od 2005. godine, obavlja funkciju stalnog reditelja drame u Srpskom narodnom pozorištu. Posebno ističe svoju ljubav prema Čehovljevim delima, ističući da bi uvek rado režirao Čehova.„U nekim godinama čovek shvati da nadublje istine i genijalnost pisca pomažu da razume svoj život, kako je protraćio svoj život. Kada čitam Čehova, razumem kako sam život protraćio i ja sam, kao i svi ljudi na svetu. Razumem kako se odlazi u banalnost, kukavičluk, zapravo kako se pristalo da sve ono o čemu smo sanjali i maštali zameni jedna banalna realnost. Ako čovek hoće da zna nešto o svetu i kakav je svet, treba da čita Šekspira a ako želi da upozna i razume ljude, treba da čita Čehova“, rekao je Milenković za Danas.

Osim umetničkog rada, Radoslav Milenković je delio svoje znanje kao pedagog na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Visokoj školi dramskih umetnosti u Mađarskoj. Bio je direktor drame u Srpskom narodnom pozorištu, a takođe je obavljao funkciju umetničkog savetnika u različitim kulturnim institucijama.

Ovaj svestrani umetnik nije zaboravio ni svoj književni izraz, objavivši dve zbirke poezije.
Njegova popularnost dodatno je porasla ulogom Rake u seriji „Vratiće se rode“, a njegovi odgovori u intervjuima postali su citati.
„Mislim da je svet uvek jedan i da je je u njemu, kako bi rekao Crnjanski, sve sumatraistički, sve je povezano. Ništa izvan celine ne može biti bolje od nekod drugog dela. Ne možete biti zdravi ako vas boli bilo šta. Šta bismo podrazumevali pod nacionalnim identitetom? Do toga čovek stiže rođenjem, vaspitanjem, obrazovanjem. Svedoci smo da je vulgarna politikantska praksa poslednjih decenija ustanovila kao nacionalni identitet vrlo proizvoljne vrednosti i kategorije. To je odredila trenutna i površna politička praksa, da ne kažem interes. Postoji jedna narodna poslovica – čega se pametan stidi, time se budala ponosi. Mi smo svedoci da se manipuliše medijima i svim sredstvima uticaja na društvo da čovek često ima potrebu da se stidi pred onim što se proglašava nacionalnim identitetom. Iako se od nas očekuje da se time ponosimo“, rekao je glumac za sajt Mojnovisad.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari