Vučićeva partija ubedljivo prva, izlaznost nikad manja 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Izborna lista koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je u nedelju na parlamentarnim izborima 62,6 odsto, pokazuju podaci Cesida i Ipsosa na osnovu 91,1 odsto obrađenog uzorka. Organizacija CRTA je saopštila da je izlaznost bila između 48 i 49 odsto.

Na drugom mestu je koalcija SPS-JS sa 10,9 odsto, a na trećem lista Aleksandra Šapića sa 4,2 odsto. Za cenzus od tri odsto se bori još Pokret za obnovu kraljevine Srbije koji je, prema poslednjim procenama, osvojio 2,7 odsto glasova.

Od manjinskih partija u parlament će ući SVM sa 2,3 odsto glasova, Muamer Zukorlić sa jedan odsto i možda Albanska demokratska alternativa koja je brojala pred kraj brojanja glasova o,9 odsto.

Pokret slobodnih građana osvojio je 1,8 odsto, Suverenisti Saše Radulovića 2,6 odsto, Metla (DSS) 2,4 odsto, Zavetnici 1,6 odsto, Levijatan 0,8 odsto, a lista Čedomira Jovanovića 0,3 odsto glasova.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ta stranka na današnjim parlamentarnim izborima dobila „ogromno poverenje građana“, „najveće ikada u Srbiji“.

On je naveo da je od nešto manje od tri miliona i 300 hiljada birača koji su danas glasali, SNS dobila više od dva miliona glasova što je „apsolutna pobeda“.

Vučić je istakao da je SNS pobedila svuda, naročito u inostranstvu – „od Čikaga, Berna, Beča, Moskve, pa do Sočija“ dodavši da je u Republici Srpskoj, u BIH, gde je izašlo 87 odsto upisanih birača, SNS dobila 90 odsto glasova.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će lista SPS-JS u novom skupštinskom sazivu imati veći broj mandata nego na izborima 2016. godine i dodao da je zadovoljan uspehom od oko 11 osvojenih procenata.

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je večeras da je ta stranka otvorena za razgovore o eventualnim koalicijama posle današnjih poslaničkih izbora u Srbiji, ali da od svoje politike neće odustajati.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je večeras da rezultati današnjih parlamentarnih izbora svedoče o tome da je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić „uništio politički život“ u zemlji.

Predsedavajući opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas izjavio je večeras da, prema poslednjim podacima i projekcijama kojim raspolažu, izlaznost birača u Srbiji nije premašio 42 odsto, a u Beogradu 36 odsto.

Đilas je na konferenciji za štampu posle zatvaranja birališta rekao da je time „Srbija nedvosmisleno rekla ‘Ne!’ (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću“, procenio da je bojkot uspeo i da vlast koja će biti formirana neće imati legitimitet.

Demokratska stranka čestita građanima Srbije koji danas nisu izašli na lažne izbore jer tako nisu dali legitimitet ni budućoj skupštini ni vladi koju nelegitimna skupština izabere.

– Da smo dobili osam posto, ušli sa osamnaest poslanika, ja bih vam rekao da nemamo šta da slavimo kao i sad. Ovo društvo je duboko bolesno i mi ćemo se jako boriti da ga ozdravimo. Mi ćemo se boriti ovde do kraja. Doviđenja – poručio je lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ (NDMBGD) je večeras saopštila da su današnji izbori u Srbiji bili „namešteni“, da „ne odslikavaju izbornu volju građana i građanki“, ali da izlaznost, za koju procenjuju da je manja od 50 odsto, znači da većina građana ne pristaje na „lažirane izbore“.

Do 19 časova na pet odsto biračkih mesta zabeležene su nepravilnosti što je više nego na parlamentarnim izborima 2016. godine kao i predsedničkim 2017. godine, saopštila je posmatračka misija Crte.

Analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je večeras da je izlaznost na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima bila „apsolutno najmanja“ od izbora 2008. godine.

Kako je izgledao izborni dan u Srbiji čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari