Da li Rusi napadaju Ukrajinu oružjem koje je zabranjeno ratnim pravom? 1Foto: EPA-EFE/STR

Njujork tajms je uradio ogroman posao na daljem dokumentovanju odgovornosti ruske vojske u agresiji na Ukrajinu.

Grupa od šest novinara izvršila je detaljnu analizu slika sa ukrajinskih ratišta i, što je još važnije, pozadine kako bi potvrdila koje nelegalno oružje Rusija koristi u brutalnoj agresiji koja – a 24. će biti četiri meseca od početka – još uvek ne vidi prekid. . Deo podataka je bio poznat, ali sistematičnost analize potvrđuje da upotreba oružja zabranjenog ratnim pravom i način na koji oružje nije zabranjeno nisu izuzetak već pravilo.

Tajms je pregledao više od 1.000 fotografija koje su snimili naši fotoreporteri i fotografi drugih agencija koje rade na terenu u Ukrajini, kao i vizuelne dokaze koje su objavile ukrajinske vlade i vojne agencije ili grupe oružja u Ukrajini. Sve u svemu, bilo je više više od 2.000 komada municije koja se može identifikovati, od kojih velika većina nije na listi“, objasnio je američki dnevnik. On dodaje da nije isključeno da su i Ukrajinci koristili zabranjeno oružje, ali je ogromna većina stigla sa ruske strane ratišta. Suštinski problem je u tome što ruske snage smatraju vojnim ciljem sve što je s druge strane ratišta, bilo da se radi o civilnim ili vojnim objektima. Ključni termin je „neselektivnost” u gađanju mete. Oružje je podeljeno u grupe.

Nespecifikovana municija

„Većina oružja koje je identifikovao NYT bila je nenavođena municija kojoj je nedostajala tačnost i, kao rezultat toga, mogla bi se koristiti u velikom broju za uništavanje jedne mete. Oba ova faktora povećavaju verovatnoću pada granata i raketa na civilna područja“, rekli su novinari.

NYT ne navodi, ali to je praksa koju koristi Sovjetska armija: neselektivno bombardovanje. I u Drugom svetskom ratu zapadni saveznici su u završnoj fazi koristili takav model ratovanja, zasipajući nemačke, ali često i hrvatske gradove, „ćilimima“ bombi. Ali zapadne armije su promenile doktrinu i okrenule se navođenoj municiji koja bi trebalo da garantuje tačan pogodak minimizirajući kolateralne žrtve. Izrael je dobar primer.

NYT navodi da nije isključeno da je Rusija potpuno prešla na nevođenu municiju jer zbog sankcija više ne može da kupuje delove za navigacione sisteme za precizno oružje. Jedna od analiza iz ranije faze rata konstatovala je da je većina ruskog „preciznog“ naoružanja bila neprecizna i da su ga imali u ograničenim količinama koje su se brzo trošile. Obične granate koje lete kako hoće jeftinije su za proizvodnju, a ruska vojska ih, prema vojnim izvorima, ima u izobilju. To se vidi po napadima u Donbasu.

Američki dnevnik podseća da odgovorna artiljerija koristi različite metode korekcije vatre. Izviđači koji podatke šalju putem linka su klasični, bespilotne letelice su modernije, ali, prema podacima do kojih su došli novinari, ruska strana koristi samo avione koji su često plen ukrajinskih snaga, pa ih ne koriste češće. . „Najviše iznenađuje, pretpostavljam, njihova filozofija pokušaja da slome volju i duh ukrajinskog naroda upoređujući velike oblasti ili čitave gradove“, rekao je za NYT zvaničnik koji nije bio ovlašćen da javno govori o procenama ruske akcije u Ukrajini. . Dodao je: „Ovako je izgledao rat, a oni su ga samo vratili u centar scene. I ljudi su, mislim, užasnuti.“

Rusija za ovaj oblik ratovanja koristi haubice, dalekometnu artiljeriju i višecevne raketne bacače. Potonji su posebno opasni pri gađanju ciljeva u gradu jer se kućište rakete raspada u gelere koji kose civile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.