Tek rusko-američki sporazum o Siriji doveden je na ivicu propasti, dok se Vašington i Moskva uzajamno optužuju za napad na 18 od 31 kamiona u konvoju tokom koga je više lica poginulo.

Ističući visoku sumnju u pozvanost organizacije Bellingcat da takva istraživanja vrši, ruski mediji su juče preneli izveštaj Dojče velea, prema kome je ta organizacija pronašla i identifikovala parče bombe ruskog porekla baš u oblasti gde se napad dogodio. Za organizaciju Bellingcat na terenu su radili volonteri sirijske građanske odbrane i poslali fotografiju dva nađena komada visokoeksplozivne bombe OFAB -250-270 sovjetske, a kasnije ruske proizvodnje. Takve bombe su, prema izveštaju Bellincata, u Siriji koristile ruske i sirijske snage, a nikako avijacija NATO pa ni dronovi Predator čije je prisustvo u oblasti napada registrovano snimcima Ministarstva odbrane Rusije. Kao i pikap koji se za humanitarnim konvojem kretao, a koji, tvrdi ruska strana, pripada islamistima.

Pošto je američki državni sekretar DŽon Keri pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija optužio Rusiju za ovaj napad, šef Pentagona DŽon Danford je izjavio: „Američka vojska ne raspolaže činjenicama o učešću Rusije u udaru na humanitarni konvoj u rejonu Alepo, ali je smatramo odgovornom za taj udar… Ja ne mogu pouzdano da kažem da su to bili Rusi. Ali bili su ili Rusi ili režim „, rekao je Danford, a njegove reči je sa poznatim ciničnim oduševljenjem dočekala zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova tumačeći ih kao Pentagonov „nož u leđa“ Stejt departmentu „glupo i bez milosti“.

Na izjavu Danforda nadovezao se i takođe svetski poznati zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov tvrdnjom da za razliku od šefa Pentagona, Ministarstvo odbrane Rusije ima činjenice „objektivne kontrole vazdušne situacije 19. septembra u oblasti Alepo… I te činjenice sasvim pouzdano potvrđuju da se u oblasti humanitarnog konvoja, rejonu Urum-el-Kubra nalazio udarni američki dron Predator iz avio-baze Indžirlik“.

Ministar odbrane SAD ima „lično mišljenje“ i „boji se odgovornosti za još jednu grešku“.