japan mladiFoto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Rekordan broj mladih muškaraca i žena u Japanu nema nameru da se venča, što je trend za koji stručnjaci upozoravaju da će ugroziti napore da se reši kriza populacije u zemlji.

Nacionalni institut za populaciju i socijalnu bezbednost, vladino telo sa sedištem u Tokiju, saoštilo je da su rezultati poslednjeg istraživanja izazvali zabirnutost zbog sve manjeg nataliteta, prenosi Gardijan.

Istraživanje je pokazalo da 17,3 odsto muškaraca i 14,6 odsto žena starosti između 18 i 34 godine nema nameru da stupi u brak.

To su najviše brojke od kada je ova anketa prvi put sprovedena 1982, kada je samo 2,3 odsto muškaraca i 4,1 odsto žena reklo da se nikada neće venčati.

Smanjenje broja brakova ima posledice po stopu nataliteta u Japanu, a zemlja je suočena sa izgledima dramatične depopulacije i smanjenja radne snage i ekonomije.

Stručnjaci smatraju da ovaj trend proističe iz nekoliko fakora, među kojam je sve veća želja mladih žena da uživaju u slobodi koja dolazi uz ostajanje solo i ostvarivanje karijere.

Ispitani muškarci takođe kažu da uživaju u tome da budu solo.

Stručnjaci su apelovali na vladu da ženama olakša povratak na posao posle porođaja i da radi na rešavanju problema ozloglašeno dugog radnog vremena u Japanu.

Prema podacima koje je vlada objavila u maju, populacija u Japanu je opala za rekordnih 644.000 tokom protekle godine i u padu je 11 godina za redom.

Na ove podatke je reagovao izvršni direktor Tesle Elon Mask, koji je upozorio da će Japan “prestati da postoji” ukoliko ne ublaži pravila za imigraciju i ne uradi više za promovisanje zdravijeg balasa tokom radnog veka.

Mask je zbog ove izjave na društvenim mrežama kritikovan da “preteruje” i da izdvaja samo Japan, iako on nije jedina razvijena ekonomija koja doživljava dugoročno opadanje populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari