Advokat o pozivu Vlada Georgieva: Nema nikakvog osnova za tužbu protiv Danasa 1Foto: FoNet/Marko Mišić

Nema bilo kakvog osnova za tužbu protiv Danasa zato što je preneo saopštenje Instituta za evropske politike o navodnim zabludama o NATO bombardovanju, kaže advokat Jovica Todorović komentarišući javni poziv pevača Vlada Georgieva na kolektivnu tužbu protiv naše redakcije.

„Moguće je podneti i neosnovanu tužbu, a posao suda je da o tužbi odluči, a to znači da takvu tužbu odbaci ili odbije“, kaže Todorović.

Sa druge strane, navodi i da nije zabranjeno da neko poziva građane na pokretanje sudskih postupaka protiv bilo koga, pa i protiv medija.

„Uzrok i ovog ‘spora’ izmedju Vlada Georgijeva i Danasa, u kome se nažalost mogu pročitati i neprimerni izrazi, je to što u društvu nestaje svaka tolerancija za drugačije mišljenje“, kaže Todorović.

Dodaje i da nestanak tolerancije prati sve dublja polarizacija društva u celini, pa i medija.

„Regulatorna tela koja bi trebalo da sačuvaju medijski pluralizam, a time i mogućnost ravnopravne javne debate u svim medijima, ne postoje. Zapravo postoje, ali se prave mrtvim“, smatra Todorović.

Prema njegovim rečima, sasvim je razumljivo da se u takvim okolnostima suprotstavljeni društveni „polovi“ gledaju „preko nišana“.

„To je razumljivo, ali nije dobro! A biće sve gore ako svi malo ne prikočimo“, kaže Todorović.

Jedan od razloga, prvobitno za pretnje našoj redakciji, a potom i za pozivanje na kolektivnu tužbu je to što je Danas preneo saopštenje Instituta za evropske politike koje govori o 10 najčešćih zabluda vezanih za NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Todorović kaže da je i sam „sablažnjen“ sadržinom tog saopštenja o, kako kaže, događaju koje je još uvek u mučnom sećanju.

„Uprkos tome, zahvalan sam Danasu što ga je objavio, jer inače ne bih ni pomislio da u ovoj zemlji žive ljudi koji su spremni da zastupaju i takvo viđenje tog događaja“, kaže Todorović.

Kaže da je uvek dobro čuti drugačije mišljenje, i da je posao medija upravo da različita mišljenja predstavi.

„Ne sumnjam da će na stranicama Danasa biti mesta i za sagledavanja NATO bombardovanja koja su drugačija od ovoga koje zastupa Institut za evropske politike, odnosno koje zastupaju Georgiev i njegovi istomišljenici. Jedino se tako postiže pluralizam mišljenja u medijima“, zaključuje Todorović.

Podsećamo, prethodno je Vlado Gergiev na društvenoj mreži „X“ redakciji Danasa uputio niz pretnji jer u vesti o terorističkom napadu u Moskvi on nije okarakterisan tako, već kao „pucnjava“. To je bila prva vest o ovoj tragediji i nije bilo dovoljno dokaza da bi se ona nazvala „terorističkim napadom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari