Da li je gašenje srednje škole "Uroš Predić" zaista u najboljem interesu učenika? 1foto (BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR)

Višenedeljni pokušaji zaposlenih u zrenjaninskoj Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“ da ubede nadležne da bi rasformiranje ove obrazovne ustanove donelo više štete nego koristi, kulminirali su jučerašnjim štrajkom upozorenja, koji je prvi korak u sindikalnoj borbi za očuvanje škole i radnih mesta.

Dok sindikat razmišlja o radikalizaciji protesta lokalna samouprava ne odustaje od ideje da se ova škola ugasi kao pravno lice, a postojeći obrazovni profili premeste u tri zrenjaninske srednje škole, od kojih je jedna – Tehnička, trenutno podstanar u prostoru HPTŠ „Uroš Predić“.

Ovakvu nameru lokalna vlast obrazlaže podacima o slabom interesovanju đaka za upis u profile za koje školuje „Predić“, te potrebom da se u cilju optimizacije uskladi veličina školskog prostora i broj učenika, kao i troškovi održavanja sa cenom usluga i važećim normativima, kako piše u elaboratu o opravdanosti izmene odluke o mreži srednjih škola.

Da je krajnje vreme da se mreža škola uskladi sa realnošću nije sporno.

Problem je, međutim, što se izmena odluke predlaže samo zbog jedne srednje škole, koja sigurno nije jedina na području Zrenjanina, Vojvodine i Srbije koja kuburi sa brojem đaka.

Ideja o racionalizaciji školske mreže je stara više od dve decenije i nijedna vlast se do sada nije ozbiljno upustila u tu priču, svesna da održavanjem postojećeg stanja kupuje socijalni mir.

Ako zrenjaninska lokalna samouprava ima jake argumente zbog čega školu „Uroš Predić“ treba rasformirati, zar nije logično da to najpre saopšti kolektivu ove ustanove, umesto da se elaborat krije?

I kako nazvati to što gradska uprava, na zahtev sindikata da im dostavi elaborat po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, odgovara da ne može da postupi u definisanom roku zbog povećanog obima posla?

Da li je gašenje srednje škole "Uroš Predić" zaista u najboljem interesu učenika? 2
Foto: Luca Marziale

Savet za obrazovanje grada Zrenjanina podržao je ideju gradske uprave, uz očekivanje da rukovodstva škola u koja se postojeći obrazovni profili izmeste učine sve kako bi se ti smerovi popularisali i predstavili budućim učenicima kao prilika za zapošljavanje.

 

Šta je bila smetnja da to odavno ne bude učinjeno? Ako je problem direktor HPTŠ, zbog čega nije smenjen?

Da li je ono što se sada događa osveta nepodobnom direktoru koji nije pristao da skuplja kapilarne glasove i vodi ljude na mitinge, kako se u samoj školi priča?

Da li iza svega stoji namera da se gašenjem jedne škole obezbedi prostor za drugu, na čijem bi se placu gradili stanovi?

Bilo bi u najmanju ruku korektno da gradska vlast Zrenjanina odgovori na ova pitanja i tako otkloni nedoumice da li je sve što se sprema u najboljem interesu učenika, u šta nas nadležni uveravaju.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari