Dijana Hrkalović tužila Danas: Tvrdi da su joj povređeni ugled i čast i ugrožena bezbednost, traži milion dinara 1foto FoNet Zoran Mrđa

Dijana Hrkalović, nekadašnja državna sekretarka MUP-a Srbije, tužila je Danas zbog devet tekstova koje smo objavili na našem portalu.

Hrkalović na ime naknadne nematerijalne štete za navodne pretrpljene duševne bolove zbog povreda ugleda i časti i zbog povrede pretpostavke nevinsoti izazvanih objavljivanjem “nesitinitih, nepotpunih i nedozvoljenih informacija” objavljenih u tekstovima na internet portalu Danas.rs traži 1.080.000 dinara (milion dinara) sa zatezom kamatom.

Tekstovi zbog kojih je Hrkalović tužila Danas su: “Zaposlena MUP-a koju je sa posla udaljila Dijana Hrkalović pronađena mrtva”; “Slučaj preminule zaposlene MUP: Prebačena u “Depo za policijski otpad” po želji Hrkalović, rešenje odobrio Stefanović”; “NIN o prikrivanju istine o rušenju u Hercegovačkoj ulici u Beogradu”; “Milan Dumanović: MUP potpuno urušen od dolaska Dijane Hrkalović”; ”NIN objavio prepisku Belivuka i pripadnika policije: “Ne može niko da nas dobije na polju trinine i poslova””; “Isplivali dokazi o vezama Janjičara i države koje će tužilaštvo morati da ignoriše”; “Šef smene u noći rušenja u Savamali: Postupao sam po naređenju”; “Janković: Zarad ličnih interesa, policijski službenici spremni da postupaju po nalozima pretpostavljenih”; Lični stav Jelene Diković “Vučićev režim ruši Srbiju kao što je Savamalu”.

U tužbi se navodi da je “jasno da internet portal Danas.rs objavljivanjem tekstova ove vrste koji su pre svega nesitiniti nikako ne doprinosi javnoj raspravi o ličnosti tužilje već stvara pogrešnu sliku o tužilji na koji način se povređuje njena čast i ugled. Tuženi je ovim tekstovima direktno doveo u vezu tužilju sa kriminalom, usled čega je o njoj stvorio pogrešnu predstavu kao o ženi bez moralnih skrupula. Dakle, tuženi svojim sugestivnim textovima pokušavaju da stvore sliku u javnosti o tužilji kao o ženi koja ne mari za osnovne civilizacijske postučate”, piše u tužbi Hrkalović.

Dodaje se da se na ovaj način “navlači gnev čitalaca s obzirom na to da je označena kao odgovorna osoba za neke od najvećih afera, čime joj je potencijalno ugrožena bezbednost”.

Podsetimo, Hrkalović je do sada podnela je ukupno 16 tužbi (ova protiv Danasa je sedamnaesta) protiv medija tražeči novčanu naknadu zbog objavljivanja informacije. Tužila je NIN, Vreme, Novu…

Od 16 tužbi po Zakonu o javnom informisanju i medijima jedna je rešena presudom kojom je delimično usvojen tužbeni zahtev. U pitanju je prvi spor ove vrste koji je pokrenula Hrkalović protiv Adria media grupe, izdavača dnevnog lista Kurir.

Još dva postupka koje je incirala Hrkalović su obustavljena nakon što je ona povukla tužbu. Interesantno je da su obe ove tužbe bile podnete takođe protiv Adria media grupe, ali zbog informacija objavljenih na sajtu kurir.rs.

Dijana Hrkalović se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu tereti za trgovinu uticajem. Ona je optužena da je uticala na svog podređenog da se tužilaštvu ne dostavljaju izveštaji o veštačenju telefona Veljka Belivuka u postupku koji su mediji prozvali “ubistvo na šinama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari