Koliko koštaju privatni časovi za đake u gradovima širom Srbije? 1Foto: N. K.

Početak školske godine tradicionalno, osim već uobičajenih problema sa kojima se susreću đaci i roditelji, obeležava i praksa uzimanja privatnih časova. Motivi su najčešće dobijanje dodatnog znanja iz pojedinih predmeta ali i priprema za završne ispite.

Reporteri Danas istraživali su koliko ova vrsta „dodatne nastave“ košta i iz kojih predmeta su najtraženiji časovi.

Novi Sad: Srpski i matematika već od 700 dinara po času

Mali maturanti, za pripreme za malu maturu, kao i pripreme za prijemne ispite za pojedine srednje škole u Novom Sadu, imaju široku ponudu profesora, koji svoje usluge nude po različitim cenama, a sa merama za suzbijanje kovida, privatni časovi su mogući i na onlajn platformama.

Ukoliko želite da vaše dete ima višu ocenu iz matematike, za privatne časove moraćete da saberete već od 500 dinara po terminu od 45 minuta pa sve do 700 dinara. Sa druge strane, onlajn časovi matematike za sada se mogu naći takođe po ceni od 500 dinara, ali su i nešto duži, oko sat vremena. U istom rangu kreće se i cena privatnih časova fizike.

Koliko koštaju privatni časovi za đake u gradovima širom Srbije? 2
Pripreme za malu maturu. Foto: V. A.

Nepročitana lektira nije problem, ukoliko ste spremni da izdvojite 800 dinara za čas srpskog jezika od 45 minuta. Neki nastavnici sat vremena rada naplate 1200 dinara, dvočas može biti jeftiniji od jednog časa, za već od 1400 dinara.

Izuzev male mature, u nekim srednjim školama, budući učenici polažu prijemne ispite, za koje je potrebno savladati specifične predmete, koji nisu samo srpski i matematika.

Tako budući učenici srednje muzičke škole, kako ne bi pevali falš na prijemnom, za privatne časove teorije muzike i solfeđa, gde su takođe moguća i onlajn predavanja, moraju izdvojiti od 900 do 1200 dinara po času. Neki predavači, trenutno studenti Akademije umetnosti, intonaciju vašeg deteta mogu popraviti za već od 600 dinara u trajanju jednog školskog časa, ukoliko je to moguće.

Za decu koja su sklona vizuelnim umetnostima, na prijemnom za umetničku školu potrebno je da se savlada crtanje. Časovi crtanja i slikanja koštaju oko 1500 dinara za termin u trajanju od četiri sata kod nekih profesora, dok drugi svoje usluge nude po nešto većim cenama, uglavnom po dogovoru.

Za jezičke smerove, najjeftinije prolaze kandidati koji se opredele za privatne časove francuskog i nemačkog jezika, gde se jedan čas može dobiti za već od 500 do 1000 dinara, ruski jezik je nešto skuplji, oko 600 dinara, a najskuplji su časovi i najpotrebnijeg, engleskog jezika, gde profesori za jedan termin traže minimalno 800 dinara.

Nešto jeftinija opcija za učenje jezika jesu privatni časovi u manjim grupama, koji su pojedinačno za 200 do 300 dinara jeftiniji od individulanih.

Užice: Privatni čas od 600 do 800 dinara

Za časove iz pojednih predmeta, roditelji užičkih osnovaca i srednjoškolaca plaćaju od 600 do 800 dinara što je 100 do 200 dinara više, nego prošle godine.

Zbog krize, kažu nastavnici, ove godine javlja im se manje učenika, nego prošle godine.

Osim uobičajenog načina rada u stanu nastavnika ili roditelja učenika, sve više je nastavika koji svoje znanje prenose isključivo onlajn.

„Nisam od onih koji počinju da drže časove već od septembra. Ja to radim od decembra ili januara. Kolege koje pripremaju maturatne za upis na medicinske ili neke od prirodno- matematičkih fakulteta, počnju da drže časove već od septembra“, kaže za Danas profesorka srpskog jezika i književnosti u srednoj školi, koja privatne časove drži u svojoj kući.

„Sve što“, dodaje, „podrazumeva srpski jezik i književnost više nije popularno, a kako za to nema previše zainteresovane dece, učenike mogu da pripremim i brže i lakše“.

Ona je prošle godine dva školska časa, u kontinutetu od sat i po, naplaćivala 1.200 , a sada će to, kako kaže, „najverovatnije, naplaćivati 1.500 dinara“.

Njena koleginica, inače nastavnica matematike i fizike u osnovnoj školi, naplaćuje čas od 45 minuta 600, a dva školska časa 1.200 dinara.

Ima nastavnika koji, dodaje, naplaćuju jedan školski čas 700 i 800 dinara.

Prošle godine čas je bio, kaže, 500, a dvočas od 800 do 1.000 dinara.

Ona, poput mnogih njenih kolega u gradu, časove drži onlajn.

„Od kada se nastava u školama organizovala onlajn, zbog epidemije korona virusa, takav način rada su mnoge kolege nastavile i na privatnim časovima“, objašnjava naša sagovornica.

Ona je potvrdila da osnovci i srednjoškolci već pohađaju privatne časove, iako je školska godina tek počela.

„Interesovanje nije kao usred školske godine, ali javljaju se. Osim toga, učenici sve češće traže da im se urade domaći zadaci“, objašnjava i dodaje da su studenti manje zainteresovani za takve časove.

Na pitanje šta kažu roditelji o tome što su njihovoj deci već na početku školske godine potrebni privatni časovi, ona uzvraća da nju „roditeji skoro da ne zovu, već da se javljaju deca“.

Ona objašnjava da takve časove najčešće traže učenici prvih razreda srednjih škola, jer nisu stekli dovoljno znanja u osnovnoj školi.

Nastavnik matematike, koji je ostao bez posla u osnovnoj školi, kaže da, zbog krize, nema mnogo posla, te da čas od 45 minuta naplaćuje 600 dinara.

„Trenutno, mi koji držimo privatne časove osnovcima, nemamo mnogo posla, ali imaju kolege koje pripremaju maturante srednjih škola za upis na fakultete. Nekada nisam mogao da postignem da održim sve privatne časove, ali sada su kriterijumi ocenjivanja drastično opali i interesovanje osnovaca je mnogo manje, nego ranije“.

On objašnjava da se dešavalo da nastavnici, a bilo je slučajeva da su muž i žena, koji predaju različitim razredima u istoj školi, jedni drugima upućivali učenike na privatne časove.

Iako su, zbog niskih plata, prosvetni radnici prinuđeni da dodatno zarađuju, takva praska je, poručije „i nemorana i nezakonita“.

„Trenutno, učim nemački jezik i bežim odavde. Moja supruga, dve godine radi u Nemačkoj i, kako sam ostao bez posla, pokušavam da dobijem vizu i da joj se pridružim“, kaže za Danas nastavnik matematike iz Užica.

Majdanpek: Čas od 200 do 1.200 dinara

Privatni časovi kao neka vrsta dopune redovnoj nastavi ili kao priprema za prijemne ispite za upis u srednju školu ili na fakultet, postali su opšte meto u Srbiji.

Koliko koštaju privatni časovi za đake u gradovima širom Srbije? 3
U potrazi za dodatnim znanjem, Foto: BETAPHOTO-DRAGAN-GOJIC

Najčešće privatne časove iniciraju roditelji jer najčešće smatraju da na taj način pružaju podsticaj detetu da ispuni svoju odnosno roditeljsku želju prilikom odabira srednje škole ili fakulteta.

Svedoci smo da se pripremna nastava u privatnoj režiji širom zemlje odvija na različite načine: pojedinačno ili u grupama, online ili uživo, dolaskom na kućnu adresu ili u domu nastavnika.

Sve to naravno košta, a cena časa od mnogo čega zavisi: radi se u grupama ili pojedinačno, da li je u pitanju čas ili dvočas, ali i od grada odnosno opštine.

U nameri da proverimo koliko koštaju privatni časovi u Majdanpeku prelistali smo par internet stranica sa oglasima za privatne časove, ali Majdanpek ne nađosmo.

Odgovor smo potražili u Tehničkoj školi Majdanpek.

-Cena privatnog časa u majdanpečkoj opštini kreće se od 200 do 1.000 – 1.200 dinara. Kada se radi sa grupom učenika onda je cena manja, a pojedinačni rad kolege profesori više naplaćuju – rekao nam je direktor Tehničke škole Majdanpek, Dragoslav Janković.

Jedan od profesora koji drži privatne časove, čiju anonimnost poštujemo, potvrdio nam je da je najviša cena 1.200 dinara i to za dvočas u trajanju od dva sata.

-Najčešće radim sa srednjoškolcima i studentima, ređe sa osnovcima i privatne časove praktično držim čitave godine, a ne samo pred prijemne ispite. Cena privatnih časova u Majdanpeku, gde je pojedinačni čas u proseku 600-700 dinara, mnogo su niže nego u većim gradovima i nije retkost da učenici i studenti iz Majdanpeka koji su školovanje nastavili na strani, koriste dolaske kući da bi dolazili na privatne časove – kazao nam je profesor koji drži privatne časove.

Kada su u pitanju pripreme za malu maturu i upis u srednju školu, u osnovnim školama majdanpečke opštine se organizuje besplatna pripremna nastava

Koliko je besplatna pripremna nastava u školama, a koliko privatni časovi uticali na rezultate male mature nekog zvaničnog podatka nema.

Činjenica da je oko polovine svršenih osnovaca iz majdanpečke opštine i ovog septembra školovanje nastavilo u drugim gradovima navodi na zaključak da su imali dovoljno poena da to ostvare.

Oni koji su odlučili da se školuju u svom gradu, u Tehničkoj školi, trebalo je da imaju minimum 58,60 poena za elektrotehničara informacionih tehnologija, gde je prvi na listi imao 97,02 poena.

Raspon poena upisanih đaka u odeljenju tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašinama kretao se od 51,73 do 91,17, a za turističkog tehničara od 50,53 do 87,30.

„Mnogo više se pitaju roditelji nego deca. Oni žele da na određeni način pomognu deci tako što će im omogućiti da rade sa stručnim licima.

Čas u Vranju od 500 do 1.000 dinara

Čas privatnog nastavnika u Vranju je od 500 do 1.000 dinara, zavisno od toga da li se drži osnovcima, srednjoškolcima ili studentima.

Cena zavisi i od predmeta, a viša je za one predmete koje drži manji broj nastavnika i profesora.

Časovi su, uglavnom, individualni, ne radi se često u grupama, potvrđuju za Danas nastavnici i profesori iz Vranja.

„Ja sam uzimala 500 do 600 dinara po času od 45 minuta, 700 za sat vremena. Sada sam odlučila da povećam cenu od septembra, da 45 minuta košta 800, a sat vremena 1.000 dinara. Ta cena je za sve đake. Još dvoje kolega mi je reklo da ispod 1.000 dinara ne drže čas, ali slabo deca idu kad čuju da je cena časa 1.000, to im dođe mnogo. Neki su ranije naplaćivali 700 dinara za 45 minuta, možda su sada to povećali. Znam i kolege koje su za osnovce ranije držali časove za pet evra, za srednjoškolce sedam“, kaže za Danas profesorka iz Vranja.

Dodaje da ona, uglavnom, drži individualne časove, a „trebalo bi da su individualni skuplji“.

„Kod mene đaci dolaze kući, kad bih ja išla kod njih, bilo bi još 200 do 300 dinara skuplje. Mada sam, kao početnik, pre pet ili šest godina, išla kod njih kući za 500, ali tada nisam imala druge obaveze i posao pa mi je bilo zanimljivo. Smanjio se posao, ali zato što decu mrzi da uče, ne zbog krize, iskreno“, ističe profesorka za Danas.

Prema rečima jednog nastavnika, čas obično traje 45 minuta, mada ima i odstupanja.

„Zavisi od predmeta, ali od 600 do 800 dinara je cena za čas od 45 minuta, mada ne radi štoperica, često se to produži na jedan sat. Nisu časovi naročito poskupeli u Vranju, i ranije je cena bila, manje-više, ista. Uglavnom su individualni, a cena ne zavisi od toga da li se dete sprema za pismeni ili kontrolni zadatak, ili za prijemni ispit, nema razlike. Najviše se drže privatni časovi matematike i srpskog, a tu je i engleski jezik“, dodaje naš sagovornik.

Nastavnica iz Vranja potvrđuje da nije menjala cenu časova „nekoliko godina“, jer smatra da je „to u skladu sa standardom ljudi u gradu“.

„Cene su različite. U mom slučaju, jedan čas je sat vremena, kod nekih je 45 minuta, i cena je 500 dinara, dok je sat i po 700 dinara.

Toliko naplaćujem kada je čas ‘jedan na jedan’ sa osnovcima i srednjoškolcima. Za studente je 1.000 dinara sat vremena. Dosta mladih kolega ne drži časove za menje od pet evra, a starije kolege ne za manje od 10 evra. Znam da postoje i grupe od po 10 učenika organizovane vikendom, i tada đak plaća 350 dinara za sat vremena nastave. Tu se deca slabije snalaze, jer nisu sva sa istim predznanjem“, ističe ova nastavnica.

Kragujevac: Najskuplji časovi hemije, pripreme za upis na Medicinski fakultet

Cena privatnog časa u Kragujevcu od nedavno je 800 dinara za 45 minuta. Kako naši sagovornici, kragujevački prosvetni radnici koji daju privatne časove kažu, cena časa se nije menjala šest-sedam godina i do prošle školske godine iznosila je 600 dinara.

– Sada je svde nenormalno poskupelo, pa smo i mi bili prinuđeni da povećamo cenu privatnih časova, kaže za Danas profesorka matematike zaposlena u jednoj kragujevačkoj srednjoj školi.

Po njenim rečima ovo povećanje cene od 200 dinara urađeno je u dogovoru sa svim kolegama koje daju privatne časove na nivou grada.

U Kragujevcu privatni čas traje najčešće kao i školski 45 minuta a ako traje efektifno duže – sat vremena, odna njegova cena zavisi od profesora do profesora i po dogvoru.

Inače, ova cena je ista i za učenike osnovnih i srednjih škola ali ima i nekih skupljih „priprema”.

Kako kaže naša sagovornica cena privatnog časa iz fizike za gimnazijalce može da iznese i do 1.000 dinara dok su najskuplji časovi iz hemije kod onih učenika koji se pripremaju za upis Medicinskog fakulteta i oni mogu da koštaju i 1.500 dinara po času.

– U pitanju je specifičan plan i program kada je ovaj predmet za upis Medicinskog fakulteta i celom gradu ovakve pripeme i privatne časove drži samo troje-četvoro kolega, ističe ona.

Naši sagovornici ističu da se, kada su priprodne nauke ili predmeti u pitanju kragujevački đaci i njihovi roditelji mnogo češće opredeljuju za privatne časove iz matematike a ređe iz fizike.

Iako nema razlike u ceni za rad sa osnovcima i srednoškolcima, uglavnom se cena časa kreće od 800 do 1.000 dinara, rad sa studentima je skuplji i po času košta i do 10 evra ili 1.200 dinara.

Profesori srpskog jezika nisu od početka ove godine podigli cenu časa i ona za 45 minuta učenicima osnovnih škola iznosi od 500 do 600 dinara dok je za srednjoškolce viša i kreće se od šest do sedam evra po času.

I cena privatnog časa iz stranih jezika, poput engleskog je poskupela na 800 dinara za 45 minuta. Ako čas traje sat vremena onda košta 1.000 dinara.

Dvočas iz engleskog trenutno je u Kragujevcu oko 1.700 dinara ali kako kaže naša sagovornica koja predaje engleski jezik u jednoj kragujevačkoj osnovnoj školi i drži privatne časove, ta cena varira jer onim đacima koji stalno dolaze a ne samo pred neki test ili pismeni profesori naplaćaju manje – 1.500 dinara.

– Cene ipak nisu svuda ujednačene, plate su male, kako naše tako i roditelja pa sve zavisi i od internog dogovora. Ipak, prosek je negde na nivou grada oko 800 dinara ali ima kolega koje za čas uzimju i po 10 evra u zavisnosti da li sa učenicima rade posebne kurseve poput C1, kaže ona.

Slična je situacija i cene sa časovima nemačkog jezika. Sat vremena košta 1.000 dinara, ako je čas 45 minuta onda je cena 800 a ako je u pitanju dvočas ili sat i po onda profesori najčešće naplaćuju učenicima 1.500 dinara, priča sagovornica Danasa koja predaje ovaj strani jezik na jednom kragujevačkom fakultetu.

Inaće, od pre nekoliko godina, pomodarski, kako naši sagovornici ocenjuju pojedini Kragujevčani od samog polaska u školu unajmljuju i privatne učitelje i učiteljice koji sa njihovom decom rade školsko gradivo svakodnevno sat-dva, koliko je potrebno.

Časovi se od pojave pandemije korone drže i onlajn a najskuplja tarifa za ovakvu vrstu nastave do koje smo došli bila je 25 evra za čas.

Pojedini profesori imaju različite cenovnike za privatne časove u zavisnosti da li ih drže radnim danima ili vikendom.
Privatni časovi u Zrenjaninu plaćaju se u gotovini bez računa

Odavno se zrenjaninski đaci a i njihovi roditelji oslanjaju na privatnu nastavu i individualne časove, kako bi bolje savladali gradivo. Ipak, protekle decenije i nastavnici su saglasni da se đaci previše oslanjaju na ovakav vid učenja pa je njihov utisak da ne paze u školi.

Šta god da je u pitanju, tržište privatnih časova cveta nesmanjenim intenzitetom a roditelji plaćaju, ne pitajući ni za krizu, ni za cenu.

Najtraženiji su časovi matematike, srpskog jezika, fizike, hemije i stranih jezika, kao i pripreme za upis u srednju školu i na fakultet.

Cene časova kreću se od 500 do 2.000 dinara u zavisnosti od renomea predavača, dužine trajanja i težine gradiva.

Roditelji privatne časove plaćaju u gotovini, bez računa i priznanice, a nastava se odvija po kućama.

Predavači su najčešće prosvetni radnici, zaposleni u školama, koji dodatnom nastavom popravljaju budžet. Jedna od njih nam je rekla da to što zaradi, posle potroši da svojoj dcei plati nadoknadu gradiva.

„Ako ne zna nešto, pošaljem dete na dodatnu nastavu. Ako opet ne nauči a ja ne umem da mu objasnim, pošaljem ga na pruvatan čas kod kolega“, objašnjava nam jedna profesorka.

Sve je više prosvetara koji, nakon što su ostali bez posla ili su proglašeni tehnološkim viškom, drže časove. Oni svoj rad reklamiraju oglasima ili na društvenim mrežama.

„Sad sam ostala bez posla i tužna sam ali i nisam. Držim časove matematike i tome ću sada u potpunosti da se posvetim. Gradivo u školi je sve teže, tako da kad moja deca dođu na red ja ću njih isto poslati na čas, kao što druga deca dođu kod mene. Sve časove od 45 minuta za osnovce naplaćujem 700 dinara“, ispričala je mlada matematičarka iz Zrenjanina.

Privatni časovi u Zaječaru od 1.000 do 1.200 dinara

Držanje privatnih časova može biti isplativo, bez obzira na to iz koje oblasti se podučavaju učenike. U Zaječaru su najtraženiji privatni časovi iz matematike, hemije i biologije.

Ono od čega zavisi uspeh svakog profesora ili nastavnikaj jesu dve stvari – da što više ljudi čuje za njih, a druga je da bude kvalitetni u onome što rade, i da učenicima prenesu znanje.

Koliko koštaju privatni časovi za đake u gradovima širom Srbije? 4
Hoće li biti dovoljno znanja, Foto: Beta

Cena privatnih časova u Zaječaru povećana ja za 100 do 200 dinara u poslednje vreme, potvrdio je jedan od nastavnika koji van nastave drži privatne časove.

“Naplačujem 45 minuta od 600 do 800 dinara, dok sat i po košta, dvočas, od 1.000 do 1.200 dinara. Skuplje su pripreme za fakultet. Tu kolege i ja naplaćujemo od 1.200 do 1.500 dinara za dvočas.”, istakao je naš sagovornik.

Dopisnik Danasa razgovarao je sa još par nastavnika, koji su takođe potvrdili, da i oni imaju isti cenovnik.

Niš: „Osmaci“ još nisu počeli sa pripremama

Većina roditelja osmaka u Nišu koji će na kraju osmog razreda da polažu malu maturu još nisu angažovali nastavnike za pripremu njihove dece iz srpskog jezika i matematike.

Jedan od njih, Branko Petrović priča da je njegov sin tek počeo da se privikava da ponovo mora da ide u školu, tako da dodatni časovi ne bi imali efekta.

„Svestan sam da moramo da angažujemo nastavnike, koji su se specijalizovali za pripremu malih maturanata, ali još je rano. Svi roditelji nalaze te profesore kad počne drugo polugođe, tako ću i ja“, kaže on.

On ne zna koliko košta priprema, ali dodaje da je na proleće dvočas za srpski koštao 1.000 dinara.

„Matematika je nešto skuplja, valjda oko 1.200 dinara. Međutim, sigurno je da će do sledeće zime te cene biti više“, objašnjava Petrović.
Milica Stošić, pak, ne želi da plaća ćerki dodatnu pripremu za malu maturu.

„Ne razumem zašto roditelji prave bauk od tih završnih ispita u osnovnom obrazovanju. Moja ćerka redovno uči, ima sve petice, i zašto ne bi mogla sama da se pripremi, odnosno obnovi gradivo. Oduek sam je vaspitavala na taj način, i tražila od nje da bude samostalna“, kaže ona.

Subotica: Nude se online časovi

U Subotici čas privatnog nastavnika – profesora u trajanju od 45 minuta košta između 700 i 800 dinara.

Kada su u pitanju privatni časovi iz matematike oni koštaju 800 dinara, dok časovi iz srpksog jezika koštaju 700 dinara.

Reč je o nastavnicima i profesorima koji privatne časove daju u svojoj kući ili onlajn preko platformi Google meet, ili preko Zoom-a, a učenici dobijaju i štampani materijal po potrebi.

Šabac: Najtraženiji časovi matematike i nemačkog jezika

Privatni časovi najviše se traže kod onih nastavnika čiji su predmeti deo zavšnog ispita, a to su matematika, srpski jezik, istorija, geografija, fizika, hemija i bilologija, s tim što je najveće interesovanje za matematiku i srpski, kaže nastavnica zaposlena u jednoj od šabačkih osnovnih škola.

Svoj čas privatno naplaćuje 700 dinara, ali ističe da sve zavisi od dogovora nastavnika i roditelja, kao i da je najniža cena u Šapcu 600 dinara, ispod čega se ne može naći čas.

Kada je reč o srednjoškolcima, predmeti koji se najviše spremaju su matematika, fizika, hemija i engleski, dok srpski nešto ređe i jedino u slučajevima kada se priprema za fakultet.

Profesorka engleskog jezika u srednjoj školi kaže da sat vremena najčešće naplaćuje od 1.000 do 1.200 dinara, u zavisnosti o kakvim pripremama je reč.

„Ako se učenik sprema za filološki fakultet, onda je cena sata od 1.200 do 1.500 dinara. Ako su niži kursevi u pitanju, onda je od pet do 10 evra“, objašnjava ona.

Koliko koštaju privatni časovi za đake u gradovima širom Srbije? 5
NJima nisu potrebni dodatni časovi: Foto: Shutterstock/Ground Picture

Cena zavisi i od toga koliko dete često pohađa časove, pa ako je reč o nekoliko poseta nedeljno, onda je i cena niža.

„Mislim da se privatno više se spremaju osnovci, a najtraženiji predmet je matematika, čiji su časovi i najskuplji, pa se cena časa ne može naći ispod 800 dinara“, kaže ona.

Inače, u Šapcu su veoma traženi časovi nemačkog jezika, što prati i cena obuke.

„Nemački je skuplji od engleksog, budući da ovih kolega ima manje, ali i zato što te časove pohađa i veliki broj odraslih osoba. Reč je o ljudima koji planiraju odlazak u inostranstvo, među kojima su medicinsko osoblje, majstori različitih profila i drugi. Kolege nemačkog ne drže ni početni kurs ispod 10 evra na sat“, objašnajva ova profesorka.

U Šapcu su aktuelne i privatne učiteljice, koje sa decom rade više predmeta, a cena se napaćuje na mesečnom nivou u zavisnosti od aktivnosti i broja časova.

Zbog aktuelnih poskupljenja, većina prosvetnih radnika korigovala je cene privatnih časova, a poskupljenja se kreću između 15 i 20 odsto.

 Privatni časovi u Zrenjaninu od 500 do 2000 dinara

Odavno se zrenjaninski đaci a i njihovi roditelji oslanjaju na privatnu nastavu i individualne časove, kako bi bolje savladali gradivo. Ipak, protekle decenije i nastavnici su saglasni da se đaci previše oslanjaju na ovakav vid učenja pa je njihov utisak da ne paze u školi.

Šta god da je u pitanju, tržište privatnih časova cveta nesmanjenim intenzitetom a roditelji plaćaju, ne pitajući ni za krizu, ni za cenu.

Najtraženiji su časovi matematike, srpskog jezika, fizike, hemije i stranih jezika, kao i pripreme za upis u srednju školu i na fakultet.

Cene časova kreću se od 500 do 2.000 dinara u zavisnosti od renomea predavača, dužine trajanja i težine gradiva.

Roditelji privatne časove plaćaju u gotovini, bez računa i priznanice, a nastava se odvija po kućama.

Predavači su najčešće prosvetni radnici, zaposleni u školama, koji dodatnom nastavom popravljaju budžet. Jedna od njih nam je rekla da to što zaradi, posle potroši da svojoj dcei plati nadoknadu gradiva.

„Ako ne zna nešto, pošaljem dete na dodatnu nastavu. Ako opet ne nauči a ja ne umem da mu objasnim, pošaljem ga na pruvatan čas kod kolega“, objašnjava nam jedna profesorka.

Sve je više prosvetara koji, nakon što su ostali bez posla ili su proglašeni tehnološkim viškom, drže časove. Oni svoj rad reklamiraju oglasima ili na društvenim mrežama.

„Sad sam ostala bez posla i tužna sam ali i nisam. Držim časove matematike i tome ću sada u potpunosti da se posvetim. Gradivo u školi je sve teže, tako da kad moja deca dođu na red ja ću njih isto poslati na čas, kao što druga deca dođu kod mene. Sve časove od 45 minuta za osnovce naplaćujem 700 dinara“, ispričala je mlada matematičarka iz Zrenjanina.

Novi Pazar: Za matematiku 10 evra po času

U Novom Pazaru još živi priča, od pre dvadesetak godina, kada je na uličnim banderama i u medijima osvanuo mali oglas u kojem je pisalo „spremam učenike iz matematike po ceni od 1 – 24 dinara“ i da cenu časa određuju sami đaci i njihovi roditelji.

Vlasnik malog oglasa je prepričavao komentare, da se beži od profesora koji nema fiksnu cenu časa jer „mora da ne zna ništa“. Posle takvog iskustva, cenu časa fiksirao je na pet tadašnjih maraka i na pripremnim časovima je nastala gužva.

Isti taj čovek pitao je jednog profesora matematike u srednjoj školi, kako to da ga đaci na času ne razumeju, a na privatnim časovima shvataju sve.

Kad su u modu ušli privatni časovi, među prosvetarima je nastala velika konkurencija. U jednom su saglasni da jedan čas ne traje školskih 45 već 60 minuta.

Najzaposleniji su nastavnici matematike i srpskog jezika, ali ne manjkaju ni privatni časovi iz fizike, hemije i stranih jezika.

Cene časa zavisi od odluke nastvanika i krežu se od 300 – 600 dinara. Ako se radi u grupi ili svakonedeljnom dolasku, onda je jeftinije.

Pojedinačan rad je skuplji.

Dobar deo nastavnika imaju fiksnu cenu časa, 500 dinara, bez obzira da li je u pitanju individualni ili rad u grupi.

Kod profesora matematike sat vremena rada sa jednim učenikom košta 10 evra.

Većina učenika, čak i do 80 odsto razreda, pojašnjavanje gradiva na privatnim časovima traži pred kontrolne i pismene zadatke.

Gužva, posebno, nastaje u drugom polugođu kad počnu pripreme za polaganje prijemnog ispita za upis u srednju školu ili na fakultet. Ti časovi imaju veću cenu, od 15 – 20 eura, a zavisi da li se upisuje srednja škola ili fakultet.

Plaćanje je stvar dogovora između nastavnika i roditelja. Neki plaćaju odmah, a neki kad se malo nakupi.

Na privatne časove se ide po preporuci. Kolegijalno je kad predmeti nastavnici „razmene“ đake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari