Reke u Srbiji i dalje nabujale: U Raški ne rade škole i vrtić, pronađeno telo jednog od nestalih u Novom Pazaru 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Marjan Vučetić)

Pripadnici MUP-a tokom noći nastavili su potragu za dvojicom nestalih muškaraca u Novom Pazaru, a jutros je telo jednog od njih pronađeno nekoliko kilometara nizvodno od mesta gde su poslednji put viđeni.

Kako reporter Danasa navodi, prema nezvaničnim informacijama, telo muškarca primetili su meštani koji su obavestili policiju koja je izašla na lice mesta i utvrdila da se radi o S. Z, koji je u reku upao pokušavajući da iz bujice izbavi svog komšiju, za kojim se i dalje traga.

U reku su upali dok su pokušavali da postave džakove sa peskom kako bi sprečili da voda prodre do njihovih kuća. Za njima je u vodu skočio sin jednog od nestalih, ali je on izvučen iz vode i spasen.

U Leposaviću situacija i dalje teška, došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka Ibra

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić saopštio je jutros da je na teritoriji opštine Leposavić situacija i dalje teška, napominjući da je došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka Ibra.

Todić je za portal Kosovo onlajn rekao da je ošetećeno na desetine objekata u koje je prodrla voda.

Izlio se Ibar

Ibar se izlio u Ušću, a deo fabrike „Ekofarm“ koja se nalazi na obali reke, je pod vodom.

„Voda je ušla u kompresorski deo magacina, ali i nivo vode se sve više podiže“, rekao je za RTS Bojan Baltić, vlasnik fabrike.

Dejan Seizivić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raskog upravnog okruga, rekao je da su noćas postavljeni džakovi sa peskom u tom delu priobalja, na Laktu kod Bogutovca i u Raški.

Zbog podizanja nivoa Ibra, Gradski vodovod u Kraljevu preventivno je isključio tri bunara u Žičkom polju.

Pada nivo Rasine, pokrenuta klizišta u Brusu

Zbog obilnih padavina i bujične vode, izlile su se Graševačka i reka Rasina, zbog čega je i u opštini Brus vanredno stanje.

Nakon 140 litara kiše koliko je za 24 sata palo u opštini Brus, sneg ohrabruje, nivo Rasine je sa 221 tokom jučerašnjeg dana spao na metar ovog jutra.

Valentina Milosavljević, predsenica opštine Brus rekla je da je u toku jučerašnjeg dana došlo do izlivanja tri reke, Toplice, Graševačke reke i Rasine.

Nakon prvih sat vremena od izlivanja objavili smo da je preliminarna procena štete preko 10 posto budžeta opštine, na osnovu podataka da su odnešeni svi putevi koji su nasipani prošle godine, ali kada su mostovi uništeni, kada su počele vodovodne cevi da plutaju, padaju bandere, zatvorene komunikacije, odsečeni putevi, definitivno smo sastavili komisiju za procenu štete, sigurni smo da će procena biti velika, ne smemo da kažemo da će prevazići loklni budžet, ali ćemo izaći sa tačnim podatkom, rekla je ona.

Pokrneuta su mnoga klizišta, a sada je taj problem udvostručen, pogoršana je bezbednost građana, ugroženi su stambeni objekti, imali smo veoma kritčnu situaciju, kaže Milosavljevićeva.

„U saradnji sa Sektorom za vanredne situacije sporečili smo moguću ekološku katastrofu, s obzirom da se u hladnjači u sadašnjoj Vinožupi nalaze tri cisterne amonijaka koje su pod pritiskom, zahvaljujemo se pripadnicima vatrogasno-spasilačkih jedinica jer su tu dok se ne obezbedi sigurnost svih građana“, podvukla je ona.

„Obratili smo se Ministarstvu za javna ulaganja, „Srbijavodama“ i očekujemo da će Vlada proglasiti elementarnu nepogodu u opštinama koje su ugrožene poplavama“, dodala je Milosavljevićeva.

Građani treba da se jave opštinskoj upravi da projave štetu od poplava, navodi RTS.

Novo Lima kod Prijepolja stagnira

Od noćas nivo Lima stagnira, juče je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

Vladimir Babić, predsednik Opštine Prijepolje, rekao je da dobra vest što je pao sneg u Crnoj Gori koji zadržava deo vode na brdima, tako da je došlo do stagnacije Lima.

„Imali smo mnogo problema u toku noći, imali smo meštane koji se zanoćili u kućama okruženim vodom, bilo je i nestanka struje“, rekao je Babić.

Međutim, kaže, izašli su zadovoljni, jer, osim materijalne štete, nije bilo povređenih, nije bilo žrtava, uspeli su da zaštite naselja.

„Moramo vratiti sve u prvobitno stanje, moramo da radimo kako ne bi došli u istu situaciju“, rekao je Babić.

Raška – doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljeni su industrijska zona, više prilaznih ulica a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze kraj reke.

Ibar je od sinoć nadošao 25 centimetara, meštani su pomagali da se postave džakovi, da bi se odbranila predškolska ustanova i Raška od Ibra koji nadolazi preko KiM, od Crne Gore.

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović rekao je da je održana sednica Kriznog štaba i da je doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola, zbog teške situacije na teriotriji opštine.

Ibar je, kako kaže, na istirijskom maksimumu, preko 6 metara i 10 centimetara, ono što je veliki problem je da je reka ugozila industrijsku zonu u Ulici Savatija Miloševića i tu je poplavljeno mnogo subjekata.

„Ibar je nadolazio velikom brzinom. Raška je nadolazila iz pravca Novog Pazara. U Draganiću imamo poplavljenih domaćinstava, ali ovo je jače od svih nas, nismo uspeli da odbranimo neke delove“, rekao je predsednik Opštine Raška.

Reka Raška je napravila problem uzvodno. U industrojskoj zoni su dva domaćinstva ugrožena.

Inače, Opština Raška uvela je vanrednu situaciju krajem novembra zbog poplava koje su izazvale reke Trnavica i Raška. Tada je pričinjena znatna materijalna šteta. Vanredna situacija je od tada na snazi, zbog sanacije korita reka, tako da nisu ponovo uvodili.

Opada nivo Toplice, prekinuto vodosnabdevanje Kuršumlije

Vrh poplavnog talasa, prošao je noćas kroz Kuršumliju, a nivo Toplice koja je dostigla granicu vanredne odbrane od poplava od jutros opada i u granicama je redovne odbrane.

Voda je poplavila dvorišta desetak kuća u nižim delovima grada, a zbog blizine rezervoara, odakle se Kuršumlija snabdeva vodom, iz predostrožnosti je prekinuto vodosnabdevanje dok Institut za Javno zdravlje ne proveri ispravnost.

Vrh poplavnog talasa danas prolazi kroz Prokuplje, a na terenu su sve službe i pripadnici sektora za vanredne situacije, jer je nivo Toplice veći nego 2020. godine kada se izlila i pričinila velike štete.

Ibar u Kraljevu napunio korito

Ibar je u Kraljevu napunio korito, izlio se na gradsku plažu.

Prema podacima RHMZ- poplavni talas iz Raške se može očekivati nizvodno od Raške za tri sata. Smenjuju se kiša i sneg.

RHMZ: Na Limu i Ibru vodostaji u porastu

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na Limu kod Prijepolja vodostaj još naredna 24 časa biti porastu i nalaziće se iznad granice vanredne odbrane od poplava.

Na Ibru sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave na Rzavu, Moravici i Bjelici vodostaji će tokom dana biti u porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava. Na malim bujičnim vodotocima sliva Južne Morave tokom 20. januara moguća su lokalna izlivanja.

Na Savi kod Šapca vodostaj će danas i sutra dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava. Na Neri kod Kusića vodostaj će danas i sutra dostići granicu redovne odbrane od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari