Nastavlja se borba vaspitača: U ponedeljak protest u Aleksincu 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Borba zaposlenih u predškolskim ustanovama širom Srbije da im se prizna odgovarajući koeficijent za obračun plata spram stručne spreme, nastavlja se i dalje.

Nakon što su doškolovani vaspitači iz predškolskih ustanova u Kraljevu i Valjevu potpisali anekse ugovora u kojima im se priznaje pripadajući koeficijent, članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije su takvu inicijativu pokrenuli u više gradova i opština.

Zbog nedostatka sluha prema delu zaposlenih u predškolskoj ustanovi „Lane“ u Aleksincu, sindikalna organizacija u toj ustanovi za ponedeljak, 25. decembar je zakazala protest ispred sedišta tamošnje lokalne samouprave.

Zaposleni će se okupiti u 14 sati ispred Opštine Aleksinac, a sindikat je pozvao roditelje, zaposlene iz drugih delatnosti i celokupnu javnost da im se pridruže i pokažu solidarnost i podršku.

– Naš protest je pre svega usmeren prema Ministarstvu finansija, a potom i prema opštinskom rukovodstvu koje je moralo biti upornije i ažurnije. Razgovarali smo sa gradonačenikom Aleksinca koji je rekao da je spreman da ispuni naš zahtev, ali da nisu dobili odobrenje Ministarstva finansija. Ne želimo da verujemo da je Ministarstvo prema nekome majka, a prema nekome maćeha i da nisu poslali povratnu informaciju kojom je u nekim lokalnim samoupravama problem rešen – kaže za Danas Anica Pavlović, predsednica sindikata u PU „Lane“.

Ona kaže da se izmena koeficijenata traži za 17 doškolovanih vaspitača i još troje zaposlenih, što nije veliki novac.

Zbog toga što vaspitačima nije priznata visoka stručna sprema mesečno su na gubitku oko 100 evra.

Što je još poraznije, dešava se da u istoj vaspitnoj grupi rade dva vaspitača, od kojih je jednom priznat koeficijent za visoku stručnu spremu, a drugom nije.

– Vaspitači su uložili trud i znanje da dođu do diplome, završili su državni fakultet. Uostalom, država je potencirala da bi vaspitači trebalo da imaju visoku stručnu spremu. Zbog toga ih veoma pogađaju komentari da su se doškolovali jer su sami to hteli – kaže Pavlović.

Podršku kolegama iz Aleksinca najavljuju kolege iz Beograda i Kraljeva, a očekuje se dolazak zaposlenih u predškolskim ustanovama i iz još nekih mesta.

U Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja za Danas kažu da su pregovori o priznavanju koeficijenata u toku u Ćićevcu, Majdanpeku i Sremskoj Mitrovici, a da za sada pomaka nema u Ćupriji, Rumi, Đidu i Kanjiži.

Sindikat je ranije saopštio da je pred najavljene proteste Ministarstvo finansija promenilo stav prema platama na lokalu.

Lokalnim samoupravama u Kraljevu i Valjevu je izdat pozitivan stav po pitanju proširenja budžeta za doškolovane vaspitače, nakon čega je usledilo potpisivanje aneksa ugovora o radu u ova dva grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari