Biljana StojkovicFoto: FoNet/ Milica Vuckovic

Zastrašujuće je i krajnje nedopustivo da se profesori i nastavni kadar koriste svojim autoritetom i seksualno uzemiravaju i mobinguju svoje koleginice i kolege, istakla je Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije kandidatkinja koalicije MORAMO za predsednicu Republike Srbije na prethodnim izborima.

Kako je Danas ranije pisao, društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja, od toga da su bile izložene nepristojnim i neprimerenim komentarima, fizičkim dodirima i gestovima jednog profesora zbog kojih su se osećale nelagodno.

„Tražimo da se dekan izvini svim studentima i studentkinjama koje su bile žrtve mobinga i seksualnog uznemiravanja tokom prethodnih godina, kao što je to uradio dekan Fakulteta dramskih umetnosti. Takođe, tražimo da se hitno formi telo, a koje će studenti odabrati, kojem će se studenti moći obratiti i prijaviti ove, ali i nove slučajeve uznemiravanja i ucenjivanja. Naravno sve mora biti u saradnji sa nadležnim institucijama policijom i tužilaštvom, da ne dođe do zloupotrebe prijava“, rekla je Stojković.

Kako se navodi u saopštenju, ona je istakla i da „ovo mora postati primer i praksa, ne samo na FDU i Arhitektonskom fakultetu“, kao i da će zahtevati i da se na svim fakultetima Univerziteta u Beogradu pokrenu ovakve inicijative, a „od muških kolega, pošto su žene najčešće i žrtve ovakvog ponašanja, tražimo da podrže svoje koleginice i pomognu im da prijave svako nasilje. Nasilnici i predatori se moraju pronaći, osuditi i kazniti“.

Povodom prijava za seksualno zlostavljanje studentkinja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, dekan Vladimir Lojanica rekao je da se očekuje da uskoro policijski organi istraže ceo slučaj, te da tek tada uprava fakulteta ima mandat da suspenduje profesora.

Univerzitetski ombudsman nije nadležan da postupa po prijavama za seksualno uznemiravanje – rekao je za „Danas“ Mladen Milošević, Ombudsman Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na pitanje našeg lista može li on da reaguje na prijave o seksualnom uznemiravanju o kojima su anonimno svedočili studenti Arhitektonskog fakulteta.

Na Univerzitetu u Beogradu je oduvek bilo priča o neprimerenom ponašanju nekih nastavnika i saradnika i u par navrata su dekani reagovali u okviru svojih nadležnosti. Mislim da ova pojava na Univerzitetu nije raširena više nego u bilo kom drugom segmentu našeg društva, ali je posebno uznemirujuće kada se seksulano uznemiravanje ili zlostavljanje dešava u obrazovnim institucijama, kaže za „Danas“ profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Beogradskog univerziteta.

Zaštitnik građana je postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari