Za realizaciju infrastrukturnih projekata u 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan Republike Srbije ove godine izdvaja dve milijarde dinara. Svakoj od najnerazvijenijih opština, među kojima su Tutin, Sjenica, Prijepolje koje je ministarka za NIP Verica Kalanović posetila ovih dana, biće opredeljeno, u proseku po oko 50 miliona dinara za realizaciju najmanje po dva infrastrukturna projekta. Ministarka Kalanović je obišla i Novi Pazar i potvrdila da će ove i sledeće godine u izgradnju zaobilaznice i dva vrtića u ovom gradu biti uloženo 200 miliona dinara.


Od Ministarstva za NIP dobiće 35 odsto sredstva, 15 odsto će obezbediti Novi Pazar i 50 odsto su sredstva Evropske investicione banke. Ovo je rezultat razgovora ministarke za NIP Verice Kalanović i rukovodstva grada. „Za završetak zaobilaznice oko Novog Pazara, u ovom trenutku ne možemo da procenimo sredstva, jer nemamo što je urađeno u prethodnom periodu, ali nam orijentaciono treba 280 miliona dinara za završetak tih 5,5 kilometara. Dogovorili smo se da se sredstvima iz NIP grada dva vrtića u ovom gradu, jedan ove i drugi sledeće godine. Orijentaciona cena je 33 miliona dinara“, rekla je ministarka Kalanović.

Prilikom posete ministarke Verice Kalanović opštini Tutin dogovoreno je da se iz sredstava NIP sa pedeset miliona dinara finansira izgradnja novog vodovoda. Obzirom da je turska agencija za razvoj TIKA nedavno Tutinu donirala izuzetno kvalitetne cijevi za kompletnu trasu vodovoda, iz NIP će se finansirati njihova ugradnja. Ministarka Kalanović i predsjednik opštine Tutin Bajro Gegić obišli su i trasu novog vodovoda. Kalanovićeva je ovom prilikom izjavila da će radovi početi početkom leta. „Ukoliko budemo uspeli da sledeće godine izgradimo i rezervoar, građani Tutina će moći da piju potpuno čistu vodu, po svim standardima istu kao i u drugim gradovima“, istakla je ministarka Kalanović. Pored izgradnje vodovoda, Ministarstvo za NIP će ove godine u tutinskoj opštini finansirati i rekonstrukciju krova osnovne škole dr Ibrahim Bakić u Ljeskovi.

Ministarka Kalanović čelnicima prijepoljske opštine rekla je, prilikom prekjučerašnje posete, da će iz ovogodišnjeg budžeta NIP biti podržana realizacija tri projekta u okviru programa „Razvoj infrastrukture u 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji“. Dva su manje vrednosti i odnose se na oblast vodosnabdevanja u mesnoj zajednici Brodarevo i naselju Luke za koje će se u NIP-u izdvojiti 9.630.000 dinara. Iz istih izvora podržaće će se projekat izgradnje prve faze novog mosta na Limu koji predstavlja, prema ocenama zvaničnika lokalne samouprave, jedan od najznačajnijih i kapitalnih objekata u protekle dve decenije.

– Pošto kažete da ostajete pri njemu, jer ste to obećali građanima, od vas tražim pismene garancije, verifikovane od strane Opštinskog veća i skupštine, da prihvatate model finansiranja po kojem će, pored 56,7 miliona dinara iz budžeta NIP i Prijepolje iz lokalnog budžeta ove godine obezbediti sopstvena sredstva za izgradnju prve faze mosta, između deset i petnaest miliona dinara, istakla je ministarka Kalanović, nakon što su joj odgovorni predstavnici lokalne zajednice potvrdili da se od izgradnje mosta na Limu u središnjem delu grada ne odustaje. Ona je rekla da sa predstavnicima opština razgovara kao sa partnerima i da nema političkih projekata. Prijepoljcima je prigovorila što su razgovarali u hotelu, a ne u zgradi opštinske administracije, a reči „najmanje što očekujem od lokalnih samouprava je korektnost“ donekle su bile upućene i kao prekor nakon su opštinski zvaničnici u nekoliko navrata tražili od ministarke Kalanović da nađe načina za povećanje opredeljenog iznosa para u budžetu NIP-a za izgradnju novog mosta.

Na radnom sastanku predstavnika Ministarstva NIP i lokalne vlasti u Sjenici, dogovoreno je da će se u ovoj opštini finansirati realizacija tri projekta, ukupne vrednosti od 60 miliona dinara. Od dva, ranije odobrena projekta za Sjenicu u vrednosti od 50 miliona dinara, čija će se realizacija finansirati sredstvima NIP, prvi se odnosi na izgradnju gradske saobraćajnice sa dva mosta u centru grada, čime se, kako ističu projektanti, stvara mogućnost za otvaranje trajne pešačke zone, izgradnju novih poslovnih objekata i unapređenje saobraćajne komunikacije u gradu. Za ovaj projekat biće izdvojeno 37 miliona, dok će se sa preostalih 13 miliona finansirati nastavak izgradnje tranzita, od ulice Jablaničke do raskrsnice prema Borićima u dužini od 550 metara. Na sastanku je dogovoreno i da će se, ukoliko lokalna vlast u Sjenici u narednih 15 dana pripremi kompletnu projektnu dokumentaciju, obezbediti i dodatnih deset miliona za izgradnju sekundarne mreže vodovoda Štavalj, prema selima: Višnjica, Gradac, Dragojloviće i Žitniće, u dužini od 10 kilometara. U tom slučaju Sjenici bi bilo opredeljeno ukupno 60 miliona dinara.

Dopisnici Sandžaka Danas

Nisu politički projekti

– Za uspešnu realizaciju projekata podizanja infrastrukture u 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji, ovakve posete su više nego neophodne, izjavila je, nakon sastanka u Sjenici, ministarka za NIP Verica Kalanović. Ona je tom prilikom istakla da odabrani projekti, koji se biraju u dogovoru sa predstavnicima lokalnih vlasti, nemaju nikakvu političku pozadinu. „To nisu politički projekti, već projekti koji se određuju prema potrebama građana, kojima mogu poboljšati uslove života, kako bi građani, u ovoj kriznoj godini, dobili neki tračak nade da postoji mogućnost da u svojim sredinama bolje žive, i da ova država o njima brine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari