Poverenik pokreće istragu o curenju podataka u slučaju Marije Lukić 1Marija Lukić i Milutin Jeličić Jutka

Poverenik za informacije od javnog značaja pokrenuće istragu u slučaju objavljivanja ličnih podataka iz zdravstvenog kartona Marije Lukić iz Brusa.

„Za slučaj objavljivanja podataka Marije Lukić saznali smo iz sredstava javnog informisanja, tako da planiramo pokretanje postupka nadzora“, naveli su za Danas u kancelariji Poverenika.

Zdravstveni podaci Marije Lukić, zajedno sa adresom, brojem mobilnog telefona i matičnim brojem, pojavili su se na društvenim mrežama, što je moglo da procuri iz lokalnog doma zdravlja, ili iz Osnovnog suda u Brusu, gde se po njenoj prijavi za seksualno uznemiravanje sudi predsedniku te opštine Milutinu Jeličiću Jutki.

Iz tamošnjeg doma zdravlja još uvek nije stigao odgovor našoj redakciji, a u Osnovnom sudu u Brusu kažu za Danas da „nisu upoznati da su se na društvenim mrežama pojavili lični podaci iz zdravstvenog kartona oštećene Marije Lukić“. U odgovoru napominju da je sprovođenje istražnih radnji o tome „u nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva Kruševac, koje zastupa optužbu u ovom predmetu“.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra podseća da je iznošenje podataka iz zdravstvenog kartona samo poslednja u nizu radnji koje su učinjene protiv ovih žena u cilju zastrašivanja i diskreditovanja.

– Činjenica da je zdravstveni karton Marije Lukić dospeo u javnost ukazuje na opasan trend države da se pokušajima diskreditacije i iznošenjem najprivatnijih podataka o ličnosti obračunaju sa onima koji su skupili hrabrosti da se zauzmu za sebe – navodi Pavlović i dodaje da zabrinjava činjenica da je povodom slučaja seksualnog uznemiravanja nad Marijom Lukić i drugim ženama iz Brusa izostala reakciju u vidu javne osude od strane nadležnih institucija.

Kako objašnjava, čak i one državne institucije pred kojima se vodi proces taj posao obavljaju upitno, s obzirom na povezanost sudije sa optuženim i na zabranu prisustva medija suđenju. Pavlović ističe da bi predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost kao i poverenica za zaštitu ravnopravnosti „pre svih drugih institucija morale da pruže podršku“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u odgovoru za naš list „najoštrije osuđuje“ zloupotrebu podataka iz zdravstvenog kartona Marije Lukić.

„To je apsolutno nedopustivo jer je može ugroziti na razne načine i dovesti do diskriminacije po više osnova. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti jasno definiše ovu oblast, a s obzirom na podnetu krivičnu prijavu očekujem da će nadležni u najkraćem mogućem roku reagovati“, kaže Janković za Danas.

U proteklom periodu je možda najviše zabrinjavao izostanak adekvatne reakcije predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, s obzirom da je Marija Lukić već godinu dana, otkako je prijavila slučaj, izložena velikim pritiscima i ucenama u svom gradu. Ministarka se ovih dana sastala sa predstavnicama GREVIO, grupe Saveta Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama koja je trenutno u poseti Srbiji kako bi ispitala primenu Istanbulske konvencije. Mihajlović je tom prilikom istakla da su u Srbiji „ostvareni značajni rezultati u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Ipak, iz kabineta Zorane Mihajlović juče je našem listu stigao odgovor na pitanje zbog čega je u ovom slučaju izostala adekvatna reakcija Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, u kojem se navodi da je ministrka „uvek bila i biće na strani žena koje trpe bilo kakvo nasilje“ i da je „u javnim nastupima uvek stajala na stranu ugroženih žena iz svih sfera našeg društva, tako da verujemo da nema potrebe nikome da dokazuje svoje stavove kada je u pitanju nasilje nad ženama“.

„Stoga ne stoji vaša primedba da je u slučaju Marije Lukić izostala adekvatna reakcija Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Želimo da vas upoznamo i da se suprug Sandre Milanović, koja je takođe tužila predsednika opštine Brus, pismeno obratio potpredsednici Mihajlović, kao i da mu je ona odgovorila. Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović uvek će biti na strani žena koje trpe bilo kakvu vrstu nasilja i nikad neće prestati da se bori protiv nasilja nad ženama u Srbiji“, navode iz kabineta ministarke Mihajlović. Međutim, na molbu da nam odgovore i na pitanje da li ministarka Mihajlović može da zahteva smenu predsednika opštine Brus i člana SNS-a Milutina Jeličića Jutke, u njenom kabinetu su rekli da je zasad samo ovo odgovor.

Pored pretnji koje je Marija Lukić dobijala zato što je objavila uznemirujuće poruke od predsednika opštine Jeličića, posle čega je usledilo i otpuštanje s posla, pomenimo i to da je, otprilike u isto vreme, doneta nezakonita odluka da se lokal njenog supruga sruši, sa očitom namerom da porodicu s dvoje dece ostavi bez prihoda. Bez posla su ostale i žene koje su nakon Marijine prijave takođe obelodanile da ih je Jutka napadao i seksualno uznemiravao.

Jutka beži od medija

Pokušali smo i od predsednika opštine Brus Milutina Jeličića da saznamo kako je zdravstveni karton dospeo u javnost, ali je on u telefonskom razgovoru samo rekao da „ne zna ništa o tome“ i prekinuo vezu. Jeličić je tokom saslušanja u sudu početkom ovog meseca negirao optužbe i čak tvrdio da su te žene, uključujući i Mariju Lukić, tražile od njega da ih ljubi, kao i da su same sebi sa njegovog telefona slale SMS poruke seksualne sadržine. Prethodno je dva puta izbegao dolazak na suđenje.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari