Koliko košta noćenje u gradovima širom Srbije? 1Foto-ilustracija: Pixabay/Bottlein

U zavisnosti da li želite potpun komfor ili ekonomičan smeštaj, ukoliko vas put odnese u Zrenjanin, Novi Pazar, Vranje, Suboticu, Šabac, Užice, Niš ili Novi Sad, možete se odlučiti za već etablirane hotele ili neki od hostela kojih u ponudi ima sve više.

Noćenje sa doručkom u nekom od hotela u ovim gradovima, kako javljaju reporteri Danasa, platićete u Novom Sadu 3.650 dinara u hotelu Vojvodina, u Vranju, u hotelu „Rojal Putnik“ 9.623 dinara, u šabačkoj “Slobodi” 66 evra ili 94 evra u niškom “Ambasador”, jedinom hotelu u ovom gradu sa pet zvezdica u ovom gradu, košta 94 evra.

U hostelima su cene mnogo niže I kreću se od 15 do 20 evra.

Zrenjanin: Noćenje od 25 do 40 evra

Poslednjih godina u Zrenjaninu je došlo do prave ekspanzije otvaranja smeštajnih kapaciteta, od hostela, konačišta, apartmana, vila za smeštaj.

Rezultat je to nekoliko većih investicija, jer se pojavila potreba za komfornijim smeštajem menadžmenta kompanija. Poslednjih godina u Zrenjaninu se održavaju i međunarodni sportski događaji, pa su  poslovni ljudi vrlo brzo reagovali na povećanu tražnju za smeštajem sportista, sportskih delegacija pa i publike.

Koliko košta noćenje u gradovima širom Srbije? 2
privatna arhiva

Ipak, u samom gradu postoji samo jedan hotel, hotel „Vojvodina“ sa četiri zvezdice. U okolini, Kaštel u Ečki i Tiski cvet u Novom Bečeju.

Ostali smeštajni kapaciteti su moteli, hosteli, prenoćišta, apartmani.

U većini tih kapaciteta doručak nije predviđen jer se, verovatno, vlasnicima, ne isplati da zapošljavaju dodatno osoblje. U hostelima, prenoćištima, apartmanima, doručak kao opcija ne postoji a cene smeštaja kreću se od 25 do 40 evra, u zavisnosti od onoga što se gostu nudi.

Noćenje sa doručkom uračunatim u cenu moguće je tek u nekoliko ugostiteljskih objekata.

U zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ prenoćište sa doručkom košta 65 evra dok je ista varijanta u Kaštelu u Ečki 55 evra. U hotelu „Tiski cvet“ u Novom Bečeju noćenje sa doručkom košta 70 evra.

Najjeftinije je prenoćiti u „Zlatnom klasu“ u prigradskom naselju Mužlja, gde noćenje sa doručkom košta 28 evra.

Smeštaj u dvokrevetnoj sobi u hostelu „Filadelfija“ košta 10 evra a u apartmanima od 30 evra pa naviše, u zavisnosti od lokacije i usluga koje se pružaju gostima.

U Melencima, selu pored Zrenjanina u čijoj je blizini Banja Rusanda, nudi se smeštaj u lepim apartmanima po ceni od 30 evra pa naviše. Ako gost želi doručak, lako ćemo se dogovoriti, kažu vlasnici ali ta mogućnost u startu ne postoji. Novi

Novi Pazar: Noćenje može i za 20 evra

Prenoćište u Novom Pazaru, u privatnim apartmanima, može se naći i za dvadesetak evra, dok je noćenje sa doručkom u nekom od poznatijih hotela bar dva puta skuplje.

Cena za dvadesetak evra je uglavnom za smeštaj u privatnim stanovima koje vlasnici izdaju i u nju nije uključen i ne može se dobiti doručak, dok je kod onih koji imaju nekoliko smeštajnih jedinica gostima omogućeno da doplate za taj obrok.

Većina apartmana koje smo kontaktirali, a što pokazuju i cene na specijalizovanim sajtovima za rezervisanje smeštaja, noćenje sa doručkom naplaćuju između 30 i 40 evra, dok je ta usluga u hotelima oko 50 evra.

 Vranje: Noćenje sa doručkom u hostelima od 2.000 do 4.000 hiljade dinara

U Vranju postoji desetak hostela koji nude usluge noćenja sa doručkom, kao i višednevnog boravka. Cene u dvokrevetnoj sobi sa doručkom za noć kreću se od 2.500 do 3.000 dinara, bez doručka ta cena je četristo dinara niža.

Ove usluge najčešće koriste turisti na proputovanju ga Grčkoj, ali i nakon letovanja u povratku ostaju jedan dan u Vranju da odmore i uživaju u čarima vranjanskog roštilja.

Cena smeštaja ista je u hostelima koji su malo udaljeni ji od centra grada „Garni hotel“ na ulazu u Vranje, ili „Papilon“ koji je od centra udaljen oko jednog kilometra. „Amiko“ prenoćište je u glavnoj ulici, a u centru se nalaze i nekoliko apartmanskih soba Kompanije „Vitez“.

Koliko košta noćenje u gradovima širom Srbije? 3
Panorama Vranja, foto: D. P.

Ekskluzivu za goste sa dubljim đepom predstavlja novoizgradjeni Hotel „Rojal putnik“ na samom ulazu u Vranje kod autobuske stanice. Hotel raspolaže sa zatvorenim bazenom, otvorenom terasom na hotelskom krovu.

Noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi koša 9.623 dinara, dok je 9.740 dinara noćenje takodje u dvokrevetnoj sobi sa dodatnim pomoćnim ležajem. Svaki naredni dan boravka u hotelu koštaće vas 8.866 dinara.

Ovde su tokom leta najčešće boravili gosti iz Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Subotice, ali i susednih zemalja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i dosta stranaca.

Subotica: Noćenje sa doručkom na Paliću skuplje od centra grada

U jednom od najpoznatijih subotičkih hotela u samom centru grada noćenje sa doručkom u klasičnim sobama sa francuskim ležajem za jednu osobu iznosi 3.850 dinara. Ako je u pitanju francuski ležaj za dve osobe, cena je 6.100 dinara, koliko košta i dvokrevetna soba.

Kada su u pitanju luksuzne sobe i apartmani, za noćenje sa doručkom u sobi sa francuskim ležajem za jednu osobu potrebno je izdvojiti 4.650 dinara, a sa francuskim ležajem za dve osobe 6.700 dinara, koliko i za dvokrevetnu sobu. Apartman košta 8.650 dinara, a predsednički apartman 13.650 dinara.

Cena noćenja sa doručkom u nešto jeftinijem subotičkom hotelu, u neposrednoj blizini centra grada, u jednokrevetnoj sobi iznosi 3.400 dinara, a u dvokrevetnoj 5.900 dinara. Apartman za jednu osobu košta 8.000 dinara.

Na Paliću je noćenje sa doručkom dosta skuplje nego u Subotici, pa je tako u jednom od hotela za jednokrevetnu sobu potrebno izdvoji 5.515 dinara, a za dvokrevetnu sobu 8.930 dinara. Apartman za jednu osobu je 9.930 dinara, a za dve osobe 12.630 dinara.

Kragujevac: U hotelima 4.200 do 4.400 dinara, hosteli nude prenočište za 1.500 dinara

U većim kragujevačkim hotelima sa tri ili četiri zvezdice poput „Zelengore”, „Šumarica” ili Kragujevca prenoćište sa doručkom košta od 4.200 do 4.400 dinara.

Koliko košta noćenje u gradovima širom Srbije? 4
Centar Kragujevca, Foto: Z.S.M.

U popularnim, takozvanim garni hotelima noćenje sa doručkom u Kragujevcu košta od 4.090 do 4.580 dinara. U cenu su uključeni boravišna taksa i osiguranje.

Kragujevački hosteli nude prenoćište već za 1.500 dinara ali mahom bez doručka.

Šabac: Od 25 do 66 evra

Noćenje u Hotelu Sloboda u Šapcu, koji zauzima centralno mesto na gradskom trgu i ima četiri zvezdice, košta 77 evra za dve osobe sa uključenim doručkom, dok će jedna osoba istu uslugu platiti 62 evra.

Za one koji žele da odsednu u gradu kraj Save, a da im broj zvezdica nije presudan u odabiru smeštaja, noćenje sa doručkom može se naći i za manji iznos.

Najčešća cena koju će jedna osoba morati da izdvoji, ukoliko želi da bude u centru grada, je od 25 evra pa naviše.

Noćenje sa doručkom, koji je načešće švedski sto, može se naći i za manje od 20 evra, za sve one kojima ne smeta da budu smešteni na periferiji grada, a jedna od najpovoljnijih ponuda je 14,45 evra po osobi.

Neki od hotela, najavili su i skoro povećanje cena.

„Trenutno radimo po sniženim cenama, koje se nisu menjale još iz perioda korone, zato ćemo od septembra podići cene, u proseku 500 dinara po osobi“, rečno nam je u jednom od privatnih hotela.

Užice:  Noćenje sa doručkom u hotelima od 4.000 do 6.300 dinara

Cene smeštaja u hotelima u Užicu su različite i zavise od njihove kategorije, pa se kreću od oko 4.000 do 6.300 dinara, dok je prenoćište u hostelima 1.200 dinara i više.

Nekada najpoznatiji hotel u strogom centru grada, na Trgu partizana, više ne prima goste, jer su vlasnici nedavno odlučili da renoviraju njegovu unutrašnjost i pretvore je u stanove, čija prodaja je u toku.

Koliko košta noćenje u gradovima širom Srbije? 5
Užice/Foto: N Kovačević

Nedavno izgrađeni garni hotel u samoj blizini autobuske i železničke stanice i centra grada, koji je kategorisan sa tri zvezdice, nudi noćenje sa doručkom u jednokrvetnoj sobi za 4.650, a u dvokrevetnoj za 6.000 dinara.

U, takođe, novom hotelu, ali sa četiri zvezdice, koji se nalazi u Krčagovu, ista vrsta usluge košta 6.300, odnosno 7.700 dinara.

U hotelu sa tri zvezdice, na nekoliko kilometara od Užica, u naselju Bela Zemlja, noćenje sa doručkom u jednokrevetnoj sobi je 4.080, a u dvokrevetnoj 6.360 dinara.

U konačištu TO Užice, noćenje u jednokrevetnoj sobi košta 3.500, a dvokrevetnoj 2.650 dinara. Moguća je doplata za doručak u iznosu od 360 dinara.

U hostelima su cene od 1.200 dinara i više. U jednom od objekata koji je i hostel i hotel na Rakijskoj pijaci, noćenje u hostelu je 1.500, a u hotelu soba se iznajmljuje za 3.600 dinara, bez usluge doručka.

U navedene iznose nije uračunata boravišna taksa, koja iznosi 100 dinara po osobi i naplaćuje se u svim smeštajnim objektima.

Donedavno, jedan od najpozaniji hostela u gradu koji je predstavljao spoj ekološke održivosti i nasleđa Užičke republike, a koji su rado posećivali mladi iz gotovo celog sveta, zatvoren je u martu prošle godine.

Osim hotelskog i hostelskog smeštaja, sve više stanova se izdaje na dan, a cene su takođe različite, u zavisnosti od njihove opremljenosti, površine i udaljenosti od centra grada i mogu da se iznajme za oko tridesetak evra i više.

Niš: Noćenje do 94 evra, skuplje za vreme Nišvila

Cene jednog noćenja u hotelima u Nišu u standardnoj dvokrevetnoj sobi kreću se od oko 25 evra u nekategorisanim hotelima, koje vlasnici zovu apartmanima, do 94 evra u hotelu sa pet zvezdica.

U cenu je uračunat i doručak, a sobe imaju televiziju i internet.

Dvokrevetna soba u hostelu košta deset evra po osobi, pa nadalje.

Hotelijeri kažu da su cene porasle za vreme Nišvila, „ne nešto drastično, po par evra“, a mnogi ih određuju u zavisnosti od toga koliko dugo gost ostaje.

Na veb- sajtovima cene su skoro po pravilu izražene u evrima, a i kada se pozove recepcija odgovor je isti, u evrima.

U nekategorisanom hotelu „Princ“, u kojem kažu da su oni „zapravo apartmani“, noćenje u dvokrevetnom apartmanu, koji podrazumeva sobu i kupatilo, košta 3000 dinara.

Noćenje u dvokrevetnoj sobi u Garni hotelu Niš City Wiev, sa tri zvezdice, košta 33 evra, a ako se ostane duže od pet dana cena pada na 30.

U hotelu New City, sa četiri zvezdice, prenoćište u dvokrevetnoj sobi je 82 evra.

Noć u dvokrevetnoj sobi u hotelu Ambasador, jedinom hotelu sa pet zvezdica u ovom gradu, košta 94 evra.

Cena dvokrevete sobe u jednom od niških hostela je deset evra po osobi, uz korišćenje zajedničkog kupatila.

Ukoliko se traži jednokrevetna soba i sopstveno kupatilo, što se tretira kao apartman, cena raste i iznad 30 evra.

Noćenje i doručak u Novom Sadu od 20 do skoro 200 evra

Cene noćenja drastično variraju u novosadskim hotelima, pa se tako u samom centru grada, noćenje sa doručkom može platiti već od 40 do 100 evra. Međutim, cene u hotelima koji su udaljeni od centra su u pojedinim slučajevima čak i više.

Specijalna vikend ponuda u hotelu „Pupin“ u samom centru Novog Sada, koja uključuje smeštaj u dvokrevetnoj sobi, doručak za dve osobe, za minimum jedno noćenje tokom vikenda košta 100 evra.

U hotelu Vojvodina, koji se takođe nalazi u centru, cene su znatno niže. Noćenje sa doručkom, u jednokrevetnoj sobi je oko 3.650 dinara, u dvokrevetnoj 5.860, a u sobi sa francuskim ležajem 5.860 dinara. Na te troškove računa se i boravišna taksa u iznosu od 130 dinara dnevno po osobi.

Koliko košta noćenje u gradovima širom Srbije? 6
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Soba sa francuskim ležajem u hotelu Putnik, u Tanurdžićevoj palati, košta 50 evra za jednu, odsnosno 60 evra za dve osobe, dok je apartman 70, odnosno 80 evra. Tako se u tom hotelu, cene boravka kreću od 50 do 150 evra, uz dodatne troškove u vidu boravišne takse i dodatnih usluga, ukoliko imate potrebe koje su šire od noćenja sa doručkom.

Međutim, nisu svi smeštaji u centru grada, pa je na raspolaganju hotel „Prezident“, na Futoškoj ulici.

„Prezident“ za 180 evra nudi, u okviru vikend paketa, dva polupansiona u sobi sa francuskimm ležajem za dve osobe, engleski doručak, flašu vina, bombonjeru i wellness i spa usluge.

Cena noćenja u novosadski hostelima kreće se već od 2500 dinara za dve osobe, a tu je i usluga „stan na dan“ koji se može naći za već od 50 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari