Nova verzija stare stvari: Šta se zna o penzionerskim karticama koje su najavili Vučić i Mali 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Od 15. marta kreću prijave, a od 1. oktobra će moći i da se koriste nove penzionerske kartice, koje će najstarijim građanima omogućiti mnogobrojne popuste.

To su najavili pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potom i ministar finansija Siniša Mali, koji je ponovio i podsetio da prijave kreću 15. marta i da će uz takozvane „penzionerske kartice“ “dati ogromne benefite i popuste”.

Koje, još se ne zna. Naime, o tome ko će sve učestvovati u ovom projektu još se ne zna ništa tačno, jer spisak onih koji će dati popuste penzionerima uz ove kartice nije potpun.

Mali je, gostujući na TV Pink, rekao kako kreću u kampanju u kojoj će pozvati što više kompanija u Srbiji da se priključe ovoj akciji.

Ovih dana u PIO fondu ubrzanim tempom pripremali su se podaci za štampanje vodiča za penzionere, ali ni u njemu nema preciznih podataka o tome kakve će tačno benefite imati najstariji građani od nove kartice. Od nadležnih nezvanično saznajemo da se još radi na privlačenju kompanija, među kojima će biti i neki veliki trgovinski lanci, ali i mnogi drugi.

Za sada, u toku je štampanje vodiča u kom se penzioneri podsećaju da već od 2018. imaju penzionerske kartice sa kojima mogu da ostvare popuste, a da će nove koje se najavljuju od 1. oktobra biti “novija generacija”.

Naime, svi koji ispune uslov za penziju, od trenutka kada dobiju rešenje o penziji mogu da od PIO fonda dobiju penzionersku karticu, koja se koristi u svakom trenutku kada je nekome potrebno da dokaže da je penzioner, a da ne mora da pokazuje čekovnu karticu.

U vodiču koji se štampa za penzionere, a koji pripremaju u PIO fondu navodi se da se “intenzivno radi na novoj generaciji penzionerskih kartica koje će biti značajno unapređene za mnoge nove funkcije i pogodnosti”.

“O svim detaljima u vezi sa korišćenjem penzionerske kartice PIO fonda nove generacije i konkretnih benefita koje možete ostvariti upoznaćemo vas blagovremeno, a otvorićemo i nove kanale komunikacije radi upotrebe kartice i obaveštenja o svim popustima i pogodnostima”, navodi se u vodiču Fonda PIO.

Penzioneri već sada imaju priliku da sa popustom pazare u najvećim trgovinskim lancima. Ti popusti su najčešće od 10 do 15 odsto na ceo iznos računa, ali su mogli da ih ostvare određenim danima u mesecu, najčešće onih dana kada je isplata penzija.

Osim marketa i pojedine prodavnice tehničke robe daju popuste za penzionere, kao i apoteke.
Popuste su penzioneri, najčešće kao članovi pojedinih udruženja, mogli da dobiju i na putovanja, pre svega u banje, a pogodnosti su se odnosile i na plaćanje u više rata.

Naravno, ono što ostaje tek da se vidi, da li će penzionerske kartice novije generacije omogućiti najstarijim građanima da pazare tokom celog meseca uz popust, kao i da li će spisak radnji biti širi nego što je bio do sada.

Ekonomista i penzioner Milan Kovačević kaže da je za sada ova najava samo zavaravanje penzionera, jer oni ne znaju još ni da li će svi penzioneri imati iste kartice, ni koja preduzeća će davati popuste.

“Preduzeća da bi dala popuste verovatno će tražiti kompenzaciju od države, tako da treba da se objasni kako će to funkcionisati. Ne bi trebalo ovako saopštavati nešto nejasno, jer onda se dobija lažni utisak da vlasti konsultuju građane, a nije tako i na ovom nivou ne može da se komenatriše”, ističe Kovačević.

Ne bi bilo dobro, kako kaže, ni da se uvede obaveza preduzećima da daju popuste sa tom karticom ako im to ne bi kompenzovala na neki način država.

“Možda bi pametnije bilo, da se razmišlja kojim kategorijama penzionera šta treba, pa da država to plati što im treba, nekim kuponima”, smatra Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari