Spustili cenu za 12 dinara na poslu od 1,3 miliona evra 1Foto: S. Župljanin

Krajem januara gradska uprava u Novom Pazaru objavila je odluku o dodeli ugovora za rekonstrukciju gradskih ulica i lokalnih puteva.

Vrednost prve partije koja se odnosi na obnovu 42 gradske ulice procenjena je od strane naručioca na 159.282.771 dinara (bez PDV-a). U postupku se javio jedan ponuđač, Novi Pazar put sa cenom od 162.199.519 dinara (1,37 miliona evra), za skoro tri miliona dinara iznad očekivane.

Na predlog Komisije za javne nabavke tender je obustavljen s obzirom da je cena iznad procenjene. Naručilac, gradska uprava Novog Pazara, nakon toga ulazi u pregovarački postupak sa Novi Pazar putem. Rezultat pregovora je u najmanju ruku neuobičajen, predstavnici gradske vlasti uspeli su da isposluju smanjenje ponuđene cene za čak – 12 dinara. Tako će ovaj posao koštati gradski budžet 162.199.507 dinara.

U gradskom odeljenju za javne nabavke, za naš list, potvrđeno je da je „Novi Pazar put“ bio jedini ponuđač i da je pregovarano samo o ceni izvođenja radova. Naglasili su da je preduzeće cenu „korigovalo na osnovu svojih premera i predračuna“ i da je “ sve decidno urađeno po Zakonu o javnim nabavkama i to je navedeno u obrazloženju Odluke o dodeli ugovora“.

Druga partija nabavke, rekonstrukcija lokalnih puteva je sasvim druga priča. Kao prvo na nju su se javila dva ponuđača. Kao drugo, obe ponude su bile manje od procenjene vrednosti koja je iznosila 60,5 miliona dinara. Pobedila je firma „Složna braća“ iz Nove Varoši koja je ponudila cenu od 54,9 miliona dinara, a drugi ponuđač, takođe Novi Pazar put je da pet kilometara lokalnih puteva rekonstruiše za 57,05 miliona dinara bez PDV-a.

Zanimljivo je da je u februaru ove godine Novi Pazar put pobedio na još jednom tenderu u Novom Pazaru na rekonstrukciji ulice Branislava Rakočevića i to takođe kao jedini ponuđač. Tu je interesantno i da je procenjena vrednost radova od strane opštine bila 4.647.749,52 dinara, a ponuda ovog putarskog preduzeća 4.647.745 dinara ili pet dinara i osam para manje od predviđene cene.

Inače, Novi Pazar put je od januara ove godine u vlasništvu kompanije Inkop iz Ćuprije u kome po 40 odsto vlasništva imaju Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, dok 20 odsto kapitala te firme pripada Žarku Veselinoviću.

U ovom preduzeću su nas uputili na opštinu kao investitora za sva pitanja.

Stručnjaci za Danas kažu da je formalno poštovan Zakon o javnim nabavkama te da je naručilac po zakonu nakon obustave postupka po zakonu krenuo u direktnu pogodbu. Međutim, ono što jeste problem je zašto se javio samo jedan ponuđač.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije ističe da nije neuobičajeno da se u pregovorima i spusti cena, ali kada je samo jedan ponuđač on nema motiv da to uradi.

„Može se postaviti pitanje da li je vrednost radova inicijalno dobro procenjena, da li su uslovi tendera bili strogi itd. Sam postupak pregovaranja i rezultat se i mogao očekivati s obzirom da nije bilo konkurencije. Osim toga, naručilac je verovatno imao na toj aproprijaciji u budžetu još novca pa je mogao da prihvati tu cenu veću od planirane“, objašnjava Nenadić.

I za Dragana Dobrašinovića iz Topličkog centra za demokratiju je jedino sporno to što je bila samo jedna ponuda.

„To smanjenje od 12 dinara je farsa, ali postavlja se pitanje da li nisu u startu dobro procenili tržišnu vrednost radova. Međutim, kada imate samo jednog ponuđača onda je tržišna cena ono što ti monopolisti kažu da jeste. Kada nema konkurencije mi smo u problemu, jer samo konkurencija određuje pravu cenu“, napominje on.

Prema izveštaju Uprave za javne nabavke za prvo polugodište 2019. godine prosečan broj ponuda po javnoj nabavci iznosio je svega 2,2 što je značajan pad u odnosu na prethodne godine. Čak 55 odsto zaključenih javnih nabavki je bilo samo sa jednom ponudom. Dobrašinović ističe da kod nas vlada prava pandemija javnih nabavki samo sa jednim ponuđačem.

„Prema našim istraživanjima u prvom polugodištu prošle godine, od 100 najvrednijih javnih nabavki čak 69 je samo sa jednim ponuđačem. Od najvrednijih 20 javnih nabavki na 17 je samo jedan ponuđač. To su nabavke od više desetina miliona evra“, kaže Dobrašinović upozoravajući da će po novom zakonu o javnim nabavkama koji stupa na snagu od jula ove godine situacija biti još gora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari