Dragan ĐilasFoto: Ž. Bošnjaković

„Dobro je što će ono što je urađeno Mariniki Tepić i meni, sudeći po rečima Aleksandra Vučića, biti zabranjeno u Srbiji kao i u ostatku normalnog sveta. Vidim da je dosta onih koji kažu da je Vučić to odlučio jer se plaši da neko može falsifikovati njegov glas i pustiti preko mreža, svestan da bi svi njegovi birači poverovali da je to zaista rekao. I što je još gore niko ne bi mogao da ih ubedi da nije, da je to falsifikat“, ističe za Danas Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde.

Đilas napominje da smatra da Vučićevi razlozi za osudu postupka Željka Mitrovića, vlasnika Pinka nisu bitni, već da je bitno da se takve stvari više neće raditi.

„Živimo u potpunom ludilu, SNS nam je ukrala normalnost, samo su nam falsifikati snimaka još falili. Zato je dobro što toga više neće biti“, poručuje Đilas, koji se prvi našao na udaru vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića zbog falsifikovanja njegovog lika i glasa uz pomoć veštačke inteligencije, zbog čega je on najavio i tužbu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je gostujući u jutarnjem programu RTS-a da je korišćenje veštačke inteligencije u svrhu falsifikovanja lika i glasa nefer i nedozvoljeno u jednoj demokratskoj državi

„To je grubi falsifikat. To je upravo ono što predstavnici bivšeg režima rade kada su objavili fotografiju na kojoj se ja navodno grlim sa Kurtijem. Ja se nikada sa Kurtijem nisam ni rukovao. Oni koji nas podržavaju ne smeju da budu kao predstavnici bivšeg režima. Dovoljno toga lošeg su oni uradili, da ne mora niko da falskifikuje njihove izjave, kazao je Vučić, pozivajući nadležne da to “reše odmah, u naredna tri, četiri dana”, istakao je Vučić.

Naveo je i da je navikao na razne etikete „koje mu opozicija dodeljuje“.

„Ja im ne tažim da oni osuđuju ove sumanute, besmislene karikature kakve se objavljuju danas, juče, niti mi smeta. Ja sam naučio i da sam nepomenik, i negativno rođen, i peder, i ludak, i bolesnik, svaki dan. Što me gledate kao da sam rekao nešto čudno!? Sinoć čim sudija ne svira neki korner (na utakmici Partizan – Sabah), oni viču ‘Vučiću pederu’“, rekao je Vučić.

Većina sagovornika Danasa pita se zbog čega se do sada nije oglasila nadležna institucija REM da osudi postupak Pinka, već se oglasio predsednik koji je za to nenadležan. Ne veruju ni u Vučićevu iskrenu osudu zloupotrebe veštačke inteligencije u obračunu sa opozicijom, već se uplašio da to može da mu se vrati kao bumerang.

Aleksandar Olenik, samostalni poslanik, veruje da je ovo predsednikova igra dobrog i lošeg policajca u kojoj Vučić ima ulogu dobrog, a Mitrović lošeg policajca.

"Vučić dobar, a Mitrović loš policajac": Šta se krije u stavu predsednika Srbije da je zloupotreba veštačke inteligencije u obračunu sa opozicijom nefer 1
foto FoNet Zoran Mrđa

„Tragično je da se generator mržnje i nasilja u Srbiji oglašava po pitanju toga šta je fer, a šta nefer u medijskoj sferi a ne recimo REM koji je odavno trebalo da oduzme nacionalnu frekvenciju partijskom glasilu tabloidnog karaktera, čiji glavni i odgovorni urednik sedi na Andrićevom vencu. Nedopustivo je da se na istoj toj huškačkoj televiziji emituje spot kojim se poziva na ubistvo Olivera Ivanovića, da se izgovori rečenica kad tad osvetiću se Slavku Ćuruviji, nedopustivo je da se u Parlamentu nekažnjeno izgovori rečenica ubijte jednog Srbina mi ćemo stotinu muslimana“, navodi Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke.

Između ovih rečenica i posledica koje su proizvele i onoga što je uradio Željko Mitrović, kako kaže Milivojević, ne postoji nikakva razlika.

„Reč je o promoterima anticivilizacijskog ponašanja, bahatim huškačima ogrezlim u osionost nedodirljivosti i nekažnjivosti koji će uskoro po oslobođenju Srbije odgovarati za svoja nedela. Sramotno je da se povodom ovog propagandnog uratka nisu oglasile institucije ove očigledno skršene države. Ovaj stupidan uradak Zeljka MItrovića je najbolja pozivnica da sledeći protest Srbija protiv nasilja, 26. avgusta organizujemo ispred Televizije Pink i ja ću to predloziti svojim kolegama iz opozicije“, poručuje poslanik DS.

zorana mihajlović
foto BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ

Zorana Mihajlović, bivša ministarka i potpredsednica Vlade Srbije koja je i sama više puta bila na udaru TV Pink, kaže da odavno medijski prostor u Srbiji nije normalan, niti pristojan, niti u skladu sa zakonima. Koristi onima koji vladaju odgovara, iako postoje sve institucije i zakoni, koji očito ne deluju, ili deluju selektivno.

Komentarišući Vučićevu ogradu od Mitrovićeve zloupotrebe veštačke inteligencije, ona kaže da je matrica njegovog ponašanja uvek ista.

„Tu je uvek pokušaj da se okrene igrica, po principu „nije lepo, ali eto šta su pričali o meni“ ..Iako tema nije Vučić, već šta će država da preduzme da se AI (artificial intelligence, veštačka inteligencija, prim. ured) ne zloupotrebljava, posebno imajući u vidu da Pink jeste medij sa nacionalnom frekvencijom. Činjenica je da Srbija nema zakonodavni okvir oko AI i da to mora da ima, uz široku javnu raspravu, a ne kao što su na brzinu doneli zakon o ukidanju konverzije na zemljište. Propisi koji treba da nam omoguće napredak od AI, a stopiraju zloupotrebu, moraju se raditi u saradnji sa civilnom sektorom i sa svim zemljama koje se takođe time bave“, navodi Mihajlovićeva.

"Vučić dobar, a Mitrović loš policajac": Šta se krije u stavu predsednika Srbije da je zloupotreba veštačke inteligencije u obračunu sa opozicijom nefer 2
Tviter/D.Nestorović

Danijela Nestorović, poslanica Zajedno – Moramo, smatra da je čitava vladavina Aleksandra Vučića jedna velika prevara.

„Komentar da se ovo ne sme raditi ( misleći na zloupotrebu AI Željka Mitrovića) je samo još jedna u nizu prevara. TV Pink i njen vlasnik su samo kanal za prenošenje prevarnih ideja velikog vođe i zamajavanje ovog naroda. Ne bi me čudilo da je baš Vučić to naručio Zelljku Mitroviću“, sumnjičava je Nestrovićeva.

Pojašnjava da Vučić ne zna šta znači demokratija, jer nikada tako nije vladao.

„On je diktator i radikal u duši, tako da je i ova izjava samo jedna u nizu laži. Niko neće proveriri šta se desilo, niko neće snositi odgovornost, kao ni za bilo koji drugi skandal koji potresa srpsko društvo“, ističe poslanica Zajedno – Moramo.

"Vučić dobar, a Mitrović loš policajac": Šta se krije u stavu predsednika Srbije da je zloupotreba veštačke inteligencije u obračunu sa opozicijom nefer 3
foto: N1, Printskrin

Poslanik Miloš Parandilović ubeđen je da je Željko Mitrović zapravo izvršilac Vučićevih ideja, ada se Vučić sada očigledno uplašio da će neka od režimskih afera iscureti u javnost.

„Dakle, suština je pripremiti teren da bilo kakav kompromitujući snimak ljudi iz vrha vlasti bude doveden u pitanje, i da uvek mogu da se vade na montirani snimak i AI.Kampanja puštanja montiranih snimaka koji uz pomoć veštačke inteligencije simuliraju govor opozicionih političara ima za cilj brisanje granice između istine i laži i pripremu terena da kada pravi koruptivni snimci ove vlasti izađu na videlo budu dovedeni u pitanje“, ocenjuje Parandilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari