"Ako nova revolucija treba da počne zbog Breskvice, onda neka tako bude": Sagovornici Danasa o protestu za podršku pevačici 1Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Finale takmičenja Pesme za Evroviziju održano je u subotu drugog februara, a dve finalistkinje podelile su Srbiju po pitanju toga ko treba da nas predstavlja u Malmeu. Teya Dora, ovogodišnja pobednica odnela je pobedu nakon glasanja stručnog žirija, dok je njena „rivalka“ Breskvica, osvojila najviše glasova publike. Nakon što je Breskvica osvojila drugo mesto na ovom takmičenju, na društvenim mrežama osvanuo je poziv na protest zakatan za 9. mart ispred zgrade RTS-a u znak podrške drugoplasiranoj.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke (DS), izjavio je da bi protest zbog izborne krađe bio mnogo svrsishodniji nego protest zbog izbora Pesme za Evroviziju.

– Kad taj problem rešimo onda možemo da se bavimo izborom za pesmu za Evroviziju – kaže Milivojević.

Dodao je da protestovanje ispred Javnog servisa treba da se održi zboj medijskih nesloboda i upletenosti vlasti u poslovanje Javnog servisa jer, kako je naveo, Javni servis je postao uslužni servis režima Aleksandra Vučića.

Muzičar Marko Kon rkaže da mu je zabavna činjenica da je manifestacija poput ovog muzičkog fesitivala bilo kome povod za takvu „akciju“. Dodao je da je njegov lični stav da nije u pitanju ozbiljan poziv na okupljanje ispred zgrade Javnog servisa i da neće zaista biti okupljanja

– Lično sam uveren da je u pitanju ‘prenk’ i da neće zaista biti okupljanja. No moguće je da neki ljudi ipak dođu. Malo iz zezanja, a malo iz zbilje – kaže Kon.

Nenad Milosavljević, autor u Njuz.net-u, konstatovao je da je deveti mart u našoj istoriji već poznat kao datum kada su se dešavale demonstracije, i dodao da „ako nova revolucija treba da počne zbog Breskvice, onda neka tako bude“.

– Jednog dana naši potomci će, ako budu čitali o ovome, možda pomisliti “O, pa to je bila prilično normalna zemlja ako je ustanak krenuo zbog muzičkog takmičenja” – dodao je Milosavljević.

Miroslav Parović, predsednik vanparlamentarnog Narodnog slobodarskog pokreta, rekao je da je cela priča oko Breskvice i njene pesme smišljeno napravljena priča kako bi se vodio virtuelni rat za Kosovo.

Objasnio je da je njegovo viđenje najave skupa samo nastavak i pojačavanje mitske komponente u kojoj „mi, Srbi“ koje u ovom kontekstu predstavlja Breskvica, pobeđuju na bojnom polju, koje u ovom slučaju predstavlja glasanje publike, ali na kraju gube za zelenim stolom što u ovom okviru podrazumeva glasanje stručnog žirija.

– Uglavnom, klasična igra BIA – zaključuje Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari