Da li će biti održan skup podrške Vučiću ispred Skupštine: U SNS zvanično ćute, ali su spremni da dođu u Beograd 1Foto; Beta/Milan Obradović

Naprednjaci iz nekoliko srpskih gradova uveliko se spremaju na put u Beograd, odnosno na skup podrške svom vođi i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji će biti na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Ona je zakazana 2. februar, a zanimljivo je što članovi vladajuće stranke iz manjih sredina „uopšte nisu obavešteni o tom skupu“.

Kako su za Danas potvrdili u odborima SNS u Novom Sadu, Zrenjaninu i Vranju, doduše nezvanično, aktivisti i funkcioneri vladajuće stranke spremaju se „za mogući miting podrške predsedniku ispred Skupštine Srbije na dan održavanja sednice o KiM“.

U Novom Sadu još nema odluke, ali su spremni

„Nije još ništa zvanično odlučeno, niti članstvo upoznato sa detaljima, ali neke pripreme već traju. Od Novog Sada se očekuje da dovede dobar deo ljudi, ipak je to drugi grad po veličini, a tu je sad i Soko. Jedino što malo komplikuje situaciju je proslava Dana grada Novog Sada koji je 1. februara, ali znaju se prioriteti i sve će se stići”, nezvanično nam je rekao jedan od ljudi blizak Gradskom odboru SNS.

Novosadski naprednjaci, zvanično nisu voljni previše da pričaju. Mahom kažu kako nisu upoznati o mogućoj podršci i odlasku na miting u Beograd.

Cvija Vasić, sekretarka Gradskog odobra SNS u Novom Sadu, kratko nam je rekla kako joj „nije poznato ništa u vezi sa skupom u Beogradu“.

U Zrenjaninu „nezvanično“ na stend baju

Osim što nedvosmisleno podržavaju predsednika države i svoje stranke, zrenjaninski naprednjaci odlučni su da, ako treba, odu u Beograd na skup podrške Vučiću tokom održavanja sednice o KiM.

Da li će organizovanog odlaska biti to, ipak, niko u Zrenjaninu još ne zna. Različite spekulacije kruže po gradu i to: „Ići će se“, do „policija zabranila skup“.

Do sada su na sve stranačke skupove zrenjaninski naprednjaci organizovano odlazili, a poslednji takav odlazak autobusima koštao je zrenjaninske opozicionare batina i prekršajnih prijava u novembru 2021. godine.

Užice: Naprednjaci najverovatnije neće u Beograd

Užički naprednjaci, nezvanično saznaje Danas, najverovatnije neće putovati u Beograd.

„Ne pripremamo se za taj skup, a kako je ostalo malo vremena za pripreme, naši članovi, najverovatnije, neće organizovano putovati u Beograd“, rekao je za Danas jedan od funkcionera užičkog odbora SNS.

To je za Danas potvrdio i drugi naš izvor među užičkim naprednjacima i dodao da taj odbor „nije dobio instrukcije iz stranačke centrale u Beogradu o pripremama i odlasku na taj skup“.

Ranije je užički odbor SNS iskazao javnu podršku Vučiću, tokom pregovora o Kosovu i Metohiju i poručio da samo sa njim „na čelu SNS Srbije, možemo prebroditi i ovu tešku situaciju“, uz poruku da „predaja nikada nije bila i nikada neće biti opcija“.

Vranje: Ukoliko bude mitinga podrške, ona neće izostati sa juga Srbije

Niko od zvaničnika Gradskog odbora SNS u Vranju nije bio dostupan za komentar koliko bi članova stranke učestvovalo sa juga Srbije na mogućem mitingu podrške Aleksandru Vučiću u Vranju.

Ipak, jedan od njih, koji je tražio da bude anoniman, za Danas tvrdi da je „podrška Aleksandru Vučiću, kao predsedniku Srbije i čelnom čoveku SNS, neupitna“.

„Svakako da ćemo mu pružiti podršku u njegovim naporima da očuva mir i stabilnost u Srbiji i regionu, kao i da postigne maksimum oko očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, čiji je sastavni deo Kosovo i Metohija“, navodi taj funkcioner SNS iz Vranja.

Srpska napredna stranka (SNS) je na vlasti u tri od sedam opština Pčinjskog okruga, uključujući i Vranje. Svim prethodni skupovi imali su zapaženu podršku naprednjaka sa juga Srbije.

Niš: Idu ili ne idu, pitanje je sad

Među niškim naprednjacima danas pre podne vladala je „omerta“ na temu da li će prekosutra organizovano ići za Beograd, kako bi ispred Narodne skupštine podržali predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, koji će u najvišem zakonodavnom organu govoriti o rešavanju statusa Kosova i Metohije i predlogu francusko – nemačkog sporazuma.

Bojan Bajagić, koordinator SNS-a za Nišavski i Pirotski okrug, odbio je da odgovori na pitanje da li se stranački odbori organizuju, a ukoliko to čine, koliko bi ukupno pristalica SNS-a iz Niša trebalo da krene za Beograd.

Ostali smo uskraćeni i za odgovor da li se anketiraju članovi stranačkih odbora u Nišu o odnosu prema rešavanju statusa Kosova i koji su eventualni rezultati. Pojedini članovi SNS-a izbegli su da nam nezvanično kažu šta se dešava ovim povodom, a jedan od njih je rekao da on „ne ide nigde“.

Izvesno je da je pre četiri dana Okružni odbor SNS-a u Nišu održao sastanak, kojem je prisustvao i bivši ministar Nebojša Stefanović.

Zvanično je saopšteno da je glavna tema bila ekonomska situacija na jugu Srbije. Na oficijelnoj Fejsbuk stranici niškog SNS-a objavljeni su i Vučićevi patriotski govori o teritorijalnom integritetu, ali i oni u kojima povodom Kosova poziva na „odgovoran pristup i kompromis“.

Ostali nisu obavešteni

Istovremeno, u Kragujevcu, pak, članovi SNS izabrali su da ćute o svojim planovima za 2. februar. Uredno su zapisali pitanja Danasa, ali su izostali odgovori. Isto stanje je i u Novom Pazaru. Ipak, kako nezvanično saznajemo od naprednjaka u tom gradu, „članovi još nisu obavešteni da bi trebalo da idu u Beograd“. U Majdanpeku, Subotici i Šapcu članovi SNS uopšte nisu obavešteni da postoji mogućnost organizovanja skupa podrške Vučiću 2. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari