"Đinđić je poruka i opomena za svakoga od nas": Zorana Mihajlović povodom godišnjice atentata 1Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Svakog 12 marta, od kada nam je ubijen premijer, jedni relativizuju njegov doprinos, drugi jer je to protokol, polažu venac, treći se pitaju jesmo li shvatili koliko je važno da budemo uređeno demokratsko društvo, da prestanemo da se sa svakim događajem iz prošlosti ponovo i ponovo vređamo, i ratujemo, napisala je Zorana Mihajlović na svom Instagram nalogu.

U objavi povodom 20 godina od atentata na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, ona se pita možemo li kao društvo, da jednom bez mrkih pogleda, i mržnje, agresivnih i primitivnih nastupa po društvenim mrežama ali i drugom javnom prostoru da podignemo glavu, i gledamo napred.

„Đinđić je bio i vesnik demokratskih promena, i nada i njegovim ubistvom ili bolje reći smaknućem još jednom smo se vratili deceniju nazad, kao što smo se svakim ratnim pokličem devedesetih vraćali dublje i dublje u prošlost, kao što se svakim bežanjem od prirodnog puta koji je pred nama, a to su Evropa, i Zapad polako nestajemo“, ističe Mihajlović.

Prošlost je, kako ona ističe, sve ono što srpski narod nije.

„Danas je važnije govoriti o imaginarnim neprijateljima, meriti na svom kantaru tuđ patritozam, stavljati državu ispred građana, nego govoriti o ostanku i opstanku ljudi u našoj zemlji, njihovom životu, njihovoj budućnosti koja itekako može da bude i uspešna, dobra, tehnološki napredna i zelena. Prošlost je odličan afrodizijak za narastajuću i pažljivo negovanu desnicu, ali to je prošlost, tama, sve ono sto srpski narod nije“, navodi ona.

Kako zaključuje, Đinđić je i poruka i opomena, za svakoga od nas.

„Budućnost je iza ćoška, ali ne u sukobima, bilo verbalnim ili drugim, niti u korišćenju simbola za opstanak. Budućnost je samo u zajedništvu, razumevanju, kompromisu i zajedničkom radu“, piše Mihajlović.

Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je pre tačno 20 godina. Đinđić je ubijen u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.⁠ Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.⁠

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari