Jedanaest ambasadora posetilo redakciju Danasa: "Sloboda medija je kiseonik demokratije" 1ambasadori foto Miroslav Dragojevic

Redakciju Danasa posetili su ambasadori deset evropskih zemalja, zajedno sa šefom delegacije i ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom. Oni su iskazali podršku zaposlenima u redakciji, koji se suočavaju sa pretnjama smrću upućenim pre mesec dana.

Urednici Danasa Dragoljub Petrović, Bojan Cvejić, Safeta Biševac i Jelena Diković dočekali su Žiofrea i predstavnike Bugarske, Češke, Finske, Italije, Holandije, Poljske, Slovenije, Španije, Švedske, Slovačke.

Podsetimo da je prošlo mesec dana od pretnji u kojima se našim novinarima preti da će završiti kao novinari francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo, koji su ubijeni u atentatu u Parizu.

Sam Žiofre istakao je kako se seća da je atentant na Šarli Ebdo bio tragedija za sve Evropljane, a pozdravio je i reakciju policije i važnost medijske strategije.


Novinare, poručio je ambasador EU, treba pustiti da rade svoj posao.

Istakao je kako je neophodno da na medijskom tržištu vlada pluralizam i demokratija, te izrazio podršku redakciji.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David navela je da su ona i njen tim uvek u kontaktima sa srpskom vlašču i ističu važnost principa medijskog pluralizma, jer u suprotnom postoji rizik da građani nemaju dovoljno informacija da bi doneli valjane izbore.

– Sloboda novinarstva je kiseonik demokratije, poručila je ambasadorka Švedske.

Jost Reintjest, ambasador Kraljevine Holandije, podsetio je na ubistvo istraživačkog novinara Petera R. de Vriesa, koji je upucan u Amsterdamu, rekavši da su tada shvatili koliko je zapravo sloboda medija bitna.

Italijanski ambasador Luka Gorija istakao je značaj novinarske solidarnosti.

Predstavnike evropskih zemalja zanimale su priroda pritisaka koje Danas trpi, ali i koliko se zaposleni trenutno osećaju bezbedno.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović istakao je kako podrška u vreme kada se suočavamo sa pretnjama da ćemo završiti kao novinari francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo veoma znači, dodavši da “osećamo podršku diplomatskog kora”.

– Danas je oduvek bio proevropski i građanski i zato, zbog takve uređivačke politike, i dobijamo pretnje, naveo je Petrović.

Urednica Safeta Biševac ambasadorima je predočila da je situacija danas gora nego ona devedesetih kada su se medijima, a među njima i “Naša Borba”, list koji je prethodnica “Danasa”, a i sam “Danas” suočavali sa represijom režima Slobodana Miloševića, kada je i aktuelni predsednik Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, u čijem je mandatu donet “Šešeljev zakon”.

– Mi imamo izreku “Ko ne poludi, taj nije normalan”, a zaista da bi se bavili novinarstvom u Srbiji morate biti i malo ludi, ali i ludo hrabri. Mi naš posao radimo najprofesionalnije moguće i znači nam podrška zapadnih zemalja. Mada moram reći da mi ne očekujemo da Zapad direktno podržava medije, kako je to činjeno devedesetih godina, i da tako kritikuje režim, ali moj prijateljski savet, pa i molba, je da ne hvalite Vučića toliko često, kao što vam se često dešava, rekla je Biševac.

Urednica spoljne rubrike na Danasovom portalu Jelena Diković istakla je kako su ove pretnje gore nego one sa kojima se naši novinari generalno susreću, kao i da su se zaposleni i ranije plašili za bezbednost svojih bližnjih, ali da taj strah nikada nije bio ovoliki kao u slučaju ovih pretnji.

Glavni urednik portala Danas.rs Bojan Cvejić ambasadore je upoznao sa ekonomskim aspektom pritisaka na našu redakciju, rekavši kako se oglašivači često pribojavaju da plate reklame na Danasu, zbog čitavog narativa koji je konstruisan od strane predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić, koji naš medij često prozivaju.

Jedanaest ambasadora posetilo redakciju Danasa: "Sloboda medija je kiseonik demokratije" 2
Foto: Miroslav Dragojević

Ambasadori su Dragoljubu Petroviću poklonili čestitku za rođendan, u kojoj su se i potpisali.

Ko je sve bio u poseti?

Emanuel Žizofre, ambasador EU, Petko Dojkov, ambasador Bugarske, Tomaš Kuhta, ambasador Češke, Kimo Lahdevirta, ambasador Finske, Luka Gori, ambasador Italije, Joust Reinćes, ambasador Holandije, Rafal Perl, ambasador Poljske, Damjan Bergant, ambasador Slovenije, Raul Bartolome Molina, ambasador Španije, Anika Ben David, ambasadorka Švedske, i zamenica ambasadora Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari