"Nepotkupljivi dečko iz predgrađa": Ko je Milan Ljutovac, odbornik koji je odbio Šapića? 1foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Milan Ljutovac, u dva saziva odbornik u Skupštini grada Beograda, javno je otkrio da su mu naprednjaci, na Šapićevu inicijativu, nudili više stotina hiljada evra i različite projekte kako bi preleteo.

Ali Milan Ljutovac nije želeo da bude Aleksandar Jerković, odbornik biran sa liste „Mi – Glas iz naroda“ koji je očito „legao na rudu“, pa je prljavu ponudu odbio.

A rekli su mu i da bi mogao da bude predsednik opštine, onda kad Batajnica to postane. Ali neće, kaže, ni kafu da mu naprednjaci plate.

Na izborima 17. decembra bio je kandidat Srbije protiv nasilja, ispred svog pokreta „Izbor za našu opštinu – Batajnica“, ali na kvoti Zeleno-levog fronta.

Odborničko mesto osvojio je nakon izbora 2022. godine, tada s liste koalicije „Moramo“, koju su činili Ne davimo Beograd, ZAJEDNO, Ekološki ustanak i Solidarnost.

U zemlji centralizovanoj na centar glavnog grada podsećao je Ljutovac svoje kolege na onu, nekada vrlo zaboravljenu činjenicu, da su Beograd i ona obodna, prigradska naselja, kakva je i njegova Batajnica.

Ukazivao je na probleme sa kojima bi se mogli identifikovati i stanovnici ne samo popularne Bataje, već i Borče, Ovče, Glogonjskog rita, Obrenovca, Mladenovca, Boleča, Besnog foka (nepomenuti nek se ne uvrede) – neredovan prevoz, loši autobusi, problemi sa školama i vrtićima, a jedno njegovo obraćanje ostaće posebno upamćeno.

Pozivajući gradsku vlast da odustane od Nacionalnog stadiona ovaj revoltirani lokal patriota požalio se na pritisak vode u Šangaju.

„Nisam mogao da istuširam ceo dan, istuširao sam se tek jutros. Tužno u kakvom gradu živimo. Revoltiran sam jer živim u gradu koji nema dostojanstvo, izgubio sam 25 godina svog života”, poručio je sa skupštinske govornice.

A takva je Batajnica, gotovo da svako svakog zna, lako se pritiskaju neposlušni. Kako bi pokušali da mu slome volju naprednjaci su delili u pioslednjoj predizbornoj kampanji uvredljive plakate na kojima je njegov lik, nalik na one kojima su diskreditovali druge opozicionare, poput Dragana Đilasa, Vladimira Obradovića, Miloša Jovanovića…

milan ljutovac
foto: Printscreen/YouTube/ nedavimobeograd

Nije Ljutovac imun na ovakvo političko šikaniranje – u rodnom naselju cepao je uvredljive plakate koje je vlast lepila protiv predsednika Novog DSS-a i Dveri i predsednice Zavetnika, kako je tada rekao, njegovih političkih neistomišljenika.

Ne tako davno, Milan Ljutovac je bio član Dveri, pa i kandidat za odbornika koalicije ove stranke i DJB-a, ali je ubrzo shvatio, kako je to rekao u intervjuu za Danas, da politika „nije samo demagoška rasprava o KiM i Ukrajini, nego briga o svakodnevnim problemima ljudi”.

Okrenuo se, dakle, lokalu a njegov pokret svojim delovanjem uspeo je da natera gradsku vlast da završi nadvožnjak u batajnici, ali i da ne ukine 2021. godine BG voz na godinu dana, a sa koalicijom „Moramo“, kasnije ZLF, usaglasio se oko tri tačke: decentralizacija, demokratizacija društva i očuvanje životne sredine.

Milan Ljutovac rođen je 1997. godine u Batajnici.

Diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a trenutno je student master studija takođe politikologije. Iz hobija svira gitaru.

Dalji je rod sa Radojem Rakom Ljutovcem, srpskim artiljercem koji je oborio prvi avion u istoriji ratovanja, i to 1915. godine u Kragujevcu. Znajući da je Milan svojim odbijanjem ove ponude verovatno uticao na odluku da SNS ne formira novu gradsku vlast, reklo bi se da u porodici imaju „tradiciju rušenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari