Kosovo i SAD obnavljaju savezništvo iz vremena “pre Trampa”? 1Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet na ceremoniji dodele priznanja sinu Džozefa Bajdena, izvor: Ambasada SAD na Kosovu

Stručnjaci za odnose u našem regionu različito tumače značaj priznanja koje su kosovske vlasti posthumno dodelile Bou Bajdenu, sinu američkog predsednika Džozefa Bajdena, ali su saglasni da je ova nagrada dokaz da se ponovo uspostavljaju dobri odnosi Prištine i Vašingtona, koji su postojali pre nego što je “kormilo” SAD preuzeo sada već bivši lider Donald Tramp.

Ipak, prema mišljenju pojedinih naših sagovornika reči koje je aktuelni predsednik SAD uputio Kosovu putem video-poruke na svečanoj ceremoniji predaje odlikovanja pokazuju da Amerika očekuje da Priština i na delu pokaže da se zalaže za uvođenje vladavine prava.

Povodom odlikovanja koje je posthumno dodeljeno Bajdenovom sinu, Dejvid Filips, direktor Programa za izgradnju mira i prava pri Institutu za ljudska prava Univerziteta Kolumbija, navodi za Danas:” Ova nagrada nije samo priznanje radu Boa Bajdena na Kosovu. Ona je, takođe, podsetnik da vladavina prava i antikorupcijske mere imaju centralno mesto za konsolidovanje demokratskog razvoja”.

– SAD i Kosovo dele iste vrednosti, koje su sadržane u ovoj nagradi. Ovo priznanje će dodatno unaprediti saradnju Sjedinjenih Država i Kosova, ne samo na Kosovu, već i u regionu, smatra američki profesor.

Govoreći na istu temu, Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka u organizaciji Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, navodi za naš list da poruka koju je Džozef Bajden uputio nije signal podrške  SAD Kurtiju (kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, prim. nov.), već “signal podrške Kosovu generalno”.

-I predstavnici drugih političkih opcija na Kosovu su koristili smrt Boa Bajdena koja nema nikakve veze sa njegovom službom na Kosovu da bi privukli pažnju porodice Bajden. Tako je 2016. Bo, dok je njegov otac bio potpredsednik SAD, dobio autoput na Kosovu, a 2020. je dobio i spomen ploču u Gnjilanu. Sada će, pored najnovijeg odlikovanja, Bo dobiti i memorijalni centar u Uroševcu vredan oko 600.000 evra. Kao što bi svakom ocu bilo teško da odbije da primi odlikovanje u čast pokojnog sina, verujem da će mu biti teško i da odbije da prisustvuje eventualnom otvaranju tog parka kada on bude završen, i ni jedan ni drugi čin mi ne deluju kao direktna podrška nekoj partiji na Kosovu, precizira Andrić Rakić.

Miodrag Miki Marinković, drektor Centra za afirmativne društvene akcije iz Kosovske Mitrovice, poručuje da je posthumno odlikovanje sina predsednika SAD deo napora “kosovskih lidera da revitalizuju odnose sa SAD narušene tokom administracije Donalda Trampa”.

-Tokom Trampovog mandata SAD su nekonvencionalnim pristupom redefinisale svoju dotadašnju spoljnu politiku, narušile neka decenijska savezništva, i unele, slobodno mogu reći, paniku u zapadnom svetu, naviklom na predvidljive, strateški usaglašene pristupe sa SAD po svim pitanjima od uzajmnog značaja. Između ostalog, Trampova administracija je podrškom ideji teritorijalnog razgraničenja između Kosova i Srbije napravila razdor sa politikom vodećih EU zemalja, ali i sa pozicijom nekih albanskih lidera na Kosovu, prvo Haradinaja, a potom i Kurtija, koji su se ovoj ideji protivili žestoko. Zbog toga pobedu demokratskog kandidata na predsedničkim izborima kosovski Albanci vide kao priliku da poprave poziciju u novoj administraciji. Trenutak u kome se sve ovo dešava je takođe bitan, a to je trenutak kada postaje sve očiglednije da trenutni format dijaloga pod patronatom EU neće doneti značajne rezultate već da će za tako nešto biti neophodan aktivniji pristup SAD. Zbog toga kosovski Albanci pokušavaju da ponovo pridobiju aktivnu naklonost SAD, nostalgično gledajući na vremena kada je najmoćnija država sveta imala pokroviteljski odnos prema nezavisnosti Kosova. I ovakvi potezi, služe baš tom cilju, ukazuje Marinković.

Naš sagovornik tvrdi da “odgovor predsednika Bajdena, pun emotivnog naboja čoveka koji je izgubio sina, ima svoju diplomatsku oštrinu i daleko je od onog što su u Prištini priželjkivali”.

– Bajden, naime, nije propustio priliku da diplomatskim rečnikom naglasi da Kosovo ima svoj deo odovornosti u izgradnju stabilnosti u regionu, dakle u dijalogu sa Beogradom, ali i da “prekori” kosovske vlasti zbog zapostavljanja prava nevećinskih zajednica na Kosovu. Dakle odgovor ne naslućuje ono što Priština želi – aktivno angažovanje nove administracije SAD na strani Prištine. Više se čini da će odnos prema kosovskom pitanju SAD graditi kroz saveznistvo sa EU prepuštajući joj lidersku ulogu, smatra Marinković.

Ko je bio Bo Bajden

Džozef Bajden Treći, poznatiji po nadimku Bo, bio je treći sin američkog predsednika. Preminuo je pre šest godina od kancera. Prema dostupnim biografskim podacima, “bio je veteran drugog iračkog rata” (2003), i glavni tužilac američke savezne države Delaver. Tokom 2001. službovao je na Kosovu, “na uspostavljanju pravosuđa”, u okviru OEBS-a. Avgusta 2016. u organizaciji kosovske vlade članovi porodice Bajden, među kojima i Džozef Bajden, prisustvovali su svečanosti imenovanja puta između Uroševca i Gnjilana po Bou Bajdenu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari