Kurtijevi snimci neće privoleti Srbe na preregistraciju: Tatjana Lazarević o poruci kosovskog premijera 1foto medija centar

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas se obratio video porukom na srpskom kojom vlasnike vozila sa srpskim tablicama da ih preregistruju na one sa oznaka RKS – „Republika Kosovo“, ali naša sagovornica Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev, navodi da ovime Kurti neće privoleti Srbe na preregistraciju, već da će to učini odluke Beograda.

– ‘Privoleće’ ih odluke iz Beograda, čak i ako idu na uštrb građana na Severu. To do sada pokazuje decenijski briselski proces. Ono što mogu Kurtijeve video poruke da učine jeste da korektno prenesu poruku Srbima na Severu makar verbalno očišćenu od populizma i propagande, kaže Lazarević.

Dodaje da Kurtijev argument da su srpske tablice iz vremena Miloševića ne stoji jer one, kaže, postoje i pre Miloševića, pa su tako nasleđe Jugoslavije.

– Sa kratkotrajnim izuzetkom od nekoliko godina osamdesetih prošlog veka, KM su oduvek bile oznake za Kosovsku Mitrovicu, navodi urednica KoSSeva.

Komentarišući podatak koji je kosovski predsednik Vlade izneo, da samo dva odsto vozila ima tablice sa srpskim oznakama, kaže da pretpostavlja da je to tačan podatak, ali i da „Englezi kažu – slep kao činjenica“.

– Oko 10.000 vozila sa KM tablicama samo na Severu nije mali broj za nesmetano funkcionisanje trenutno na Severu. Uz to, tokom godina, upravo radi olakšavanja uslova života, značajan broj Srba u ovom tzv. briselskom vremenu, zbog nemogućnosti da sa KM tablicama putuje južno od Ibra, je nabavljao rezervno vozilo u istom domaćinstvu sa RKS tablicama, a još značajniji broj je svoja vozila, umesto na KM, registrovao na gradove u centralnoj Srbiji. Sa ovakvim tablicama se može putovati i od Južne Mitrovice pa na dalje. Ne zaboravite i pitanje pasoša koje za srpske državljane na KiM izdaje Koordinaciona uprava i koji nisu bezvizni, zbog čega se mnogi srpski državljani sa Kosova ‘snalaze’ tako što pasoše traže kao stanovnici gradova centralne Srbije, ukazuje naša sagovornica.

Smatra da je suština da se odluke za državljane Srbije na KiM sprovode mimo njihove volje, a da im je prethodno oduzeta snaga da im se odupru, i da se još pri tom, istovremeno i instrumentalizuju za odluke koje u njihovo ime sprovodi neko drugi.

Lazarević se osvrnula i na Petkoviću izjavu da Kurti pokušava da prikrije energetski kolaps, rekavši da kosovski premijer nema potrebe da se severnim delom KiM bavi kako bi nešto prikrivao.

– Kod kosovskog premijera, dovršetak integracije Severa i uspostavljanje, kako se to predstavlja iz Prištine, punog državnog i teritorijalnog integriteta Kosova na Severu je primarni strateški cilj. Rekla bih i da je to snažna vertikala i njegovog uverenja. Sa druge strane, značajan je broj onih ovde među Srbima na Kosovu koji to isto ne prepoznaju na žalost kod srpske vlasti, ako se izuzmu verbalne parole, navodi Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari