Tadić uputio otvoreno pismo Gašiću: Mogli biste da porazgovarate sa nekim stručnim licem o tome što poistovećujete Vas lično i režim sa Srbijom i njenim narodom 1Foto FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da mu je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u vezi sa slučajem Petra i Uroša Panića i zaplene automobila lamborgini sa mesta ministra policije odgovorio argumentima i propagandnim rečnikom Srpske napredne stranke.

Tadić je u otvorenom pismu naveo da Gašić, nije trebalo da odgovori njemu na pitanja, već građanima Srbije.

„A to je Vaša obaveza, tako da ste uzalud ulagali napore u dilemu da li da mi odgovorite ili ne. Vi kao ministar policije ni niste bili pred dilemom da li da odgovorite meni, već da li kao ministar policije da ćutite na očigledne nelogičnosti i opravdane sumnje da policija i BIA štite ne samo Paniće, već pripadnike grupa organizovanog kriminala godinama unazad. Međutim, Vi kao predstavnik SNS-a ste sigurno bili pred dilemom da li bi se i kakav Vaš odgovor uklopio u propagandu, koju ta stranka sprovodi više od decenije. Iz Vašeg odgovora čini mi se da ste odlučili upravo to da uradite – da kao ministar policije, čija uloga je da štiti bezbednost građana Srbije, odgovorite argumentima i propagandnim rečnikom vladajuće stranke, čija jedina uloga je svih ovih godina zaštita interesa stranke i režimske oligarhije“, napisao je Tadić.

Prema navodima, Gašić je odgovorom otvorio nova pitanja.

„Prvo, kažete da su za ubistvo Halabrina uhapšeni članovi takozvane grupe ”Vračarci”. Očigledno je da niste primetili da nijednog trenutka nisam postavljao pitanje da li je neko uhapšen za ubistvo Halabrina, niti koji je epilog tog slučaja. Pitao sam Vas isključivo za vezu Petra Panića sa Halabrinom i da li je on bio logistička podrška organizovanim navijačkim grupama u službi režima. Potom kažete da Petar Panić jeste saslušan i da nije utvrđena bilo kakva veza sa pokojnim Halabrinom. Zanimljivo da majka Halabrina i njen advokat o tome nisu obavešteni, kao i da to iznosite tek nakon što sam Vam javno postavio to pitanje. Zbog čega se o tome ćutalo ne samo pred javnošću, nego i pred majkom čiji sin je ubijen? Kažete da Petar Panić nema baš nikakve veze sa Halabrinom, ali ignorišete to što njegova majka u poslednjim izjavama iznosi i nove detalje u vezi sa prirodom njihovog kontakta. Pretpostavljam da je to saslušanje, ako ga je i bilo, izgledalo tako što se Paniću postavilo pitanje, on odgovorio odrično, a onda ste kao stranačke kolege otišli zajedno na piće, a Glišić ga pohvalio da je odgovorio ”ubitačno”, kako to inače čini u njihovoj prepisci koja je objavljena“, navodi Tadić.

Kako dodaje obraćajući se Gašiću, „čudite se što nisam rekao da je protiv Uroša Panića do sada podneto 84 prijave i da je morao da pohađa seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, a ja se čudim tome odakle Vam ideja da bih ja ili bilo ko mogao znati koliko je prijava podneto protiv Panića, ali i tome kakve to veze ima sa pitanjima koja sam Vam postavio“.

U pismo dalje piše da, što se tiče rentakar agencije u čijem vlasništvu je Lamborgini, optužujete me da lažem da se radi o agenciji Petra Panića, a zapravo Vi lažete, jer ja to nikada nisam tvrdio, već pitao.

„I sada dolazimo do najapsurdnijeg dela Vašeg odgovora, a tiče se optužbe da sam ”tendeciozno tumačio saopštenje MUP-a” u kom je objavljeno da je snimak nastao 2020. Dakle, policija je Lamborgini zaplenila 27. marta, a 30. marta je MUP izdao saopštenje koje počinje sledećim rečima – ”Povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama i u pojedinim medijima o bahatom vozaču koji je učinio više prekršaja, obaveštavamo da događaj datira od 24. maja 2020. godine, kao i da je tom prilikom policija podnela prekršajne prijave protiv vozača koji je tada imao 22 godine.” Budući da je Lamborgini koji je vozio Panić zaplenjen samo tri dana pre toga, da se tada pojavio snimak njegove vožnje na društvenim mrežama i u medijima i da je baš Uroš Panić 2020. imao 22 godine, bila bi to zaista neverovatna slučajnost da se radi o drugom vozaču“, navodi predsednik SDS.

On ukazuje na to da je posebno simptomatično da u tom saopštenju MUP ne navodi o kome se radi, „tako da će pre biti da ste pokušali da obmanete javnost i da je to saopštenje pušteno u nadi da niko neće primetiti nelogičnosti“.

„Ime je očigledno namerno izostavljeno u slučaju da ipak budete u situaciji da odgovarate zašto je onda Lamborgini zaplenjen tek 2023. Uostalom, ako je istinita ta Vaša bajkovita tvrdnja, zašto MUP to onda odmah nije izneo i zašto i Vi lično nedeljama ćutite na moja pitanja i donosite odluku da odgovorite, gle čuda, baš na dan kada je NIN objavio nove tvrdnje Mare Halabrin. Sasvim je očigledno da se radi o nizu nespretnih pokušaja da zaštitite Paniće i da ste se toliko upleli u laži, da ne prezate da se od njih branite ni ovakvim besmislicama koje Vas ne diskredituju samo kao ministra, već i sa stanovišta elementarne logike“, piše Tadić.

I dodaje: „Ministre Gašiću, s obzirom na to da majka Halabrina govori o tome da je njen sin u to vreme nosio značku BIA, u vreme kada ste Vi bili na čelu BIA, da mu je Panić bio kontakt za organizovanje mitinga režima, čiji ste jedan od najviših predstavnika i niz drugih navoda, naravno da je iluzorno očekivati od Vas da ćete reći istinu“.

Kako kaže, nije postavljajući mu pitanja naivno očekivao istinite odgovore.

„Moja pitanja su, pre svega, u funkciji ogoljavanja prirode ovog režima našoj javnosti. I samo zato ću nastaviti da ih postavljam. S obzirom na sve čemu svedočimo u poslednjoj deceniji i na navode Mare Halabrin, mnogo je razloga zbog kojih biste Vi lagali. S druge strane, ne vidim nijedan zbog kojih bi lagala majka kojoj je ubijen sin jedinac. Tako da do nekih boljih vremena kada će Srbija imati stvarno nezavisne institucije, ostaje na tome da je to Vaša reč protiv njene“, navodi Tadić.

Kako zaključuje, „o tome da ja mrzim Srbiju i narod možemo razgovarati samo na sudu“.

„Ali kada već pominjete kliničku psihologiju, upravo Vi biste mogli da porazgovarate sa nekim stručnim licem o tome što poistovećujete Vas lično i režim koji predstavljate sa Srbijom i njenim narodom, pa svakog ko nije vaš istomišljenik nazivate mrziteljem Srbije. Takve kvalifikacije su prethodile mnogim krivičnim delima, pa čak i ubistvima, pa uprkos propagandnim zadacima Vaše stranke, krajnje je neodgovorno da se takvim targetiranjem služite sa mesta ministra policije“, završava pismo ministru policije Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari