Azijska kuhinja: Bala bala (recept) 1

Indonežanska kuhinja jedna je od najraznolikijih i najpopularnijih u svetu, kažu da je sa hiljadu ukusa, kao što je i sama Indonezija sačinjena od hiljade ostrva.

Ova kuhinja je jednostavna i raznovrsna, začinjena i vrlo ukusna. Bazirana je pre svega na svežim, lokalnim namirnicama, pirinču, ribi, plodovima mora, mesu, fantastičnom  tropskom voću, povrću i  velikom izboru začina.

Šta nam je sve potrebno:

Azijska kuhinja: Bala bala (recept) 2Smesa I

  • 1 crvena paprika
  • pola praziluka
  • 100 g kineskoga kupusa
  • 100 g kupusa
  • 100 g klica pasulja
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • kukuruz šećerac 1 šolja
  • celer pola srednje glavice

Smesa II

  • 100 gr brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 čena belog luka
  • 100 gr kukuruznog brašna
  • 2 jaja
  • 1 dcl vode
  • kašika vegete ili kocka od povrća
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica susamovog ulja

palmino ulje za prženje, (suncokretovo)

so (po potrebi)

Priprema:

Azijska kuhinja: Bala bala (recept) 3 Papriku prepolovite, odstranite semenke i  nasecite na tanke trakice, kao i praziluk, crni luk u obliku polukrugova, šargarepu narendajte. Kineski kupus i kupus  na tanke rezance, celer na tanke štapiće. Pomešati povrće sve zajedno, kao i klice pasulja (može i bez njih), kukuruz šećerac. Beli luk sitno naseckati ili zgnječiti nožem, pa potom odstraniti ljusku.

U većoj posudi pomešajte brašno s praškom za pecivo, kukuruzni skrob (gustin), vodu, jaja, beli luk. Mešati dok ne dobijete ravnomernu smesu (kao za palačinke), po potrebi dodati još vode ukoliko je smesa gusta, još dodajte jednu kašiku vegete ili (kocku od povrća usitnjenu), korijander, kurkumu i ulje od susama. Na kraju dodamo povrće. Sada smo dobili smesu za prženje u dubokom ulju.

Pržimo na sledeći način: u dublju posudu nalijemo pola litre ulja i polako  stavljajti po jednu veliku kašiku smese, pržiti ukupno 3-5 minuta obe strane do zlatnosmeđe boje.

Bala bala ocedite od viška manoće na kuhinjskom papiru. Servirati uz  ljuti sos, ili više vrsta sosova koje volite.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari