Batat - slatki krompir sa ruzmarinom i parmezanom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Odatle se kultura proširila i na ostale delove sveta. Postoji beli, narandžasti i ljubičasti batat.

Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu batat poboljšava imunitet, čuva srce, smanjuje stres, jača krvnu sliku. Zbog izvanrednog ukusa i lekovitih svojstava, sve češće je u upotrebi i na našim trpezama.

Ima više načina pripreme, pored pečenog u rerni sa začinima, kombinujte batat sa crnim ili crvenim pasuljem, kozijim sirom ili nekim jačim sirem iz ulja, napraviti čorbu ili pire.

Naš recept je za veoma lepo i zdravo jelo sa parmezanom i svežim timijanom ili ruzmarinom.

Šta nam je sve potrebno:

  • Batat - slatki krompir sa ruzmarinom i parmezanom (recept) 21 veći batat
  • 40g parmezana (kesica)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • grančica svežeg timijana ili ruzmarina
  • so, biber

Način pripreme:

Batat dobro oprati, pa iseći na kockice. Možete ga oljuštiti ako želite.

Pomešati parmezan, maslinovo ulje i začine pa preliti preko slatkog krompira. Drvenim kašikama promešati tako da kockice batata budu ravnomerno obložene uljem i začinima.

Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Nakon toga izvaditi batat, promešati pa vratiti u rernu na još 15 minuta pečenja.

Naseckani sveži začin posuti po batatu. Poslužite jelo toplo.

Može biti posluženo kao samostalno jelo ili prilog uz meso, sir ili salatu.

Uživajte!

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.