Batat - slatki krompir sa ruzmarinom i parmezanom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Odatle se kultura proširila i na ostale delove sveta. Postoji beli, narandžasti i ljubičasti batat.

Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu batat poboljšava imunitet, čuva srce, smanjuje stres, jača krvnu sliku. Zbog izvanrednog ukusa i lekovitih svojstava, sve češće je u upotrebi i na našim trpezama.

Ima više načina pripreme, pored pečenog u rerni sa začinima, kombinujte batat sa crnim ili crvenim pasuljem, kozijim sirom ili nekim jačim sirem iz ulja, napraviti čorbu ili pire.

Naš recept je za veoma lepo i zdravo jelo sa parmezanom i svežim timijanom ili ruzmarinom.

Šta nam je sve potrebno:

  • Batat - slatki krompir sa ruzmarinom i parmezanom (recept) 21 veći batat
  • 40g parmezana (kesica)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • grančica svežeg timijana ili ruzmarina
  • so, biber

Način pripreme:

Batat dobro oprati, pa iseći na kockice. Možete ga oljuštiti ako želite.

Pomešati parmezan, maslinovo ulje i začine pa preliti preko slatkog krompira. Drvenim kašikama promešati tako da kockice batata budu ravnomerno obložene uljem i začinima.

Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Nakon toga izvaditi batat, promešati pa vratiti u rernu na još 15 minuta pečenja.

Naseckani sveži začin posuti po batatu. Poslužite jelo toplo.

Može biti posluženo kao samostalno jelo ili prilog uz meso, sir ili salatu.

Uživajte!