Breskvice - nostalgični kolači (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Obično se prave tokom prigodnih praznika podsećajući mnoge od nas na dane detinjstva.

Svakako ova poslastica podseća na ukus tradicije. Breskvice su kolačići poznati su u celom svetu, Italijani ih zovu (Pesche Dolci).

Dolaze iz Toskane, gde su i nastale breskvice sa nešto drugačijim punjenjem. Kolačići se uranjaju u italijanski liker pod nazivom Alchermes i valjaju u šećer.

Šta je Alchermes? To je gust jarko crveni liker koji ima cvetnu aromu slatkog začinjenog ukusa. Kako se liker teško nalazi van same Toskane, nastale su razne varijacije bojenja.

Priprema breskvica zahteva malo više vremena i truda, ali se rezultat koji dobijemo definitivno isplati.

Breskvice ne samo što su ukusne nego su isto toliko i lepe. Ako biste pitali bilo koju domaćicu sa naših prostora da li je ovaj recept star odgovorila bi vam da je to autohtoni domaći recept.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 3 jaja
  • 500g brašna
  • 200g šećera u prahu
  • 200ml masti (ulje ili puter)
  • 75ml slatke pavlake (mleko)
  • prašak za pecivo
  • korica od jednog limuna
  • kašičica ekstrakta od vanile
  • prstohvat soli

Za fil:

  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • 300g pekmeza (kajsija, breskva)
  • 100g samlevenih oraha
  • crvena i žuta boja za kolače

 

  • kristal šećer za oblaganje

Breskvice - nostalgični kolači (recept) 2

Način pripreme:

U brašno narendati limunovu koricu, dodati prašak za pecivo, so.

Jaja umutiti sa šećerom pa sve vreme mućenja dodavati po malo otopljene masti ili ulja, vanilu, slatku pavlaku. Spojiti jaja sa brašnom.

Kad se testo lepo sjedini, ostaviti u frižideru sat vremena prekriveno providnom folijom.

Nakon toga izvaditi testo, prebaciti na radnu površinu posutu brašnom. Testo iseći na par komada, pa od svakog komada napraviti rolnicu i iseckati na podjednake komadiće.

Komadiće oblikovati u kuglice i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Peći u zagrejanoj rerni na 180C, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla.

Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem.

Od mrvica koje smo izdubili, pekmeza i oraha napraviti fil pa puniti polovine i spajati breskvice.

Tako spojene breskvice umočiti u jestivu boju (razrediti vodom), prvo u žutu, potom u crvenu. Staviti minut na ubrus da se ocede i uvaljati u kristal šećer. Može se koristiti samo crvena boja.

Ukrasiti zelenim listićem.

Napomena: Interesantan je recept i za drugi fil: pored oraha i mrvica dodati puter, i malo arome poput ruma ili maraskina. Nekoliko veoma dobrih preporuka na koje smo naišli oko pripreme breskvica, otkinuti par manjih komadića testa i oblikovati u kuglice, ostaviti sa strane kako bi videli da li će kuglice zadržati svoj oblik.

Ukoliko zadrže oblik, sa testom je sve kako treba, ukoliko se lagano spuste to je znak da treba dodati još malo brašna u testo. Obavezno koristiti šećer u prahu jer se on prilikom pečenja lakše topi nego kristal šećer pa neće izazvati pucanje biskvita, što nam je veoma važno.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: lacarak@danas.rs.

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.