Breskvice - nostalgični kolači (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Breskvice i to rumene su jedan od onih pravih starinskih kolača koji nas nostalgično svojim izgledom podsećaju na veštinu naših tetki i baka.

Obično se prave tokom prigodnih praznika podsećajući mnoge od nas na dane detinjstva.

Svakako ova poslastica podseća na ukus tradicije. Breskvice su kolačići poznati su u celom svetu, Italijani ih zovu (Pesche Dolci).

Dolaze iz Toskane, gde su i nastale breskvice sa nešto drugačijim punjenjem. Kolačići se uranjaju u italijanski liker pod nazivom Alchermes i valjaju u šećer.

Šta je Alchermes? To je gust jarko crveni liker koji ima cvetnu aromu slatkog začinjenog ukusa. Kako se liker teško nalazi van same Toskane, nastale su razne varijacije bojenja.

Priprema breskvica zahteva malo više vremena i truda, ali se rezultat koji dobijemo definitivno isplati.

Breskvice ne samo što su ukusne nego su isto toliko i lepe. Ako biste pitali bilo koju domaćicu sa naših prostora da li je ovaj recept star odgovorila bi vam da je to autohtoni domaći recept.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 3 jaja
  • 500g brašna
  • 200g šećera u prahu
  • 200ml masti (ulje ili puter)
  • 75ml slatke pavlake (mleko)
  • prašak za pecivo
  • korica od jednog limuna
  • kašičica ekstrakta od vanile
  • prstohvat soli

Za fil:

  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • 300g pekmeza (kajsija, breskva)
  • 100g samlevenih oraha
  • crvena i žuta boja za kolače

 

  • kristal šećer za oblaganje

Breskvice - nostalgični kolači (recept) 2

Način pripreme:

U brašno narendati limunovu koricu, dodati prašak za pecivo, so.

Jaja umutiti sa šećerom pa sve vreme mućenja dodavati po malo otopljene masti ili ulja, vanilu, slatku pavlaku. Spojiti jaja sa brašnom.

Kad se testo lepo sjedini, ostaviti u frižideru sat vremena prekriveno providnom folijom.

Nakon toga izvaditi testo, prebaciti na radnu površinu posutu brašnom. Testo iseći na par komada, pa od svakog komada napraviti rolnicu i iseckati na podjednake komadiće.

Komadiće oblikovati u kuglice i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Peći u zagrejanoj rerni na 180C, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla.

Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem.

Od mrvica koje smo izdubili, pekmeza i oraha napraviti fil pa puniti polovine i spajati breskvice.

Tako spojene breskvice umočiti u jestivu boju (razrediti vodom), prvo u žutu, potom u crvenu. Staviti minut na ubrus da se ocede i uvaljati u kristal šećer. Može se koristiti samo crvena boja.

Ukrasiti zelenim listićem.

Napomena: Interesantan je recept i za drugi fil: pored oraha i mrvica dodati puter, i malo arome poput ruma ili maraskina. Nekoliko veoma dobrih preporuka na koje smo naišli oko pripreme breskvica, otkinuti par manjih komadića testa i oblikovati u kuglice, ostaviti sa strane kako bi videli da li će kuglice zadržati svoj oblik.

Ukoliko zadrže oblik, sa testom je sve kako treba, ukoliko se lagano spuste to je znak da treba dodati još malo brašna u testo. Obavezno koristiti šećer u prahu jer se on prilikom pečenja lakše topi nego kristal šećer pa neće izazvati pucanje biskvita, što nam je veoma važno.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: lacarak@danas.rs.

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Breskvice – nostalgični kolači (recept)”

  1. Bravo za ovaj recept , divne su ove breskvice prvo zato sto su bas kao zalogajcic i divni su vam recepti jer su detaljni . Nista bez starinskih recepata za sve a ponajvise za kolace . Danas su se domacice ulenjile a kada samo pomislim da nekadasnje domacice nisu imale ni mikser vec samo onu zicu za lupanje, varjacu i rucnu masinu za mlevenje oraha i kao dodatak onaj za izradu keksa , to im je bila sva oprema za slatkise a pravile su kolace makar jednom nedeljno . Moja mama meni je pravila kekse , dacu vam taj recept .
    Keksi starinski moje mame , mora se imati metalni dodatak koji se stavi na masinu za meso i kroz nju se provalci testo a sa druge strane ispadaju keksi :
    16 kasika mleka,250 gr. putera ili margarina,400 gr. secera , 2 do 3 kesice vanilin secera . Ovo staviti u serpu pa na ringlu prvo na blazu vatru a onda da lagano vri 15 minuta , mesati da ne zagori . Ohladiti pa u ohaldjenu masu dodati 4 komada jaja i skoro 1 kg brasna koje je pomesano sa praskom za pecivo . Gotovu masu podeliti na dva dela , u jedan deo se moze staviti 5 do 6 kasika kakaoa . Masu staviti u frizider da se malo stegne , bice joj dovoljno oko 20 minuta . Staviti modlu limenu na masinu za meso i testo utiskivati kroz masinu a sa druge strane rukom hvatati kekse u duzini u kojoj zelite , najbolje je izabrati onaj model za oblik keksa koji je ima recke po gornjoj strani . Pleh podmazati sa papirom u kome je bio margarin ili puter i redjati kekse . rerna treba da je zagrejana na 200 stepeni , pleh staviti na sredinu rerne i peci kekse oko 20 do 30 minuta . Moja mama je meni pakovala kekse u kutiji od cipela i donosila za Beograd a vi upakujte u papirne kekse . Ovi keksi mogu dugo da stoje , vazno je da se ne stavaljaju u bilo sta sto je od plastike niti da se hermeticki zatvaraju u plastiku , a sledeci put cu vam dati recept za starinski keks koji se stavlja u metalne kutije i moze da stoji mesec dana . Za ovaj keks moze se upotrebiti i 2 kasike prepune masti i 3 kasike ulja ako se nema margarina ili putera.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.