Flambirane palačinke (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Nastanak ovog recepta vezan je za Pariz. Inspirisan je neostvarenom, više platonskom ljubavnom pričom jednog mladog kuvara.

To nam je potpuno jasno, čim se pominje izvesna dama Suzet. Ali u to ime flambirani specijalitet Krep Suzet je postao kulinarski klasik, odavno van granica Francuske.

Šta nam je sve potrebno:

Flambirane palačinke (recept) 2Za palačinke

  • 200g brašna
  • 2 jaja
  • 2dl mleka
  • limunova korica
  • so, šećer, prstohvat

Za preliv:

  • 25gr putera
  • 70gr šećera
  • sok od pola limuna
  • sok od 4 pomorandže
  • pola čašice likera od pomorandže
  • konjak za flambiranje

Način pripreme:

Flambirane palačinke (recept) 3Palačinke napraviti na standardni način. Sve sastojke pomešajte i ispecite ih u tiganju na puteru, naravno tanke.

U manju dublju posudu staviti šećer, topiti ga dok se ne karamelizuje (na tihoj vatri), potom dodajemo puter, isceđeni sok limuna i pomorandže kao i liker od pomorandže. I dalje kuvati na tihoj vatri, da se tečnost redukuje i dobije sos srednje gustine.

Palačinke presaviti na trouglove, pa ih staviti u dobijeni sos. Potom palačinke preliti konjakom i zapaliti ih (flambirati).

Palačinke poslužiti tople.

Ukrasite po želji, kuglom sladoleda od vanile ili kandiranom korom od pomorandže.

Napomena: Ukoliko nemate liker od pomorandže možete da ga izostavite ili napravite domaći liker. U voćnu rakiju koju imate dodajte sirup od pomorandže. Sirup napravite na sledeći način, narendanu koricu i sok pomorandže pomešajte sa šećerom, kuvajte dok se ne zgusne. Pustite da odstoji neko vreme, pa potom procedite.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari