Kobler (cobbler) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Ovaj kolač potiče sa američkog juga. Tradicionalno se priprema sa breskvama i predstavlja pravi južnjački ponos, s obzirom na to da ovog voća na jugu ima u izobilju.

Kobler se pravi tako što se prvo poređa voće, a preko njega kašikom stavlja biskvit. Naravno da ga možete praviti i sa drugim vrstama voća.

Šta nam je sve potrebno:

  • Kobler (cobbler) - recept 21kg voća (u našem slučaju crveni miks voća)
  • sok od pola limuna
  • 200gr šećera
  • prstohvat soli
  • 3 kašičice skroba (kukuruznog)

Za testo:

  • 180g brašna
  • 150g šećera
  • Kobler (cobbler) - recept 3pola praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1,5dl pavlake za kuvanje
  • 70gr putera

Način pripreme:

Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Voće iseći na manje komade (ukoliko su breskve), posuti šećerom i sokom od pola limuna pa sve pomešati sa kukuruznim skrobom i malo soli.

Zajedno pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so, kockice putera utrljajte u brašno. Zatim dodati pavlaku za kuvanje i sve zajedno promešajte. Dobićete testo srednje gustine.

Posudu za pečenje premažite puterom, potom prekrijte dno voćem, preko voća odgore stavljajte testo kašikom u vidu grudvica (idealna je kašika za sladoled).

Peći 45 minuta na 180C, dok testo ne dobije zlatno žutu boju. Dok se kolač lagano bude pekao voćni sok će se pretvoriti u sjajan kremasti sos, zahvaljujući kukuruznom skrobu.

Nakon pečenja kobler malo ohladiti, ali se desert poslužuje topao sa dodatkom kugle sladoleda.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari