Foto: Vesna Laćarak

Od voća se dodaje skoro sve, u letnjem periodu zahvalno je bobičasto voće, u zimskom brusnice, suve kajsije, šljive, grožđe, bademi. Takođe možete napravit slane skonse (slanina, pršuta, narendana gauda, tvrdi ovčiji sir,naseckane pečurke, timijan). 

Šta nam je sve potrebno:

  • 250g brašna
  • pola praška za pecivo
  • 50g šećera
  • 125g hladnog putera, iseckanog na kocke
  • 150ml slatke pavlake
  • 50ml mleka
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 200g  voća

Za preliv od limuna:

  • 100g šećera u prahu
  • sok od pola limuna
  • 3-4 kašike tople vode
  • narendana korica limuna

Način pripreme:

  1. U posudu stavimo brašno, prašak za pecivo, šećer i so, sve to izmešamo, potom dodati kockice hladnog putera. Prstima utrljavamo puter u brašno dok ne postane grudvasto, potom dodati umućeno jaje sa slatkom pavlakom i mlekom (hladno)  na kraju voće, sve to izmešati drvenom kašikom. Dobijenu smesu stavite u frižider na pola sata.
  2. Brašnom posuti  površinu za rad,  izručimo smesu, premesiti  nekoliko puta, lagano uz dodavanje brašna, tek toliko da se smesa ne lepi za ruke. Bitno nam  je da u testu ostanu vidljivi komadići putera
  3. Testo oblikovati u loptu, potom dlanom istanjiti testo u krug debljine do 2cm. Krug iseći na 8 delova i prebaciti u pleh na koga ste stavili papir za pečenje.
  4. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 30 minuta, dovoljno  da skonsi dobiju zlatnu boju.
  5. Preliv od limuna:  sok od limuna umutiti  sa šećerom u prahu i malo tople vode. Možemo dodati  naribanu koricu limuna, da pojačamo aromu kao i cvetove lavande. Dobijeni preliv od limuna neravnomerno sipamo po ohlađenim skonsima.

Ukoliko ne želite preliv, onda skonse služimo tople posute šećerom u prahu, mogu se premazati džemom, idealni su uz čašu mleka ili čaj.

Napomena:  Koristiti sveže ili zamrznuto voće, uvek ga dodajte na kraju i važno je da se testo ne mesi dugo kako zbog putera, tako i radi voća. U nekim receptima se stavlja isključivo zamrznuto voće, u drugim receptima se voće uvalja u brašno, kako bi se zadržao oblik. Ukoliko vam se skonsi dopadnu, a sigurna sam da hoce, sledeći put duplirajte količinu.

Uživajte!