Praznični kolač (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

U susret nastupajućim pranicima impresionirajte vaše prijatelje, drage osobe i bez mnogo truda napravite ovaj efektni i prelepi kolač.

Možete napraviti jedan veći kolač ili nekoliko manjih, sve u zavisnosti koliki broj gostiju očekujete, važno je da ga praznično ukrasite.

Šta nam je sve potrebno:

  • 250g keksa (spekulus)
  • 150g crne čokolade
  • 150g mlečne čokolade
  • Praznični kolač (recept) 2100g putera
  • 150g zlatnog sirupa
  • 100g suvih kajsija
  • 75g brusnica
  • 60g oraha

Za glazuru:

  • 100g bele čokolade
  • 30g kokosa
  • 2-3 višnje ili nar
  • zeleni listovi za ukrašavanje

Način pripreme:

Naseckajte kajsije i orahe.

Na radnoj površini oklagijom usitnite keks, (trebaju nam komadići keksa), može i običan ptiber keks.

Na pari otopite čokoladu, puter sa zlatnim sirupom, mešajte.

Čokoladu pomešajte sa usitnjenim keksom, kajsijama, brusnicom i orasima.

U prigodnu posudu (treba nam oblik polulopte), stavite providnu foliju pa na nju istresite dobijenu smesu. Pažljivo pritiskajte kašikom kako bi izbacili sav vazduh.

Kada se kolač ohladi stavite ga u frižider da odstoji preko noći.

Pre nego što prevrnete kolač, dno posude u kojoj se nalazi kolač, na par sekundi zaronite u toplu vodu, kako bi lakše izašao iz kalupa. Odstranite foliju.

Belu čokoladu otopiti na pari, dodati kokos, par kapi ulja i nekoliko kašika slatke pavlake. Malo je prohladiti pa sipati na vrh našeg prevrnutog kolača. Neka se čokolada slobodno sliva.

Na vrh stavite dve višnje, maline, nar ili crvene bombone i sve to ukrasite zimzelenim listićima.

Napomena: Zlatni sirup ćete napraviti na sledeći način: dobro ukuvajte, šećer (400g), vodu (200ml) i sok od pola limuna do gustine i boje meda. Najviše liči kao kada pravite preliv za baklavu. Preporuka je da iskoristite tečnost iz nekog domaćeg slatka npr.od belih trešanja ili već koje imate u kući.

Recept inspirisan i modifikovan prema BBC Food-ovim preporukama.

Sretni praznici!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari