Recept nedelje: Griz 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Brzo priprema, a uz malo mašte možete dobiti savršenu poslasticu kako za vaše iznenadne goste tako i za ukućane.

Ako vam je problem da merite sastojke u gramima, 1 ravna kašika griza ima oko 12 g, a jedna puna oko 18 g. Kašika šećera je 20 g.

Recept nedelje: Griz 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Recept za pripremu griza, manje-više, svi znamo, ali da obnovimo gradivo.

Ova poslastica se sticajem okolnosti često nalazi na trpezi, a i zgodna je za eksperimetisanje i fotkanje.

Poslasticu od griza možete konzumirati za doručak, užinu, desert…

Ako volite ohlađen griz, uzmite u obzir da će se zgusnuti tokom hlađena. Zato je potrebno staviti manje griza, cca 100 g.

Ako griz jedete odmah, slobodno stavite malo više griza.

Ukoliko imate u planu da griz začinite kakaom, dodajte još malo šećera.

Griz, sastoji:

    • 1 l mleka
    • 100-120 g griza
    • 1 vanilin šećer
    • 100 g šećera
    • začini po ukusu: čokolada, kakao. cimet, mahlep…
Recept nedelje: Griz 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Griz, priprema:

Sipajte u šerpu griz, šećer i malo mleka.

Kada provri, dolivajte mleko postepeno i mešajte dok se griz ne skuva. Treba da vri nekoliko minuta.

Na kraju dodajte začine po ukusu. Možete ga kuvati i obrnuto – u provrelo mleko dodajte griz i na kraju šećer i začine.
Kako kome odgovara. Većinu stvari najčešće radim obrnuto jer mi tako odgovara.

Poslasticu sipajte u činijice i dekorišite je po želji. Možete je preliti nekim voćnim prelivom.

Napravite kombinaciju koja najviše odgovara vašem ukusu. Griz možete obogatiti suvim grožđem ili nekim drugim suvim voćem po izboru.

A možete dodati i orašaste plodove…

U nedostatku činijica, teglice su odličan izbor, a posebno ukoliko imate u planu da ovu poslasticu ponesete sa sobom, npr. na posao ili da je nekome poklonite.

Još neke načine pripreme griza možete videti ovde.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.