Recept nedelje: Puter pogača 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

I miris i ukus… I nista više… Puter pogača – za ljubitelje testa i slanih zalogaja.

Neophodni sastojci za testo:

1,5 kg mekog brašna
1 kašika soli
8 dl mlakog mleka
2 kašike šećera
20 g svežeg kvasca
100 g putera

Za premazivanje testa:
200 g putera
3 žumanceta
300 g kačkavalja po izboru

Za završnicu:
3 belanceta
susam
lan
kim
morska so

Za posipanje radne površine:
oko 150 g oštrog brašna

Recept nedelje: Puter pogača 2

Priprema:

Umutiti kvasac sa malo brašna, šećerom i malo mleka i ostaviti na nadođe. Dok kvasac raste, izmešati ostatak brašna i so i u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje sipati nadošao kvasac, mleko i omekšali puter. Umesiti testo i ostaviti da se udvostruči. Testo podeliti na dva dela.

Svaku polovinu dobro premesite na radnoj površini koju ste prethodno posuli oštrim brašnom.
Ostaviti da testo odstoji oko pola sata.

Za to vreme umutite maslac i žumanca, pa dodajte rendani kačkavalj.
(Maslac treba da bude sobne temperature.)

Testo razvijte tanko.

Premažite mešavinom putera i kačkavalja, preklopite, poravnajte oklagijom, pa premažite ponovo.

Postupak ponovite pet puta. Dobićete kocku dimenzija 15*15 cm približno. Postupak je isti i za drugi deo testa. Kada završite sa premazivanjem druge polovine testa, rastanjite prvu polovinu 1 cm debljine i ponovo premažite testo tri puta. Kada završite sa prvim delom, postupak ponovite sa drugim testom. Testo malo razvucite rukama i stavite ga u pleh koji je malo veći od površine testa. (Treba da bude slobodnog prostora sa svih strana oko 5 cm.)

Testo zasecite na kocke željene veličine, premažite umućenim belancima i pospite semenkama i solju.

Ostavite pogače da narastu oko 15 minuta, a potom ih stavite u zagrejanu pećnicu na 200 stepeni.

Pecite ih 30 minuta.

Ovo je velika mera, pa je možete prepoloviti. Pgače možete po želji napraviti okrugle, pravougaone ili četvrtaste. Možete napraviti jednu, dve kao što sam ja ili više manjih pogača.

Toplu pogaču poslužite uz sezonsku salatu, pinđur, ajvar, jogurt ili nešto drugo po izboru.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari