Nekoliko recepata za najukusnije torte i sitne kolače 1Foto: Shutterstock/LightField Studios

Post, još od vremena Isusa Hrista, kada je, kako svedoče evangelisti, sam u pustinji postio četrdeset dana, podrazumeva odricanje od svih, pa i kulinarskih zadovoljstava.

Poslastice, pak, podrazumevaju ono završno uživanje u svakom prazniku što će se odigrati, a gde drugde, do za trpezom.

Šta da radimo kada ne bismo da se odričemo nikakvih ovozemaljskih zadovoljstava, kada bismo i da uživamo za trpezom, a istovremeno da budemo ortodoksni hrišćani? Kako onda da krunišemo obrok?

U toku je Veliki post. Ove godine istovremeno i za poštovaoce julijanskog i gregorijanskog kalendara. Dakle, svi hrišćani ovog sveta imaju ulazak Hrista u Jerusalim (Cveti, odnosno Cvijetnicu), ostali i Dan žena, o Mladencima da ne govorimo.

Evo prilike da se zadovolje svi. I naši i njihovi, i smerni i revolucionarni, i vernici i nevernici. Svi smo mi, kako god da se okrene, i partizanovci i zvezdaši; i hajdukovci i dinamovci (uzgred, kako se »velika četvorka« razbila da dve »velike dvojke«, veličine su više nego upolovčene; četiri podeljeno na dva nije uvek dva!).

Teško Gospodinu s nama. NJemu je do smernosti, nama do gozbi; njemu do odricanja, nama do strasti; njemu do uzdržanosti, nama do uživanja.

On bi da nam vino posluži o ritualnoj pričesti, nama da se svakodnevno pričešćujemo. Zato, čitaocima prepuštamo mašti na volju, uz jednu važnu napomenu: uz kolače i torte služe se bela vina (eventualno neki roze), ohlađena na regularnih 18 do 22 stepena, i leti i zimi, ili suvi (brut) šampanjac. Ko ima i voli.

Onda, kako je to i red, posle krkanluka i pijanluka, u zoru, s ocem (ili bez njega) na jutrenje.

Tor­ta s vi­nom

Be­lo vi­no – 4 dl; med – 2 dl; še­ćer – 2 dl; ulje – 1 dl;

ka­ši­či­ca so­de bi­kar­bo­ne; bra­šno; džem od kaj­si­je;

še­ćer u pra­hu – 250 g; ulje

Vin­ko Lo­zić ni­je sa­mo naj­bo­lji za­čin za sva je­la. To je i naj­bo­lji ma­te­ri­jal za mno­ga je­la… evo i tor­tu.
Ča­ša be­log vi­na, po­me­ša se sa isto to­li­ko me­da, še­će­ra i zej­ti­na.

U ma­lo vo­de se ras­tvo­ri i ka­ši­či­ca so­de bi­kar­bo­ne, pa sve ume­ša s ma­lo bra­šna, kol’ko da se do­bi­je te­sto, ali ta­ko da osta­ne što mek­še.

Ako se pre­te­ra s bra­šnom, vi­še će li­či­ti na ba­jat i tvrd hleb no na tor­tu. Pe­če se na 200 ste­pe­ni dok ne po­ru­me­ni, on­da ohla­di, pre­se­če na­po­la i na­ma­že dže­mom od kaj­si­je.

Na kra­ju se sve za­li­je vin­skom gla­zu­rom: če­tvrt ki­le še­će­ra u pra­hu i dve ka­ši­ke zej­ti­na uku­va­ju se sa po­la šo­lje vre­le vo­de i isto to­li­ko onog vi­na. Sve se me­ša na la­ga­noj va­tri dok ne po­sta­ne gu­sto, ta­man za pre­liv.

Tor­ta s pi­vom

Te­sto: med – 250 g; bra­šno – 250 g; pi­vo – 2 dl;

so­da bi­kar­bo­na. Fil: še­ćer – 200 g; orah – 200 g;

džem od kaj­si­je – 3 ka­ši­ke; va­ni­lin še­ćer – 1 ke­si­ca

To što je mno­go lak­še na­pra­vi­ti pi­vo no vi­no ni­ka­ko ne zna­či da je lak­še pri­pre­mi­ti tor­tu s pi­vom no tor­tu s vi­nom.

Fil ne tra­ži mno­go po­sla:

Dve­sta gra­ma še­će­ra se, sa pet ka­ši­ka vo­de, ušpi­nu­je kao za slat­ko, pa u to do­da isto to­li­ko mle­ve­nih ora­ha. Još ma­lo se pro­ku­va, pa sklo­ni s va­tre i ohla­di. U hlad­ne ušpi­no­va­ne ora­he do­da­ju se još tri kaši­ke pek­me­za od kaj­si­ja i ka­ši­či­ca va­ni­lin še­će­ra da bi sve po­sta­lo fil za tor­tu s pi­vom.

Ko­re tra­že vi­še po­sla:

U ča­ši pi­va va­lja ras­tvo­ri­ti če­tvrt ki­le me­da i isto to­li­ko bra­šna. Ume­ša se još ka­ši­či­ca so­de bi­kar­bo­ne raz­mu­će­na u ma­lo vo­de.

Od sme­se se na­pra­vi glat­ko te­sto, pa is­pe­ku če­ti­ri ko­re kao kad se pe­ku ko­re za do­boš tor­tu: na prevrnu­tom ple­hu, u rer­ni za­gre­ja­noj na 200 ste­pe­ni.

Pe­če­ne ko­re se od­mah, jed­na po jed­na, dok su još to­ple, fi­lu­ju, a na kra­ju ce­la tor­ta pre­ma­že tan­ko pek­me­zom od kaj­si­ja što je sa­mo le­pak na ko­ji će se na­tap­ka­ti mle­ve­ni ora­si.

Cr­na tor­ta

Te­sto: ulje – 2 ča­še; mle­ve­ni ora­si – 2 ča­še; še­ćer – 2 ča­še;

ka­kao – 4 ka­ši­ke; sec­ka­ni ora­si – 100 g; su­vo gro­žđe – 100 g; so­da bi­kar­bo­na; bra­šno. Gla­zu­ra: še­ćer u šra­hu – 6 ka­ši­ka;

ulje – 1 ka­ši­ka; li­mun – 1 kom

Tor­ta ne­pri­mer­nog na­zi­va je jed­na od onih ko­je se, sa za­do­volj­stvom, mo­gu pri­pre­ma­ti i tro­ši­ti nedeljom me­đu uku­ća­ni­ma (bez gla­zu­re), što ne de­lu­je sla­vlje­nič­ki re­pre­zen­ta­tiv­no, ali ni­ka­ko ne znači da u sva­kom dru­gom po­gle­du ni­je – re­pre­zen­ta­tiv­na.

Dve ča­še še­će­ra va­lja po­me­ša­ti sa isto to­li­ko ulja i po­la li­tre mla­ke vo­de. U sme­su se on­da do­da­ju još dve ča­še mle­ve­nih ora­ha, isto to­li­ko sec­ka­nog su­vog gro­žđa, če­ti­ri ka­ši­ke ka­kao pra­ha, ka­ši­či­cu so­de bi­kar­bo­ne raz­mu­će­nu u ma­lo mla­ke vo­de, a na kra­ju bra­šna to­li­ko da te­sto ne po­sta­ne pre­vi­še gu­sto, ali ni­ka­ko da ne osta­ne ret­ko kao za pa­la­čin­ke.

Mo­dla u ko­joj će se »crn­ki­nja« pe­ći na­u­lji se, za­spe bra­šnom, vi­šak pro­spe, a rer­na za­gre­je na re­gu­lnih 225 ste­pe­ni.

Za go­ste ko­lač va­lja pre­li­ti gla­zu­rom od šest ka­ši­ka še­će­ra u pra­hu, tri ka­ši­ke vre­le vo­de i so­kom od jed­nog li­mu­na. Gla­zu­ra se, na la­ga­noj va­tri, me­ša sve dok ne poč­ne da be­li, a on­da sje­di­ni s ka­ši­či­com ulja, još ma­lo mu­ti, pa sve rav­no­mer­no pre­li­je.

Ša­re­na tor­ta

Te­sto: ulje – 5 šo­lji­ca; še­ćer – 6 šo­lji­ca; kva­sac – ½ ke­si­ce;

pra­šak za pe­ci­vo – 1 ke­si­ca; bra­šno – 32 ka­ši­ke;

mle­ve­ni ora­si – 3 ka­ši­ke; ka­kao – 1 ka­ši­ka. Fil: še­ćer – 6 ka­ši­ka; orah – 6 ka­ši­ka; džem od kaj­si­je – 3 ka­ši­ke; rum

Evo re­ce­pta iz ar­hi­ve mo­na­hi­nje Ata­na­si­je Ra­šić iz ma­na­sti­ra Ru­ku­mi­ja.

Še­ćer i ulje po­me­ša­ju se sa pet šo­lji­ca vo­de, do­da kva­sac pri­pre­mljen po uput­stvu sa ke­si­ce, na kra­ju pra­šak za pe­ci­vo po­me­ša sa bra­šnom. Do­bi­je­no te­sto po­de­li se na dva de­la: sve­tla po­lo­vi­na si­pa u pripre­mljen pleh (pod­ma­že se uljem, na­bra­šnja­vi, pa bra­šno što se ni­je za­le­pi­lo za ma­sno­ću pro­spe) i is­pe­če stan­dard­no na 220 ste­pe­ni.

Za to vre­me pri­pre­mi se i tam­no te­sto: u pre­o­sta­lu ma­su do­da­ju se mle­ve­ni ora­si i ka­kao, sve la­ga­no sje­di­ni pa is­pe­če kao i sve­tla ko­ra. Obe ko­re osta­ve se da se ma­lo ohla­de, pa na­fi­lu­ju u sre­di­ni i sa strane. Ova­ko:

Ušpi­no­va­ti še­ćer sa šest ka­ši­ka vo­de, kao za slat­ko, ume­ša­ti ora­he pa još ma­lo pro­ku­va­ti. Slo­ni­ti sa plot­ne, ma­lo pro­hla­di­ti pa do­da­ti rum i džem. Sve do­bro sje­di­ni­ti pa fi­lo­va­ti dok je mla­ko, a slu­ži­ti posle dva da­na od­ma­ra­nja na hlad­nom.

Tor­ta sa šer­be­tom

Te­sto: ulje – 2 dl; še­ćer – 1 šo­lja; mle­ve­ni ora­si – 2 šo­lje;

sec­ka­ni ora­si – ½ šo­lje; bra­šno – 2 šo­lje; šer­bet – 500 ml;

pra­šak za pe­ci­vo – 1 ke­si­ca. Gla­zu­ra: še­ćer u pra­hu – 10 ka­ši­ka; ulje – 2 ka­ši­či­ce; li­mun – 2 kom

Pre sve­ga va­lja na­pra­vi­ti šer­bet: u po­la li­tre vo­de uspe se 900 gra­ma še­će­ra, sok od jed­nog li­mu­na pa ku­va, uz me­ša­nje, na la­ga­noj va­tri dok se ne zgu­sne.

Ona­mo se po­me­ša te­sto: ulje se sje­di­ni sa še­će­rom pa do­da­ju sec­ka­ni i mle­ve­ni ora­si, bra­šno po­me­ša s pra­škom za pe­ci­vo i na kra­ju sve za­me­si šer­be­tom. Do­bro se sje­di­ni da ne­ma ni­ka­kvih gru­dvi­ca. Pe­če se stan­dard­no, na 220 ste­pe­ni.

Pe­če­na tor­ta se ohla­di pa pre­li­je gla­zu­rom: še­ćer u pra­hu po­me­ša se sa če­ti­ri ka­ši­ke vre­le vo­de, do­da sok od jed­nog li­mu­na, pa mu­ti dok ne poč­ne da be­li i da se ste­že. Na kra­ju se ume­ša ulje, još ma­lo muti, pa pre­li­je pre­ko tor­te.

Voć­ni pi­šin­ger

Še­ćer – 300 g; po­mo­ran­dža – 2 kom; li­mun – 1 kom;

su­ve smo­kve – 300 g; su­ve šlji­ve – 150 g;

su­vo gro­žđe – 150 g; sec­ka­ni ora­si – 250 g;

med – 2 ka­ši­ke; slat­ko – 2 ka­ši­ke;

rum; oblan­de; zej­tin; prah še­ćer – 250 g

Naj­va­žni­ji re­kvi­zit za ovaj ko­lač ni­je vo­će već – za­mr­zi­vač. U nje­mu, na­i­me, jed­na po­mo­ran­dža va­lja da pro­bo­ra­vi bar 24 sa­ta. Da bu­de sprem­na za da­lje.

Da­lje se ušpi­nu­je tri­sta gra­ma še­će­ra s po­la ča­še vo­de, pa do­da­ju ona za­mr­znu­ta, sit­no iz­ren­da­na pomo­ran­dža sve s ko­rom, sok od jed­nog li­mu­na, tri­sta gra­ma sit­no isec­ka­nih su­vih smo­ka­va, sto pedeset gra­ma su­vih šlji­va, to­li­ko i su­vog gro­žđa što se pret­hod­no ras­kra­vi­lo u vre­loj vo­di, če­tvrt ki­le sec­ka­nih ora­ha, dve ka­ši­ke me­da i dve ka­ši­ke slat­ka ko­je se za­te­klo u ku­ći.

Sve se ovo do­bro iz­me­ša, pa ra­za­stre iz­me­đu dve oblan­de što se pre­li­je gla­zu­rom: sok od jed­ne pomoran­dže ušpi­nu­je se sa če­tvrt ki­la še­će­ra u pra­hu, dve ka­ši­ke zej­ti­na i po­la šo­lji­ce vre­le vo­de.

Smo­kvin ro­lat

Kri­stal še­ćer – 250 g; su­ve smo­kve – 250 g;

orah – 250 g; oblan­de

Po­treb­no je sa­mo: če­tvrt ki­la kri­stal še­će­ra, to­li­ko su­vih smo­ka­va, još to­li­ko oči­šće­nih ora­ha i jed­na veća oblan­da.

U šer­pi se u vin­skoj ča­ši vo­de ušpi­nu­je še­ćer, pa do­da­ju na ma­ši­ni za me­so sa­mle­ve­ne smo­kve, a na ma­ši­ni za ora­he sa­mle­ve­ni ora­si. Sve se do­bro iz­me­ša pa sklo­ni s va­tre.

Na či­stu, vla­žnu ku­hinj­sku kr­pu po­lo­ži se oblan­da, pre­ko rav­no­mer­no ras­po­re­di fil, pa sve uvi­je u ro­lat i osta­vi dan-dva sve u kr­pi da se la­ga­no su­ši dva-tri da­na.

Ras­pa­ku­je se, se­če na šni­te istog da­na ka­da će se i je­sti.

Oblan­de s ra­tlu­kom

Še­ćer – 500 g; ra­tluk – 300 g; orah – 50 g; oblan­de; li­mun

Evo jed­no­stav­nog ko­la­ča ko­ji ne tra­ži ni mno­go tru­da, ni­ti pa­ra.

Po­la ki­lo­gra­ma še­će­ra va­lja ušpi­no­va­ti ne­što re­đe ne­go kao za slat­ko. Si­rup se pro­hla­di, pa ume­ša 300 gra­ma isec­ka­nog cr­ve­nog ra­tlu­ka i 50 gra­ma isto ta­ko isec­ka­nih ora­ha. Sve se do­bro sje­di­ni pa ti­me fi­lu­ju oblan­de. Ko­li­ko ima ko­ra i fi­la, uz jed­nu na­po­me­nu: ako se pri­li­kom na­de­va­nja fil pre­vi­še ohla­di, pa zgu­sne, sa­mo se la­ga­no za­gre­je uz ne­pre­sta­no me­ša­nje.

Na kra­ju se sve pre­li­je be­lom gla­zu­rom od prah še­će­ra što se uku­va s ma­lo to­ple vo­de, a na kra­ju za­či­ni so­kom od po­la li­mu­na.

Mar­ci­pan s ko­ko­so­vim bra­šnom

Še­ćer u pra­hu – 250 g;

krom­pir – 1 kom; ko­ko­so­vo bra­šno – 150 g;

va­ni­lin še­ćer – 2 ke­si­ce; še­ćer – 4 ka­ši­ke;

čo­ko­la­da – 100 g; ulje

Ko bi da eks­pe­ri­men­ti­še s me­ša­njem vo­ća i po­vr­ća, evo mu još jed­nog re­cep­ta iz zbir­ke mo­na­hi­nje Ata­na­si­je, ko­ja se ba­vi­la po­snim, slat­kim đa­ko­ni­ja­ma:

Od 250 gra­ma še­će­ra u pra­hu, 150 gra­ma ko­ko­so­vog bra­šna, jed­nog sred­nje ve­li­kog krom­pi­ra, dve ke­si­ce va­ni­lin še­će­ra i ka­ši­či­ce ulja na­pra­vi se te­sto.

Ova­ko: oba­re­ni krom­pir se iz­gnje­či, pa još dok je vreo pre­li­je uljem. Vre­loj ma­si se do­da še­ćer u pra­hu, va­ni­lin še­ćer, a na kra­ju i ko­ko­so­vo bra­šno. Sve se do­bro sje­di­ni, pa na da­sci na­pra­vi ko­ra že­lje­ne ve­li­či­ne.

Ohla­di se, pa pre­li­je gla­zu­rom:

Če­ti­ri ka­ši­ke še­će­ra i če­ti­ri ka­ši­ke vo­de se ušpi­nu­ju, pa on­da do­da još 100 gra­ma čo­ko­la­de što se još ma­lo ku­va dok ma­sa ne po­sta­ne kom­pakt­na. Ski­ne se s plot­ne, ume­ša ulje, pa mu­ti sve dok gla­zu­ra ne poč­ne da se ste­že.

Gla­zu­rom se pre­li­je ko­ra što se se­če tek su­tra­dan. Ka­da se, da­kle, do­bro ohla­di­lo.

Lop­ti­ce s ur­ma­ma

Ur­me – 250 g;

Še­ćer u pra­hu – 150 g; ora­si – 100 g;

kri­stal še­ćer – 100 g; čo­ko­la­da za me­še­nje – 75 g;

mar­ga­rin ili ulje; rum

Če­tvrt ki­le ur­mi va­lja, pre sve­ga, oči­sti­ti od ko­šti­ca pa sa­mle­ti na ma­ši­ni za mle­ve­nje me­sa. Na naj­krup­ni­ju re­šet­ku.

Od sa­mle­ve­nih ur­mi i 150 gra­ma še­će­ra u pra­hu na­pra­vi se te­sto ko­je se ras­ta­nji okla­gi­jom na de­blji­nu po­la pr­sta. Od­o­zgo se po­spe još prah-še­će­rom, pa ise­če na kva­dra­ti­će.

Ona­mo se pri­pre­mi na­dev: 100 gra­ma mle­ve­nih ora­ha za­še­će­ri se po uku­su, ovo­me do­da ma­lo ru­ma, pa za­me­si gu­sta ma­sa, a na sva­ki kva­dra­tić te­sta od ur­mi sta­vi se po po­la ka­ši­či­ce na­de­va, pa le­po upa­ku­je. U lop­ti­ce.

Ove lop­ti­ce, na kra­ju, na­ba­da­ju se na čač­ka­li­ce i uma­ču u gla­zu­ru od čo­ko­la­de: 75 gra­ma čo­ko­la­de i isto to­li­ko kri­stal še­će­ra na­li­je se šo­lji­com vo­de, pa ku­va na la­ga­noj va­tri sve me­ša­ju­ći dok ma­sa ne do­bi­je po­treb­nu gu­sti­nu.

Na sa­mom kra­ju do­da se ka­ši­či­ca mar­ga­ri­na ili ulja da gla­zu­ra ne bi pu­ca­la.

Domaća ba­ja­de­ra

Kri­stal še­ćer – 500 g; po­sni keks – 200 g;

ora­si – 250 g; mar­ga­rin – 250 g; čo­ko­la­da

za me­še­nje – 200 g; oblan­da; mar­ga­rin ili ulje

Ne­ka­da su, bar što se ko­la­ča ti­če, po­sto­ja­le dve vr­ste kek­sa: »pti ber« i »adler«. Pr­vi je bio kva­drat­ni, dru­gi okru­gao.

Pr­vi s pu­te­rom, dru­gi s bilj­nim ma­sno­ća­ma. Da­kle, pr­vi je bio mr­san, dru­gi po­stan.
Sa­da iz­bor je da­le­ko ve­ći, pa sa­mo va­lja pro­na­ći po­stan keks, sa­mle­ti ga za po­tre­be ko­la­ča… pa da kre­ne­mo.

U šer­pi na špo­re­tu ušpi­nu­je se po­la ki­lo­gra­ma kri­stal še­će­ra sa dve šo­lje vo­de ta­ko da sve bu­de ma­lo re­đe ne­go za slat­ko. Ovo­me se do­da 200 gra­ma mle­ve­nog kek­sa, če­tvrt ki­la mle­ve­nih ora­ha i još 150 gra­ma mar­ga­ri­na, pa sve do­bro ume­ša.

Ma­sa se ohla­di i po­de­li na dva de­la.

Je­dan deo se osta­vi ta­kav ka­kav je­ste, a u dru­gi umu­te još i če­ti­ri štan­gle ras­to­plje­ne čo­ko­la­de da sve po­sta­ne tam­nosme­đe bo­je.

Re­đa se: oblan­da, fil s čo­ko­la­dom, fil bez čo­ko­la­de, od­o­zgo se sve pre­li­je gla­zu­rom ko­ja se pra­vi od 100 gra­ma mar­ga­ri­na i če­ti­ri štan­gle čo­ko­la­de. Čo­ko­la­da se o­to­pi i do­bro ume­ša s mar­ga­ri­nom.

Se­če se na štan­gli­ce ili koc­ki­ce.

Žele-ko­la­či­ći

Mar­ga­rin – 250 g; po­sni keks – 250 g;

še­ćer u pra­hu – 250 g; že­le bom­bo­ne – 250 g;

su­vo gro­žđe – 250 g; rum

Go­to­vo da ne­ma po­sla­sti­ce ko­ja bo­ja­ma i le­po­tom vi­še ne ple­ni ra­do­zna­le do­ma­ći­ce da raz­me­nju­ju re­cept.

Uz to i ko­lač za ne­vič­ne. Po­seb­no za one što ima­ju pro­ble­ma s me­ra­ma. Jer, od sve­ga što je po­treb­no tre­ba pod­jed­na­ko. Re­ci­mo po čer­tvrt ki­la. Sve­ga, osim ru­ma, ko­jeg tre­ba ko­li­ko za po­ta­pa­nje gro­žđa.

Ali, otom-po­tom.

Da kre­ne­mo na glav­no:

Mar­ga­rin se umu­ti sa še­će­rom u pra­hu. Do­da se mle­ve­ni keks, isec­ka­ne že­le bon­bo­ne ra­znih bo­ja i su­vo gro­žđe što se pret­hod­no na­pi­lo ru­ma. Da­kle, pro­bo­ra­vi­lo ne­ko­li­ko de­se­ti­na mi­nu­ta u ru­mu, pa do­bro is­ce­đe­no da go­sti ne bi sa sla­vlja oti­šli pi­ja­ni. Sve se do­bro ume­ša, ras­pro­stre na de­blji­nu od ne­ko­li­ko cen­ti­me­tara, i – to je sve.

Ka­ko će ko­la­čić iz­gle­da­ti za­vi­si od že­lje i ma­šte ono­ga ko ih spre­ma: mo­gu da bu­du u ob­li­ku koc­ki­ca, tro­u­glo­va, štan­gli­ca…

Ro­lat od ko­ko­sa

Še­ćer u pra­hu – 250 g; ko­ko­so­vo bra­šno – 250 g;

po­sni keks –250 gr; mar­ga­rin – 150 g;

še­ćer u pra­hu – 150 g; ka­fa; li­mun – 1 kom

Svim (na iz­gled) le­pim, slat­kim ro­la­ti­ma za­jed­nič­ko je: sa­sta­vlje­ni su od »te­sta« i »fi­la«. Ta­ko i ovaj jef­tin.

Te­sto se pra­vi ova­ko: če­tvrt ki­la še­će­ra u pra­hu, isto to­li­ko ko­ko­so­vog bra­šna i još to­li­ko mle­ve­nog po­snog kek­sa za­me­si se sa šo­ljom ja­ke cr­ne ka­fe.

Fil se pri­pre­ma još jed­no­stav­ni­je: sto pe­de­set gra­ma mar­ga­ri­na se do­bro umu­ti s če­tvrt ki­le še­će­ra u pra­hu i so­kom od jed­nog li­mu­na.

I te­sto i fil se po­de­le na dva de­la jer je lak­še na­pra­vi­ti dva ma­nja no je­dan ve­li­ki ro­lat.

Da­kle, na čvr­stoj pod­lo­zi, ko­ja se tan­ko za­spe kri­stal še­će­rom, raz­vu­če se te­sto, okla­gi­jom is­ta­nji na ma­nje od cen­ti­me­tra, pre­ko se pre­ma­že fil, pa uro­lu­je stan­dard­no, osta­vi dva da­na na hlad­nom, da se osu­ši, pa oštrim no­žem, pret­hod­no za­mo­če­nim u hlad­nu vo­du, se­če uko­so.

Srp­ski de­zert

Su­ve šlji­ve – 30 kom; ba­dem – 30 kom.

Za gla­zu­ru: čo­ko­la­da za me­še­nje – 200 g;

kri­stal še­ćer – 100 g; mar­ga­rin ili ulje

Ne­ma Sr­bi­na ko­ji ne mi­sli da je šlji­va na­ci­o­nal­na voć­ka, ra­ki­ja na­ci­o­nal­no pi­će, pek­mez na­ci­o­nal­ni slat­kiš. Po­gre­šno: šlji­vu su nam do­ne­li tek Tur­ci! Ima tu još po­ne­če­ga, ali da ne di­ra­mo u na­ci­o­nal­ni po­nos.

Da­kle, va­lja ku­pi­ti su­vu šlji­vu po­že­ga­ču ili ma­džar­ku. Ni­ka­ko sten­vej­ku jer, ia­ko je krup­ni­ja, te­ško se va­de ko­šti­ce. Kol’ko je šlji­va, tol’ko va­lja da je ce­lih ba­de­ma. Elem, ko­šti­ce va­lja po­va­di­ti, pa na nji­ho­vo me­sto umet­nu­ti lju­šte­ni ba­dem. Ko ne zna: po­to­pe se u vre­lu vo­du, on­da la­ko olju­šte, pa sa­mo još pro­su­še.

Sa­mo tre­ba ova­kve pa­ke­ti­će na­bo­sti na čač­ka­li­ce, pa ih uro­ni­ti u čo­ko­lad­ni pre­liv: sto gra­ma čo­ko­la­de i isto to­li­ko kri­stal še­će­ra na­li­je se šo­lji­com vo­de, pa ku­va na la­ga­noj va­tri sve me­ša­ju­ći dok ma­sa ne do­bi­je po­treb­nu gu­sti­nu. Na sa­mom kra­ju do­da se još ka­ši­či­ca mar­ga­ri­na da gla­zu­ra ne bi pu­ca­la.

Čač­ka­li­ce s pa­ke­ti­ći­ma se na­bo­du na po­god­nu pod­lo­gu (od sti­ro­po­ra, npr.) pa osta­ve da se su­še na hlad­nom je­dan dan.

Čo­ko­lad­ne bom­bo­ne

Mar­ga­rin – 200 g; čo­ko­la­da za me­še­nje – 200 g;

su­vo vo­će po iz­bo­ru

Pre avan­tu­re spre­ma­nja ovih bom­bo­na va­lja na­ba­vi­ti ka­pi­sle. Iz knji­ža­re ili iz sa­ču­va­nih bom­bo­nje­ra. Va­žno je da su iste ve­li­či­ne.

Tek ta­da, na sla­boj va­tri, va­lja ras­to­pi­ti dve­sta gra­ma mar­ga­ri­na s isto to­li­ko iz­lo­mlje­ne čo­ko­la­de za me­še­nje. Da sve bu­de gu­sto, ali do­volj­no teč­no da se mo­že si­pa­ti u ka­pi­sle.

Kad je, da­kle, čo­ko­la­da već u ka­pi­sla­ma, u sre­di­nu još va­lja ude­nu­ti par­če su­vog vo­ća: smo­kve, šlji­ve; ni­je lo­še ni s ora­hom, ba­de­mom ili le­šni­kom; naj­lep­še je, ipak, s vi­šnjom iz vi­šnje­va­če.

Na kra­ju se sve sa­mo još za­tvo­ri to­plje­nom čo­ko­la­dom, pa dva da­na osta­vi na pro­ma­ji da se su­ši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari