Vege recept: Kako napraviti vegansku šunku od pšeničnog glutena 1Foto: Danijela Horvat

Da li ste znali da se može napraviti veganska šunka od pšeničnog glutena? Gotov proizvod od pšeničnog glutena poznat je pod nazivom seitan, a zavisno od začina koji se koriste može podsećati na različite vrste mesa.

Seitan ima 370 kcal na 100 grama proizvoda, i odličan je kao zamena za meso. Dobro ide uz sve vrste priloga koje biste inače spremali za ručak ili večeru, a može se spremati u obliku šnicle, kobasice, ćevapa, ili bilo čega drugog što volite i što vam možda nedostaje na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani.

Osim što je ukusan i podseća na meso, seitan ima relativno visok sadržaj proteina i gvožđa u poređenju sa drugom vegetarijanskom proteinskom hranom. Jedna porcija veličine dlana sadrži oko 75 grama proteina, što je dovoljno za većinu odraslih za jedan dan.

Veganska šunka je odličan način da isprobate ovu, za mnoge, novu hranu. Možete je jesti u sendvičima, na pizzi, kao kebab, ili na bilo koji drugi način.

Sastojci:

  • 500g glutena (glutensko pšenično brašno, može se naći u prodavnicama zdrave hrane)
  • 125g leblebijinog brašna 
  • 1/2 šolje soja sosa
  • 2 kašike dimljene paprike
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica čili paprike
  • 4 čena belog luka
  • 1,5 šolja vode

Pripema:

Vege recept: Kako napraviti vegansku šunku od pšeničnog glutena 2
Foto: Danijela Horvat

Pomešati sve suve sastojke u činiji. Mokre sastojke i beli luk u blenderu pomešati, pa onda sipati u suve. Mesiti barem 5 minuta, idealno 10. Ako prvi put pravite znajte da gluten brzo upija i da morate brzo da zamesite da ne bi ostali bez mokrih sastojaka. Ako je baš neophodno dodajte još nekoliko kapi vode. 

Kada ste zamesili, presecite na dva jednaka dela i oblikujte kao duguljaste veknice. Zamotati čvrsto u foliju ili gazu. Kuvati sat i 20 minuta na tihoj vatri, što znači da kad proključa smanjiti tako da nema onih velikih balončića. 

Kada je gotovo pustiti da se ohladi zajedno s vodom. Hladno možete zamotati u papir i staviti u frižider. Najbolje je da prenoći u frižideru, pa tek sutradan da se seče. Može stajati 7 – 10 dana, i može se zamrzavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari