Tanki hleb sa belim lukom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Kao pita hleb arapski, grčki, libanski, kao turska bazlama, meksičke kukruzne tortilje, kao francuski baget, ili crni ruski ražani hleb.

Da li je to gruzijski hačapuri, jermenski lavaš, italijanska ćabata ili fokača, da li se pravi od kukuruznog, pšeničnog, ražanog brašna, sa kvascem ili bez i još mnogi mnogi drugi načini.

Recept koji delimo sa vama pripada pita hlebovima u ovom slučaju sa belim lukom.

Tanki hleb sa belim lukom (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Recept deluje komplikovano za pripremu, ali zaista nije tako, probajte, a za uzvrat dobijate nešto nesvakidašnje.

Punjenje hleba svakako možete prilagoditi ličnim ukusima.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 350 g brašna
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 ml tople vode
  • 1 jaje
  • jogurt dve pune kašike
  • 1 kaščica šećera ravna
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica sode bikarbone

Za punjnje:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica ljute paprike
  • peršun
  • 200 g gaude

Način pripreme:

Testo: U posudu staviti toplu vodu, maslinovo ulje, jaje, jogurt, šećer, so. Sve promešati, dodati brašno jedan deo i na kraju sodu bikarbonu. Sve zajedno sjediniti u glatku masu, prvo viljuškom, pa onda ručno i sve vreme dodavati brašno koje nam je preostalo. Testo koje smo dobili  je kompaktno i mekano, treba ga pokriti i ostaviti sa strane.

Tanki hleb sa belim lukom (recept) 3
Foto: Vesna Laćarak

Pripremamo punjenje: U posudu staviti maslinovo ulje, sitno naseckani beli luk, ljutu papriku u prahu, peršun. Sve to lepo sjediniti.

  1. Testo podeliti na dva dela, posuti sa malo brašna, pa svaki deo razvući oklagijom.
  2. Sada četkicom premazati smesu za premazivanje (beli luk i začini), pa odgore posuti narendanom gaudom.
  3. Preklopiti testo i vrhovima prstiju utisnuti ivice i dobro zatvoriti. Nožem blago preći preko testa kao da iscrtavate paralelne linije. Od gore hleb premazati  preostalim maslinovim uljem i začinima.
  4. Posudu za pečenje obložiti papirom, staviti naš punjeni hleb da se peče u prethodno zagrejanoj rerni. Peći 15 minuta na 190C.
  5. Kada se hleb prohladi, tamo gde smo zasekli paralelne linije, sada seći hleb na tanke komade.

Napomena: možete stavljati začine koje volite. Takođe umesto čenova belog luka, može koristiti beli luk u prahu.

Uživajte!

close
Tanki hleb sa belim lukom (recept) 4

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.