Vege recept: Veganske Braćole 1Foto: Snežana Milovanović

Kad ih jedete zaista se pitate zašto uopšte ljudi muče životinje kada se ukusno i dobro može jesti i bez toga.

Ako vam se dopala ideja veganizovanja tradicionalnih jela preporučujemo vam da se priključite 5. Vegan izazovu 22 koji je već u toku, na kome sa učesnicima možete razmenjivati svoje ideje i recepte koji unapređuju veganski način života a i saznati mnogo toga novog a ako je potrebno iskusni  mentori i nutricionisti vam uvek mogu dati dobar savet.

Ako ne želite da ispustite ni jedan od 22 dana izazova priključite se onda sledećem koji će početi 05.02.

Vege recept: Veganske Braćole 2
Foto: Snežana Milovanović

Prijava je uvek otvorena na vegan-izazovu22.com. Do sada se preko 2000 ljudi prijavilo na neki od izazova.

To pokazuje da je i u Srbiji tendencija rapidnog povećanja broja vegana i zainteresovanosti za veganstvo baš kao i u Evropi i svetu uopšte. Od 2016 do sada u mnogim zemljama Evrope i sveta gotovo se udvostručio broj vegana. Proverite zašto!

Veganske Braćole (Braciole) recept:

  • 250 gr kuvane leblebija
  • 250 gr aqafaba (voda u kojoj su kuvane leblebije)
  • 200 gr dimljenog organskog tofua
  • 3 pune kašike mlevene sušene šitake
  • 150 gr gluten brašna
  • 150 soja sosa
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1 kašika začinske paprike
  • 1 kašika crnog luka u prahu
  • 1 kašika belog luka u prahu 
  • 1 kašičica tečnog dima 
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičice muskatnog oraščića
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice soli

Dodati vode po potrebi.

Sve dobro umešati u blenderu i ostaviti masu da se odmara 45 min.

Za to vreme pripremiti premaz i paradajz sos.

Vege recept: Veganske Braćole 3
Foto: Snežana Milovanović

Za premaz:

  • 1 pakovanje viofast (feta) veganskog sira
  • Blok rendanog violife veganskog kačkavaja
  • I šolja svežeg sitno seckanog peršuna
  • 10 čena belog luka – sitno iseckanog

Sve dobro umešati ili ručno ili u blenderu.

Paradajz sos:

Vege recept: Veganske Braćole 4
Foto: Snežana Milovanović
  • U 3 kašike maslinovog ulja upržiti 
  • 2 crna luka pa dodati
  • 400 gr pelat paradajz 
  • 1/2l Italijanske pasata ili paradajz pirea
  • grančicu iseckanog bosiljka
  • ½ šolje crnog vina
  • 250 gr vode
  • So
  • Biber

Postupak:

Pripremljenu masu podeliti na 10 jednakih delova i svaki razviti oklagijom što tanje.

Premazati svaki sa premazom od vegan sira, peršuna i belog luka pa urolati. Propržiti na maslinovom ulju da dobiju koricu pa ih staviti da se kuvaju u paradajz sosu oko 1h na tihoj vatri.

Pre stavljanja braćola u sos probosti čačkalicom svaku da se ne odrolaju u toku kuvanja pa ih povaditi pre služenja. 

Ovo jelo možete služiti i samo a i uz neku od italijanskih testenina. Ukoliko vam ostane premaza možete ga dodati u testeninu u prilogu.

Snežana Milovanović, pored toga što voli da kuva i sprema veganske specijalitete, predsednica je udruženja Sloboda za životinje i jedna od osnivača udruženja koje se zalaže za slobodan život životinja u svojim staništima bez eksploatacije od strane ljudi. Sa radom ovog Udruženja možete se upoznati putem sajta http://www.sloboda-za-zivotinje.org/ i Facebook stranice https://www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje

close
Vege recept: Veganske Braćole 5

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.