Kako hranom povećati proizvodnju kolagena? 1Foto: Shutterstock/fizkes

Počinjete da otkrivate bore? Primećujete opadanje kose? Možda vam se nokti listaju i pucaju? Da li vas bole zglobovi ili se otežano krećete?

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili pozitivno, jedan od glavnih uzroka može biti nedostatak kolagena u vašem organizmu.

Hajde prvo da vidimo šta je kolagen?

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina kod svih vezivnih tkiva kičmenjaka. Predstavlja oko 1/3 ukupnih proteina u ljudskom telu i igra vitalnu ulogu u aktivnostima strukture, zaštite i funkcionalnosti organa i tkiva (poput kože, hrskavice, mišića, ligamenata i tetiva).

Kako hranom možete povećati proizvodnju kolagena?

Namirnice koje su dobar izvori kolagena su:

• Riba
• Piletina
• Bujon od kostiju
• Jaja (belanca)
• Bobice
• Crveno i žuto povrće
• Beli luk
• Zeleno lisnato povrće
• Indijski orah
• Paradajz
• Paprike
• Pasulj

Pre nego što posegnete za suplementima, uvek pokušajte da nedostatak kolagena nadomestite ishranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari