Kakva ishrana je idealna u periodu mart - april? 1Foto: Pixabay/Shutterburg75

Na koji način nutricionistički da se pripremimo za proleće – kakva ishrana je idealna u periodu mart – april?

Došlo je vreme da se odmorimo od teške zimske hrane, od praznične, obilne, začinjene hrane. Idealno je vreme da očistimo organizam i da ga ubrzamo.

Treba mu dati više sunce, sveže hrane, više tečnosti.

Unos svežeg voća i povrća će nam obezbediti potrebne vitamine.

Konzervirane namirnice menjamo za sveže salate, zelena, spanać, mladi luk, sremuš.

Više kuvanog povrća, razne čorbice, potaži, supe će nas hidrirati i olakšati varenje. Unositi dovoljno tečnosti kroz biljne čajeve, vodu, sveže ceđenih sokova.

Jedite manje porcije, prirodno nam je manji apetit u periodu proleća.

Koje kombinacije namirnica treba da izbegavamo u ovo doba godine?

Treba da izbegavamo, tešku, masnu i začinjenu hranu.

Smanjiti unos životinjskih proteina i zameniti ih biljnim izvorima poput mahunarki.

Smanjiti količinu pržene hrane, ljutih začina, masna crvena mesa.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari