Laboratorijska dijagnostika HPV virusa u Institutu za javno zdravlje Srbije 1Foto: Radmila Marković/Danas

Sve je prisutnija potreba za dijagnostikovanjem i genotipizacijom infekcija koje izaziva HPV virus, navode iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dodajući da je infekcija HPV virusom veoma česta i da gotovo da nema osobe koja tokom života neće biti zaražena nekim od tipova HPV virusa, često sa više tipova istovremeno.

Simptomi se mogu razviti godinama nakon infekcije. Tokom ovog perioda osoba može biti prenosilac virusa.

Prema svojoj sposobnosti da izazivaju različite bolesti kod ljudi, HPV virusi se mogu klasifikovati na grupe genitalnih HPV tipova, kožnih HPV i druge HPV tipove neutvrđenog rizika, objašnjavaju na sajtu Instituta.

Grupe HPV virusa koji izazivaju promene u anogenitalnom regionu dele se na visokorizične i niskorizične tipove.

„Neki tipovi seksualno prenosivih HPV-a mogu izazvati benigne genitalne bradavice (kondilome) i stoga se nazivaju tipovima „niskog rizika”. Drugi tipovi mogu dovesti do raka grlića materice i zbog toga se nazivaju „visokorizičnim” tipovima. Utvrđeno je da HPV tip 16 i tip 18 imaju najveći onkogeni potencijal i da su odgovorni za oko 70 odsto karcinoma”, navode stručnjaci iz Instituta “Dr Milan Jovanović Batut“.

Zbog toga je, kako dodaju, blagovremena dijagnostika HPV infekcije, zajedno sa njenom prevencijom (HPV vakcina) od velikog značaja za očuvanje zdravlja.

„Ukoliko kolposkopski nalaz i Papanikolau test ukazuju na promene u ćelijama grlića materice, potrebno je uraditi testiranje na prisustvo tipova HPV visokog i srednjeg rizika. HPV infekcija se može dijagnostikovati korišćenjem metoda molekularne mikrobiologije. Savremene PCR metode otkrivaju prisustvo određenog genotipa HPV-a u realnom vremenu (RT PCR)“, savetuju iz Instituta.

U Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” obavlja se detekcija prisustva i genotipizacija humanog papiloma virusa (HPV genotipizacija) iz cervikalnog brisa kod žena, odnosno uretralnog brisa kod muškaraca.

Žene sa uputom izabranog lekara, specijaliste ginekologije, i muškarci sa uputom izabranog lekara opšte prakse, mogu da obave ovaj mikrobiološki pregled u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije.

Uzorkovanje se može obaviti u Odseku za prijem uzoraka Centra za mikrobiologiju svakog radnog dana od 7 do 10 časova. Takođe, u Institutu za javno zdravlje Srbije može se obaviti i laboratorijska dijagnostika genitalnih mikoplazmi i ureaplazmi, kao i molekularna dijagnostika Chlamydia trachomatis infekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.