Finale serije ili samo jedne sezone 1Foto: Privatna arhiva

Kada je Usame Zukorlić saopštio javnosti da rezultati inostranih laboratorija ukazuju na sumnju da je njegov otac, sandžački muftija, Muamer Zukorlić otrovan, počela je dvomesečna serija čaršijskih nagađanja, ali i unutarpartijskih i porodičnih obračuna za nasleđe i amanet jednog od lidera sandžačkih Bošnjaka.

Naredna dva meseca, u iščekivanju rezultata istrage o tačnom uzroku smrti i obavljene obdukcije, obeležile su razmene optužbi na društvenim mrežama, smene i ostavke Zukorlićevih najbližih saradnika, što je na poštovaoce njegovog lika i dela, ali i pristalice njegove političke stranke ostavilo mučan utisak.

Rezultati obdukcije i toksikoloških analiza, dostavljeni Višem tužilaštvu u Novom Pazaru, pokazali su da sumnje da je Zukorlić otrovan nisu osnovane i da je bivši lider Stranke pravde i pomirenja preminuo prirodnim putem, usled zastoja u radu srca.

Da je Zukorlić imao ozbiljnih kardiovaskularnih problema od 2007. godine, pored medicinske dokumentacije, potvrdila je i njegova udovica Elma Elfić Zukorlić, pa se očekivalo da će time biti stavljena tačka na celu priču.

Međutim, Usame, koji je oca nasledio na čelu Stranke pravde i pomirenja, već u nekoliko navrata rekao je da, ne želeći da sumnja u domaće institucije, treba sačekati rezultate analiza veštaka iz Bosne i Hercegovine i Nemačke, koji su bili uključeni u proces ekshumacije i obdukcije.

Kako rezultati analiza uzoraka iz Nemačke i Bosne i Hercegovine, prema mojim saznanjima, neće stići, jer su eksperti iz tih zemalja samo nadgledali ekshumaciju i obdukciju, bez odnošenja uzoraka u njihove laboratorije, ostavljen je prostor da se i u narednim nedeljama u novopazarskim kafečajnicama ili na društvenim mrežama spekuliše i kuju teorije zavere o uzroku smrti Zukorlića, dovodeći u sumnju zvanične nalaze sudskih veštaka iz Niša i Novog Sada.

Na potezu je Više tužilaštvo u Novom Pazaru koje bi trebalo da javnosti saopšti sve detalje u vezi s istragom o tačnom uzroku smrti lidera jedne od tri najveće partije koje okupljaju sandžačke Bošnjake i otkloni sve sumnje u istinitost nalaza. Na taj način bile bi sprečene i eventualne političke zloupotrebe njegove smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari