Obiđite jedinstveni eksponat: Izlaže se kamen sa Meseca, koji je Nikson uručio Titu (FOTO) 1Foto: Arhiva Muzeja Jugoslavije

Jedan od najvrednijih predmeta iz Muzeja Jugoslavije – kamen sa Meseca, biće izložen na 65. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, od 16. do 19. maja.

Kamen sa Meseca predstavlja se na izložbenoj postavci Republike Srbije koja nosi slogan „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve.“, a može se videti na Beogradskom sajmu u Hali 2b, u okviru ovog sajma.

Obiđite jedinstveni eksponat: Izlaže se kamen sa Meseca, koji je Nikson uručio Titu (FOTO) 2
Foto: Arhiva Muzej Jugoslavije

„Samo tri meseca nakon misije Apolo 11 i sletanja na Mesec američki astronauti, Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins, posetili su Jugoslaviju. Ovaj događaj odigrao se 18. oktobra 1969. godine i tada je opisivan kao „najveći doček u istoriji Beograda“. Astronauti su tom prilikom Josipu Brozu Titu uručili mikrofilm načinjen prilikom sletanja na Mesec“, ukazano je u saopštenju Muzeja Jugoslavije.

Obiđite jedinstveni eksponat: Izlaže se kamen sa Meseca, koji je Nikson uručio Titu (FOTO) 3
Foto: Arhiva Muzej Jugoslavije

Godinu dana kasnije, ističu iz ovog muzeja, američki predsednik Ričard Nikson poklonio je predsedniku SFRJ fragmente Mesečevog tla. Ovaj jedinstven poklon uručen je Josipu Brozu Titu, ali zapravo je bio namenjen narodima Jugoslavije.

Obiđite jedinstveni eksponat: Izlaže se kamen sa Meseca, koji je Nikson uručio Titu (FOTO) 4
Foto: Arhiva Muzej Jugoslavije

„Kamenčića ima pet, veoma su dragoceni i zbog toga se ne mogu često videti. Procenjena vrednost ovog eksponata izuzetno je velika i to je razlog što retko izlazi iz Muzeja“, kazali su.

Obiđite jedinstveni eksponat: Izlaže se kamen sa Meseca, koji je Nikson uručio Titu (FOTO) 5
Foto: Arhiva Muzej Jugoslavije

Na sajmu će biti prisutni brojni stručnjaci koji će posetiocima predstaviti najnovija tehnološka dostignuća iz oblasti proizvodnje, transporta, energije i komunikacija, kao i druge inovativne projekte.

Sajam će biti organizovan u modernom sajamskom prostoru, sa mnoštvom izlagačkih štandova i zanimljivih sadržaja. Ulaz na sajam biće besplatan za sve posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari