Saslušanje Đokovića u subotu uveče u 23.30 po srednjeevropskom vremenu 1Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Saslušanje Novaka Đokovića pred Saveznim sudom u Australiji povodom ponovnog oduzimanja vize biće održano u subotu, a kako je na pripremnom ročištu odlučeno Đoković treba da dostavi dokumentaciju do podne po lokalnom vremenu, dok tužilac ima rok deset sati duži rok.

Ročište koje je održano nešto iza ponoći prekinuto je zbog neslaganja o broju članova sudskog veća. Đokovićeva odbrana tražila je, zbog objektinosti tročlano veće, što ne prihvata državni tužilac, pa će odluka biti naknadno doneta.

Sudija Dejvid O’Kalahan je ukazao na mogućnost da Đokovićevo saslušanje bude pred punim sastavom Saveznog suda u Melburnu, umesto da ga sasluša jedan sudija.

„Sud u punom sastavu može se sazvati sutra ujutru“, rekao je sudija.

Kako je preneo specijalni izveštač RTS-a iz Melburna Saša Janković, u pitanju je čisto proceduralno ročište, uoči završnog ročišta koje je zakazano u subotu uveče po našem vremenu.
Đoković je pripremno ročište pratio iz kancelarije svojih branilaca.

Suđenje će biti održano u subotu 15. januara u 9.30 po lokalnom vremenu, a po srednjeevropskom u 23.30 po srednje evropskom vremenu.

Ministar za imigraciju Aleks Hok iskoristio je svoju ličnu moć da poništi vizu Novaku Đokoviću uz obrazloženje da je to „u javnom interesu Australije i u cilju zaštite javnog zdravlja“.

Njegovu odluku podržao je i premijer Skot Morison navodeći da je to učinjeno da bi se “zaštitile sve žrtve koje su Australijanci podneli tokom pandemije”. Nejasno je na koji način je Đoković „pretnja po javno zdravlje“ Australije kada je zdrav, dok su neki teniseri u međuvremenu dobili koronu.

Međutim, ono što javnost pre svega zanima je ko u ovom slučaju ima veću moć, odluka jednog ministra ili suda koji će je razmatrati.

U prvom postupku pred sudom u Melburnu Đokoviću je vraćena viza.

Ukoliko Savezni sud usvoji Đokovićevu žalbu i vrati mu vizu on će u ponedeljak nastupiti na Australija Openu u prvom kolu gde ga čeka Miomir Kecmanović.

Novak Đoković je u četvrtak planirao trening od dva sata, ali je on potrajao samo pola sata, objavio je nemački tabliod Bild, navodeći da je prvi teniser sveta izašao sa terena posle poruke koju mu je pokazao kondicioni trener Marko Panići.

Odluka o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću poništena je u ponedeljak odlukom suda. Ipak, odluka o deportaciji je i nakon toga ostala moguća.

Đoković je sleteo u Australiju u sredu , ali nije mu odobrena viza za ulazak u tu zemlju zbog čega je smešten u hotel za tražioce azila, gde je čekao saslušanje koje mu zakazano za danas u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Đoković je u Australiju doputovao sa medicinskim izuzećem od vakcinacije protiv korona virusa, a nakon što su to potvrdile dve tamošnje komisije.

On je izuzeće dobio jer je u poslednjih šest meseci bio zaražen korona virusom (16. decembar).

Kako je navela australijska granična policija, Novak Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze da ispunjava uslove za ulazak u Australiju, zbog čega mu je viza ukinuta.

Prema dokumentima koja su objavljena na zvaničnom sajtu nadležnih australijskih institucija, srpski teniser zatražio je medicinsko izuzeće koje mu omogućava da uđe u Australiju bez primanja dve doze vakcine na osnovu toga što je nedavno bio obolelo od kovida 19. Kako se navodi u dokumentima, on je pozitivan nalaz na PCR testu dobio 16. decembra.

dokumentima koji su podneli njegovi advokati navodi se između ostalog da je Đoković vizu dobio u novembru, a medicinsko izuzeće u decembru, kao i da je od odeljenja unutrašnjih poslova dobio dokument u kome se navodi da može da uđe u zemlju bez obaveznog odlaska u karantin.