Gradovi sa najskupljim troškovima života u doba pandemije 1Cirih Foto: Pixabay/Sonyuser

Vodeće svetske ekonomije zadobile su snažan udarac usled pandemije virusa korona, što dokazuje porast cena sa neverovatnom stopom.

Novi izveštaj koji se pozabavio tom temom otkrio je da su Cirih i Pariz najskuplji gradovi sveta u doba pandemije, pobedivši Singapur i Osaku, prenosi portal Lux Life.

Prema izveštaju, Cirih i Pariz su dospeli na sam vrh liste zbog jačanja vrednosti švajcarskog franka i evra.

„Pandemija korona virusa uslovila je slabljenje američkog odlara, dok su zapadno-evropske i severno-azijske valute ojačale, što je dovelo do promene u cenama dobara i usluga. Azijski gradovi su tradicionalno dominirali ovim rangiranjem u poslednjih nekoliko godina, ali je pandemija uskomešala čitav svet, pa čak i našu listu”, izjavila je Upasana Dut, vođa Worldwide Cost of Living u The EIU.

Kako bi došli do podataka koji su im bili potrebni, istraživači koji su radili na stvaranju ove liste poredili su cene 138 artikala u 130 gradova.

Problemi sa nabavkom, sa nestašicama toalet papira i testetine doveli su do rasta u ceni, dok je cena stanovanja porasla za 0.3 poena u proseku tokom ove godine.

Među top 10 najskupljih gradova našli su se Cirih, Pariz, Hong Kong, Singapur, Tel Aviv, Osaka, Ženeva, Njujork, Kopenhagen i Los Anđeles.