Bez posla ostalo 1.500 ljudi u Fijatu, Smak, Tržnica i Trg Radomira Putnika: Po čemu će Kragujevčani pamtiti 2022. godinu 1Foto: V. G.

Godinu za nama u Kragujevcu obeležela su dešavanja u Fijatu. Posle bezbroj sastanaka na relaciji Kragujevac – Beograd, protesta, pretnji, prekršajnih prijava i blokada ulica, bez posla je ostalo 1.500 radnika.

Njihovu borbu za veće otpremnine dobro su zapamtili Kragujevčani, ali i Beograđani, naročito oni zarobljeni ceo dan na Gazeli, koju su blokirali radnici iz prve prestonice moderne Srbije.

Za Kragujevac, grad automobilske indistrije, otpuštanje Fijatovih radnika bio je veliki udarac u ekonomskom smislu i mnoge je podsetilo na sudbinu Zastave, nekadašnjeg giganta stare Jugoslavije.

U fabrici je ostalo 500 radnika, koji čekaju 2024. i najavljeni početak proizvodnje električnog automobila.

Tome se nadaju i oni koji su sreću potražili u inostranstvu, a kojima je obećano da će za njih biti mesta kada u Kragujevcu ponovo počne proizvodnja.

U 2022. Kragujevac je, nažalost, potresla još jedna afera u visokom obrazovanju kada su bivši rektor Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka Predrag Čanović uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u izdavanju lažnih diploma medicinskim sestrama iz Hrvatske.

Ova afera još uvek nije dobila sudski epilog, budući da su osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode, a Više javno tužilaštvo u Kraljevu nije donelo odluku da li ima elemenata za pokretanje optužnice.

Za to vreme mediji u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, su se danima bavili ovim slučajem, a kragujevački Univerzitet je ponovo dobio negativnu reputaciju, koje se godinama oslobađao posle afere Indeks.

Ipak, čini se da i pored ovih krupnih događaja, ono što je najviše nerviralo Kragujevčane u 2022. godini bili su radovi na Gradskoj tržnici koji su probili sve rokove.

Prvobitno predviđeni da traju 210 dana, oni su se odužili na više od tri godine i kraj im se ne nazire.

Svaki Kragujevačnin koji prođe ulicom Crvenog barjaka, prvo se zgrozi onime što je postao taj deo grada, zatim tiho opsuje i na kraju se glasno zapita da li je moguće da jednu pijacu gradska vlast ne može da završi tri godine.

I dok pijačni prodavci nastavljaju svoje proizvode da prodaju po trotoarima ulica oko Tržnice, leti u prašini i na izduvnim gasovima, a zimi po minusu, zgrada Tržnice, koja je spomenik kulture, obrasla je korovom, a porušeni zid koji se vidi sa ulice svakodnevno izaziva bes Kragujevčana.

Oni nisu bili ništa srećniji ni kada je započela dugonajavljivana rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika u centru grada. Plaše se, kažu, da će to biti drugi kragujevački “Skadar na Bojani” i da će novi trg ugledati svetlost dana isto kad i Tržnica.

Da su Kragujevčani u pravu najbolje pokazuje činjenica da radovi tek što su započeli, odmah su naišli na “nepredviđene okolnosti” koje su cenu rekonstrukcije povećale za 21 milion dinara bez PDV-a.

Ipak, da sve ne bude tako crno, u ovom slučaju mislimo i bukvalno crno, pobrinula se Energetika koja je posle decenija korišćenja uglja i mazuta, konačno počela da isporučuje grejanje na gas.

Kragujevčani u naselju Pivara, ali i u celom gradu, su konačno odahnuli jer više neće biti zasuti pepelom i gustim crnim dimom koji su godimana videli iz dimnjaka ovog preduzeća.

Ipak, ushićenje je bilo kratkog daha jer je Energetika zbog svetske krize odložila početak grejne sezone za mesec dana.

Besni Kragujevčani ostavljali su poruke po društvenim mrežama, a neki su čak i organizovali protest zahtevajući da se grejanje odmah uključi. Jedina sreća u toj nesreći bile su visoke spoljašnje temperature, pa su se Kragujevčani smrzavali samo ujutru i uveče.

U Kragujevcu su tokom 2022. protestovali i poljoprivrednici koji su blokirali ulicu ispred Skupštine grada nekoliko dana, a u okolnim opštinama građani i dalje drže barikade i bore se protiv planiranog istraživanja litijuma i bora.

Na kraju, da čitava godina ne bude tako gorka, pobrinula se grupa Smak koja je za Dan grada, 6. maja, održala spektakularan koncert.

Svirka koja je trajala tri sata oduševila je više od 30.000 Kragujevčana, ali i posetilaca iz drugih gradova. Dugo posle Dana grada prepričavala se dobra atmosfera i anegdote sa koncerta koji je Kragujevčane vratio u neka stara dobra vremena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari