Hapšenje u Vodovodu, Gitarijada, Bil Guld: Po čemu će Zaječarci pamtiti 2022. godinu 1Foto: M. S. / Danas

Vest koja je svakako obeležila prošlu godinu u Zaječaru jeste uhapšenje Nikole Šarčevića (38), odgovornog lica u JKP Vodovod Zaječar, zbog sumnje da je jednoj firmi isporučivao i naplaćivao pijaću vodu kao tehničku i tako prisvojio oko 35,5 miliona dinara. Određeno mu je zadržavanje, nakon čega je pušten.

Istovremeno, veliku pažnju Zaječaraca izazvao je gest dr Nenada Ristovića koji je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću vratio medalju za zasluge u borbi protiv kovida koju je ranije dobio. On je sada poslanik SNS-a, a pre toga je bio predsednik opozicionog pokreta „Pobeda“.

Zbog takvog poteza, odbornici GG “Možemo bolje” dočekali su Nenada Ristovića na jednoj od sednica lokalnog parlamenta, transparentom na kome je pisalo “Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka”.

Takođe, kopanje na Kraljevici, park šumi u Zaječaru, i izvoženje peska, je događaj koji je uznemirio Zaječarce i zbog koga još strepe da se neće ponoviti.

Na košarkaškom igralištu iza zaječarskih srednjih škola održan je koncert “Za Mošu”, posvećen Momčilu Radenkoviću, jednom od najznačajnijih zaječarskih muzičara koji je nedavno preminuo. On je bio jedan od osnivača Gitarijade, pevač, gitarista i kompozitor legendarne grupe „Zlatni prsti“.

Sigurno će se godina pamtiti i po tome što je Gradsko veće Zaječara usvojilo Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada, po kome je od 7,391.000 dinara, tri miliona dobila Radio televizija Majdanpek (T1) čiji je direktor Igor Andrejević, šurak gradonačelnika Boška Ničića.

Događaj koji je uznemirio Zaječar dogodio se nekoliko dana pre Nove godine kada je kod sela Vratarnica voz iskliznuo iz šina. Sreća pa se fosforna kiselina koja je bila u vagonima nije izlila.

Zaječarski rudari pamtiće godinu i po štrajku koji je trajao nekoliko dana, a obustavljen nakon prihvatanja zahteva sindikata. Građani su zahvaljujući našim fotografijama su videli u kakvim uslovima rade rudari.

Uz to, Zaječarci će upamtiti i da njihov Zdravstveni cventar nije imao neophodna sredstva za rad te da su pacijenti sami kupovali gaze, jod, igle i ostali medicinski material.

Ali i da je ta situacija brzo rešena.  Da ne kaže neko da će se 2022. pamtiti samo po lošem, bilo je lepih događaja koji se još prepričavaju u gradu.

Jedan takav je multimedijalna predstava „Paklena komedija – ispovest serijkog ubice“ u kojoj Džon Malkovič nastupa u pratnji Orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orchestra, koja je izvedena na Feliks Romulijani.

Još jedna stvar po kojoj će Zaječarci u pozitivnom smislu pamtiti 2022. godinu je i to da je rokonačelnik Gitarijade bio Bil Guld, basista i šef legendarnog benda Faith No More.

Takođe, posle dužeg vremena 55. Gitarijada podsećala je na nekadašnje. Zaječarci će sigurno 2022. godinu pamtiti iz zbog toga što arheolozi iz Srbije i Nemačke, nakon višegodišnje pauze ponovo istražuju na antičkom lokalitetu Feliks Romulijani kod Zaječara.

Zaječar je u 2022. godini dobio i svoje heroje. Vatrogasci Saša Lalić i Andrija Trifunović, spasili su dete koje je upalo u šaht, zbog čega su odlikovani i od strane grada, ali i države.

Treći heroj je Saša Cvetković, radnik obezbeđenja firme koju je angažovao Ziđin, koji je odbio naredbu da ruši kamp aktivista na Starici kod Majdanpeka koji su mesecima spavali i branili svoju planinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari