Bivši američki diplomata Danijel Frid: Kriza na Kosovu izazvala bes SAD 1Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Bivši diplomata i dugogodišnji zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid izjavio je za Glas Amerike da su krizu na Kosovu izazvale greške kosovske vlade, navodeći da mu deluje da je trenutna kriza izazvala bes Sjedinjenih Država.

„Odnosi Srbije i Kosova nisu normalni mnogo godina, i odgovornost za to je u suštini na Srbiji, jer odbija da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Oni neće povratiti Kosovo – jednim delom zbog godina srpskog destruktivnog nacionalizma, i represije na Kosovu, koja je dovela do NATO intervencije, koju nismo želeli“, rekao je Frid.

On je naveo da je čitao transkript američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera sa konferencije za novinare i da ne može da se seti da je ikada od kosovske nezavisnosti 2008, predstavnik američke vlade bio toliko frustriran kao što je bio on.

„Mislim da je kosovska vlada donela odluku pod teškim okolnostina, koje su učinile već komplikovanu situaciju mnogo gorom. I to je rezultiralo oštrim pogoršanjem američko-kosovskih odnosa i ne vidim kako to ikome pomaže“, kazao je Frid i dodao da od velike pomoći nije ni raspoređivanje srpske vojske i demonstracija sile.

„Primetio sam da je ambasador Hovernijer imao mogućnost da odgovornost svali na obe strane, ali on je nije prihvatio“, ocenio je Frid, koji je stručnjak nevladinog Atlantskog saveta.

Prema njegovim rečima, Kfor je u opštini Zvečan bio primoran da interveniše – kada je više desetina vojnika te misije na Kosovu ozbiljno povređeno.

„Teško je vreme i na terenu i za odnose Amerike i Kosova, i cela ova situacija je nesrećna“, rekao je Frid , dodavši da se nada da će kosovska vlada naći način da se vrati sa ovih početnih grešaka.

„Vlade prave greške i nadam se da nekim delom, a možda i sveukupno, kosovska vlada to priznaje. Mislim da je jasno šta želim da kažem – ovo nije balansirana situacija. Ovo je situacija u kojoj SAD misle da je kosovska vlada napravila ozbiljnu grešku“, ukazao je Frid, uz napomenu da to dodatno otežava situaciju.

Upitan da li je opravdano da SAD krive samo Kosovo, Frid je kazao da misli da američka vlada ima razloga za frustraciju, kao i da koren problema nije u odgovornosti Kosova i kosovske vlade.

„Veća odgovornost je uglavnom na Srbiji i njenim kontinuiranim naporima da se opire realnosti kosovske nezavisnosti, za koji Srbi znaju, mislim da znaju da je permanentna, da je Kosovo otišlo. Iz različitih razloga, oni to ne prihvataju. Tako da je dublja odgovornost više na srpskoj strani, ali pojedinačna odgovornost za ove incidente sa zgradama opština je odluka Kosova“, naveo je Frid.

On je ukazao da su zato SAD tako frustrirane, jer je kosovska vlada donela odluku na razumljivom, ali apstraktnom osećaju suvereniteta, ostavljajući da se posledicama bave Kfor i Sjedinjene Države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari