Bivši ministri još čekaju nove fotelje: Ko među naprednjacima bez funkcije ima najbolju poziciju u Vučićevim očima? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Dvadesetak dana posle objavljivanja imena ministara u novoj vladi i dalje se ne zna politička budućnost istaknutih bivših ministara iz vladajuće stranke Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanovića, Zlatibora Lonačara, Jadranke Joksimović i Marije Obradović.

Osim Mihajlovićeve, niko od njih se od predaje funkcije nasledniku nije oglašavao i svi, čini se, paze da ne naprave pogrešan korak i naljute predsednika SNS Aleksandra Vučića.

Kao što je lider naprednjaka najavio, neki od njih će ipak dobiti neke funkcije dok će se neki ubuduće baviti strankom, što je verovatno utešna nagrada. Koga od njih, kada i koja funkcija čeka niko sa sigurnošću ne može da kaže, pa čak ni članovi Predsedništva SNS sa kojima smo razgovarali i koji su želeli da ostanu anonimni, a koji navode da to sada samo Vučić zna, ako uopšte od drugih državnih problema misli o tome.

Prema rečima naših izvora, situacija je takva da se pozicija tih ljudi razlikuje po više osnova. Najpre, neki od njih su osam ali i više godina na tim pozicijama, maltene od dolaska naprednjaka na vlast, izuzev Obradović koje nema toliku političku težinu. Mihajlivć je ministarka od 2012, a Joksimović i Lončar od 2014, dok je Stefanović bio nekada najbliži Vučićev saradnik. Uz to,  Mijalović, Lončar i Stefanović su opterećeni brojnim aferama i kao takvi trebalo bi da zasluže nove fotelje.

Ono što deluje realno da se dogodi procenjuj naši sagovornici, je da će oni koje Vučić bude odredio da se bave strankom na narednu priliku za funckiji možda čekati i do posle sledećih izbora koje je Vučić najavio za 2024. a možda budu i pre.

Strankom je već počeo da se bavi nekadašnji visoko pozicionirani stranački funkcioner i blizak saradnik Vučića Nebojša Stefanović, koji, kako se sam pohvalio na svom Fejbuku, obilazi odbore po južnoj Srbiji. Medji su mu, bez obzira na sve afere koje ga prate, predviđali direktorsku funkciju u nekom od javnih preduzeća, moguće Putevima Srbije.

Ostanak Zorane Mihajlović bez ministarske pozicije bio je buran, jer je javnosti saopštila da više nije ministarak jer nij pristala da bude pio i da će joj biti lakše da ne gleda neke ljude kako koriste stranku kao džuboks za bahaćenje. Ipak, kako je najavila ostaje u političkom život, i zasad javnost ne zna da li je napustila SNS ili ne. Vučić je pak rekao da SNS nikada nikog nije niti će izbaciti iz svojih redova.

U svakom slučaju sad deluje da sve zavisi od ambicija Mihajlović. Hoće li se „nagoditi“ sa Vučićem, ostati u stranci i neko vreme biti ignorisana i po potrebi prolaziti „toplog zeca“ ili će se osamostaliti i biti deo opozicije koja je, bar na rečima neće u svojim redovima.

Za Lončara mediji pišu da će dobiti neku od rikovodećih pozicija u Kliničkom centru, dok je pozicija Jadranke Joksimović, kažu naši sagovornici drugačija. Kako nam je rečeno, za razliku od Stefanovića, Mihlovič i Lončara, jedino ona nema afere iza sebe, dugo se bavi evropskim integracijama i Vučić ima poverenje u nju, te je se neće tako lako odreći i računa na nju kada je, kako kažu, „prođe ljutnja“.

Naime, u javnost je tokom formiranja vlade dospela informacija da je Joksimović odbila poziciju ministarke informacija, što je ona i potvrdila za naš list. Time je sama sebi uskratila poziciju u izvršnoj vlasti, ali se može očekivati da će je Vučić ipak posle izvesnog vremena „nagraditi“ nekom funkcijom.

Obradovićevu, koju takođe prate afere, moguće da čeka stranački rad, očekuju naši sagovonici iz Predsedništva SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari